Сао Палмето (Saw Palmetto)

Екстрактът от Сао Палмето има няколко важни приложения свързани с благосъстоянието на организма. Той дава решение по една доста чувствителна тема, а именно здравето на простатата. Проблемите с тази жлеза са част от нашето ежедневие, а симптомите свързани с нея много по-чести отколкото признаваме. Много мъже живеят с мисълта, че увеличената простата няма как да ги засегне и игнорират първите симптоми. Когато оплакванията се задълбочат, лечението може да се окаже доста трудно. За най-леките симптоми вече съществува лек под формата на растителен екстракт от Saw Palmetto.

Фактите сочат, че при мъжете над 50 годишна възраст, над 40% страдат от увеличена простата. В конкретния случай данните се отнасят най-вече за ДПХ – доброкачествено увеличение на простатната жлеза. ДПХ е общо наименование за редица проблеми като увеличена простата, проблеми с уринирането, чести позиви, еректилна дисфункция. Когато тези симптоми са все още леки екстрактът от Сао Палмето е в състояние да помогне да се предотврати тяхното задълбочаване.

Какво представлява Сао Палмето?

Сао Палмето (Seremoa repens) e палмово растение, което е разпространено в Югоизточната част на Северна Америка. Под същото наименование е познат и екстрактът от плода на това растение. От векове този екстракт се използва в Азия и Северна Америка за лечение на хиперплазия на простатата. Доброкачествената хиперплазия е неканцерогенно увеличение на простатата. Индианското племе „семиноли“ от Северна Америка са използвали растението за лечение на бъбречни и сексуални проблеми. Те са консумирали плодовете му даже само като средство за подобряване на жизнеспособността и здравето с напредването на възрастта.

В САЩ растението получава признание като лечебно средство още през далечната 1906 година. След 1990 година то се числи към топ 10 от най-продаваните билки в САЩ, при което над 2 млн американци го употребяват редовно. Saw Palmetto е най-предпочитаното средство в Европа за борба с хиперплазията на простатата. Годишният оборот от продажби на билката възлиза на над 700 млн долара.

Качествата на Сао Палмето се дължат на веществата, които се съдържат в него. Оказва се, че тези дребни плодове са особено богати на следните съставки:

 1. Фитостерол.
 2. Бета-ситостерол.
 3. Масло със свободни мастни киселини.
 4. Капронова киселина.
 5. Каприлова киселина.
 6. Лауринова киселина.
 7. Миристинова киселина.
 8. Палмитин.

Как действа Saw Palmetto?

Едно от най-важните вещества, които се съдържат в Сао Палмето е Бета-ситостеролът. Той се числи към групата на фитостерините и по структура много се доближава до холестерина. Това до голяма степен помага за индиректното понижение на холестериновите нива в кръвта, тъй като възпрепятства усвояването на холестерина. Бета-ситостеролът има леко антиандрогенно действие, тъй като ограничава преобразуването на тестостерона. Това води до леко увеличение на нивата от тестостерон.

Освен това Saw Palmetto:

 1. потиска ензима 5-редуктаза.
 2. блокира 1-адренорецепторите.
 3. блокира активността на някои гени, които предразполагат към възпаления.
 4. увеличава производството на р57-протеини, които редуцират туморите.
 5. потиска производството на р21-протеини, които стимулират растежа на туморите.

Какво приложение има Сао Палмето?

Сао Палмето стимулира растежа на косата и помага при косопад при мъжете.

Сао Палмето се използва като средство за борба с косопад, в случаите когато е налице андрогенна алопеция. Загубата на коса при мъжете най-често се дължи на генетични фактори и повишени концентрации от дихидро-тестостерон. Тестостеронът се преобразува в дихидро-тестостерон с помощта на ензима 5-редуктаза. Saw Palmetto блокира този ензим, като така се ограничава ДХТ и се подпомага растежа на косата.

Съгласно едно изследване, в което са участвали 50 мъже страдащи от косопад, се е приемал екстракт от Saw Palmetto в продължение на 2 години. Резултатът е бил значително увеличение на обема на коса в областта на темето.

Saw Palmetto подобрява качеството на живота.

Качеството на живота е мярка както за физическо здраве, така и за социално и емоционално удовлетворение. Дневният прием на Сао Палмето в дози от 320мг в рамките на 8 седмици подобрява общото благосъстояние с 42% на 82 мъже в едно пилотно изследване.

