Коластра за имунитет

Коластрата вече е достъпна за всички възрасти тъй като се извлича под формата на хранителна добавка.

Коластрата вече е достъпна за всички възрасти тъй като се извлича под формата на хранителна добавка.

Първото мляко, което новороденото получава при кърмене в първите 72 часа от своя живот се нарича коластра. Това първо мляко е особено богато на жизненоважни елементи, които в резултат на своето взаимодействие дават силата на кърмачето да порасне здраво и силно.

Това чудо на природата може в същото време да помогне и на възрастните хора, тъй като коластрата може да се извлича от природата. По този начин всеки може да се възползва от възможността да подсили имунната си система. Коластрата се добива от кравето мляко останало излишно при кърменето на новородените телета. Методът на добиването й е чрез водна екстракция.

Какво представлява коластрата?

Бозайниците произвеждат коластра до 72 след раждане.

Бозайниците произвеждат коластра до 72 след раждане.

Както споменахме, коластрата представлява комбинация от витамини, минерали, антиоксиданти, естествени фактори на растежа, хормони и аминокиселини, от които човек има нужда ежедневно. Особеният състав на коластрата е добре подбран от природата да подпомогне новороденото по време на неговия растеж като му предостави най-нужните и полезни вещества при изграждането на имунната му система. При възрастните коластрата подпомага всички процеси свързани с регенерация, активира и регулира обмяната на веществата.

Млякото, което произвеждат бозайниците в първите 24-72 часа след раждането се нарича коластра. Това се отнася и за човека. Само няколко дни по-късно съставът на млякото вече се променя до наличие на обичайните съставки. Коластрата действително е дар от природата, който едновременно предпазва и лекува.

Подсилване на имунната система с коластра.

В първите дни след раждането коластрата предоставя на бебето не само защита, но се грижи и за изграждането на мощен имунитет. Тя тренира имунната система, която се обучава как да реагира на болестотворните причинители от всякакъв вид. Освен това стимулира процесите на растеж и регенерация. Същото действие тя има и при възрастните индивиди.

Коластрата дължи свойствата си на редица подсилващи имунната система вещества. Успоредно с важните аминокиселини, като лизин, тя съдържа имуноглобулини като IgG, IgA и IgM, които ни предпазват от широка гама бактерии вируси. Към състава и се числят и имунните фактори като цитокин, лактоферин и лизозим, както и други потискащи възпалителните процеси вещества и ензими.

Коластрата се произвежда основно от краве мляко.

Коластрата се произвежда основно от краве мляко.

Имуноглобулини.

Имуноглобулините са протеини, които служат на имунната система в качеството си на антитела. Те са така програмирани, че да могат да различават причинителите на болести и да се борят с тях по най-оптималния начин. Коластрата е особено богата на имуноглобулини.

Цитокини.

Цитокините са протеини, които регулират имунната реакция на тялото и сигнализират да започне производството на имуноглобулини. Те участват при растежа и регенерацията на клетките.

Лактоферини.

Лактоферинът също е вид протеин, който предпазва бебето от вируси и бактерии. Белтъчината позната още и като лактотрансферин мощно се свързва с желязото и го транспортира до червените кръвни телца. Той също така е в състояние да изпълнява и регулираща функция при желязната обмяна на веществата, когато е налице пренасищане или недостиг на този елемент.

Лизозим.

Лизозинът е важна съставна част от имунитета на новороденото. Противно на имуноглобулините, които се образуват под различни форми, ензимът лизозин има неспецифично и широкообхватно действие още щом бактериите или вирусите проникнат в организма. Той се съдържа например в сълзите, като предпазва очите чрез постоянното овлажняване от различни микроби. Лизозинът унищожава бактериите преди още да могат да се настанят в окото.

Пролин-богат полипептид – колостринин (PRP).

Друго вещество, което има невероятни свойства е пролин-богатия полипептид, който също така се нарича колостринин. Колострининът действа антивирусно и антибактериално, като стимулира развитието на имунната система на новороденото. Той също така е много полезен и всички останали възрасти. Този полипептид подобрява мозъчните функции и паметта като предпазва и регенерира мозъка и нервите. Според някои изследвания той може да спре развитието на Алцхаймер. Колострининът задейства производството на противовъзпалителните цитокини като TNF-алфа и увеличава количеството на червени кръвни телца и интерлевкини. Някои изследвания сочат, че той може да се използва успешно при лечението на множество болести като диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система и при хронични възпалителни заболявания.