Екстрактът от Сао Палмето може да понижи рисковете от поява на рак на простатата.

Съгласно едно проучване екстрактът от Saw Palmetto предотвратява растежа на рака на простатата чрез способността му да повишава производството на р53-протеин. Друго проучване пък установява, че екстрактът от Сао Палмето потиска растежа на рака на простатата чрез блокирането на 5-редуктазата.

Екстрактът от Сао Палмето може да подобри сексуалните функции.

Сао Палмето също така се използва и като традиционно средство за лечение на еректилна дисфункция. В едно пилотно изследване сред 82 мъже на възраст над 30 години са се подобрили значително сексуалните функции в резултат от прием на Сао Палмето. Това проучване е финансирано от производител на Saw Palmetto. Съгласно друго проучване обаче не е имало разлика в резултатите на две целеви групи, едната от които е приемала плацебо. Това води до заключението, че тази област предстои да бъде проучвана.

Екстрактът от Сао Палмето може да излекува доброкачествената хиперплазия на простатата.

Доброкачествената хиперплазия на простатата е състояние, което не е причинено от раково заболяване. То се наблюдава при мъже в по-напреднала възраст. Например 40% от американците над 60 години страдат от ДПХ, а над 80 годишна възраст те са вече 90%. Множеството проучвания и изследвания върху способността на Сао Палмето да въздейства върху ДПХ имат противоречиви резултати. В едно такова проучване при 82 участника се е наблюдавало намаление на симптомите на ДПХ след прием на Saw Palmetto. В друго подобно изследване със 100 участника на възраст над 45 години след 72 седмици не е установен резултат в следствие от лечението със Сао Палмето.

Финастеридът (пропеция) е инхибитор на 5-редуктазата, който най-често се използва при лечение на ДПХ. Съгласно едно дългогодишно проучване e установено, че екстрактът от Saw Palmetto се е оказал по-ефикасен при преодоляване на т.нар „нощно уриниране“, докато останалите симптоми характерни за ДПХ не са се повлияли.

Екстрактът от Saw Palmetto може да повиши нивата на тестостерон.

Чрез ограничаване на преобразуването на тестостерон в дихидро-тестостерон Сао Палмето може да увеличи нивата на тестостерон. Съгласно едно проучване е наблюдавано значително нарастване на нивата от тестостерон след тримесечен прием на Saw Palmetto в дози от 320мг дневно.

Екстактът от Сао Палмето може да облекчи проблеми свързани с уринарния тракт.

Saw Palmetto може да облекчи симптомите свързани с проблеми на долните пикочни пътища. Те могат да бъдат доста разнообразни като например:

 1. болезнено уриниране.
 2. често уриниране.
 3. непълно изпразване на пикочния мехур.
 4. нарушена струя на уринирането.
 5. често нощно уриниране.

Едно изследване проведено сред 225 пациента доказва, че след 12 месечна суплементация със Сао Палмето в комбинация с ликопин, селен и тамсулозин е наблюдавано значително подобрение на състоянието.

Продукти съдържащи Сао Палмето.

На пазара могат да се намерят множество продукти съдържащи Saw Palmetto най-често под формата на капсули или таблетки. За да се ориентирате най-правилно е добре ад се спрете на стандартизиран продукт в съотношение 1:20. Той трябва да отговаря на европейските изисквания и да съдържа 80% мастни киселини. Съдържанието на бета-ситостерол трябва да бъде 0,10%. Ако на опаковката няма данни за концентрациите на екстракта е по-добре да се избягва.

Странични ефекти от приема на Сао Палмето.

На основание на опита след прием на Сао Палмето и данните получени в резултат от множество проучвания е установено, че страничните ефекти са меки и близки до тези от плацебо. Най-честите странични ефекти са: колики, диария, гадене, отпадналост, главоболие, възпаление на носа.

Не се препоръчва прием на Saw Palmetto от жени, които са бременни или кърмят. В много редки случаи е докладвано за възпаление на панкреаса или черния дроб.

Не се препоръчва комбинирането на Сао Палмето със следните лекарствени средства: аспирин, варфарин, апиксабан, ривароксабан, клопидогрел, ибупрофен.