Колострининът е богат на пролин – аминокиселина, която е от важно значение макар и не да е есенциална. Пролинът повишава способностите на имунните клетки и заема централна роля при образуването на колаген. Колагенът е жизненоважен за организма в качеството си на стабилизиращ протеин в съединителните тъкани, костите, ставите и зъбите. Вътрешните стени на артериите запазват своята еластичност единствено с помощта на колагена. По този начин кръвното налягане се поддържа нормално и клетките се обогатяват с кислород по най-оптималния начин.

Коластра за здрава чревна система и имунитет.

Коластрата съдържа множество на брой вещества, които поддържат здравето на стомашно-чревния тракт. Много заболявания водят началото си от проблеми със стомаха и червата. Всичко започва с правилното храносмилане на хранителните вещества като се стигне до защитната функция на чревните стени, които предпазват от вредните вещества.

Коластрата подсилва имунната защита в червата и поддържа здравето на чревната лигавица. Здравата чревна лигавица поддържа функцията на естествена бариера в червата против вредни вещества и патогени. Тя е в състояние да помогне при лечението на различни видове заболявания причинени от хелиобактер пилори, както и при други възпалителни и автоимунни заболявания на червата.

Употребата на коластра като антиоксидант.

Коластрата и по-специално съдържащият се в нея колостринин предпазват клетките от атаките на свободните радикали. Реактивните кислородни видове (ROS) разрушават клетките и могат да причинят клетъчни промени и неконтролиран клетъчен растеж. Клетъчната защита е основно предпоставка за добро здраве и енергия и най-добрия гарант за поддържане на младостта и силите независимо от възрастта.

Коластрата стимулира производството на нови клетки и лекува увредените. Тя поддържа отделянето на хормони на растежа, действа регулаторно върху щитовидната жлеза и задейства изграждането на мускулатурата. Наранявания и микротравми в мускулите и тъканите в резултат от спортна активност се излекуват много по-бързо с помощта на коластра.

В мозъка коластрата предизвиква отделянето на хормона на щастието серотонин и регулира нивата на кръвната захар. Глюкозата е основен носител на енергия за мозъка. Всичко, което помага да поддържа нейния баланс подкрепя и дейността на мозъка, неговите когнитивни и двигателни способности. Коластрата в този случай може да облекчи значително депресивните състояния. Тя освен това стимулира изгарянето на мазнините, като по този начин за производство енергия се използват повече мазнини вместо въглехидрати.

Коластрата съдържа факторите на растежа IGF-1 и IGF-2.

Факторите на растежа имат една задача – да стимулират растежа на новородените. Същата функция те изпълняват и при хората от други възрасти. На всяка възраст тялото се нуждае от отделяне на остарелите клетки и подмяната им с нови. Коластрата е особено богата на инсулиноподобните фактори на растежа IGF-1 и IGF-2. Те могат да подобрят способностите на мозъка, тъй като стимулират образуването на нови мозъчни клетки.

Съгласно няколко сериозни проучвания факторите на растежа имат голямо значение при борбата с раковите заболявания. Според тях те са в състояние да предотвратят появата на рак на гърдата и мозъчни тумори.

Аминокиселините в коластрата.

Коластрата съдържа всички 8 есенциални аминокиселини плюс аланин, аргинин, аспаргинова киселин, бета-аланин, ситрулин, цистеин, глутамин, глутаминова киселина, глицин, хистидин, лизин, орнитин, фосфоетаноламин, фосфосерин, пролин, серин, таурин и тирозин. Аминокиселините са в основата на живота.

Клетките, мускулите и тъканите, ензимите, хормоните, сигналните вещества и имунната система, заздравяването на раните и регенерацията, всички те се нуждаят от протеини, които от своя страна се изграждат от аминокиселините. Във всички процеси на обмяна на веществата участват протеини. Те имат централна роля при транспорта и складирането на всички хранителни вещества от водата, мазнините, въглехидратите, минералите до витамините.

Други вещества в коластрата.

Коластрата съдържа и огромно количество хормони като прегненолон, прогестерон, тестостерон и естрадиол. Допълнително се съдържат и глюкопротеини и олигозахариди, витамини, минерали и микроелементи. Сред минералите например сярата има важно значение за изграждането на определени протеини и за ефективното пречистване на организма.

Важно: Качествената коластра се произвежда основно от краве мляко във високо контролирана среда. При покупка да се следи за съдържанието на имуноглобулин IgG, който трябва да бъде минимум 60% от съдържанието.