5 причини защо тъмният шоколад е полезен за здравето

Тъмният шоколад е полезен за здравето

Тъмният шоколад е полезен за здравето

Едва ли са много тези, които не обичат шоколад. Плътният вкус на какао и нежното разтапяне върху езика въздействат като балсам за душата. Полезен ли е обаче шоколадът за организма? Всеки от нас е чувал много противоречащи си теории. Може ли консумацията му да има положително въздействие или това е някакъв мит или пък търговски трик за увеличаване на продажбите?

В действителност тъмният шоколад може да бъде много полезен. В настоящата статия ще дадем отговор това, защо парченце шоколад може да носи не само наслада, но и да бъде много полезно за здравето.

Какво съдържа шоколадът?

Хранително-вкусовата наука е изследва доста задълбочено качествата на какаото и е открила множество интересни съставки, които се съдържат в него. Сред тях е и така известния кофеин, който със своите 230мг/100гр съвсем не е за подценяване. В какаото се изследват предимно вторичните елементи, които по-скоро имат стимулиращ за здравето ефект.

От особен интерес в изследванията са флавоноидите и епикатихинът. Повечето от вас са чували за тях, но във връзка с качествата на зеления чай, чието действие също е предмет на засилени проучвания. Други елементи, които могат да се открият в тъмния шоколад в големи количества са калий и магнезий.

Малко хора обаче консумират чисто какао, тъй като на вкус то е прекалено горчиво. Това води до естествения въпрос, дали преработеният шоколад, който всеки може да си позволи е със същите качества като на суровият непреработен продукт.

В тази връзка в САЩ е правено проучване при три големи производителя на шоколад, като са взети 18 проби, при които е сравнявано съдържанието на епикатехин в чисто какао, тъмен шоколад и млечен шоколад. Установено е, че млечният шоколад съдържа ¼ от полезните съставки на тъмния шоколад със съдържание на какао от 50 до 70%.

Като окончателен резултат е установена пълна зависимост при количествата полезни съставки и обезмаслената твърда какаова маса. По този начин е потвърдено, че количествата полезни вещества са повлияни по-скоро от количеството обезмаслена какаова маса в шоколада, отколкото от самата преработка.

Как шоколадът може да бъде полезен?

Високото съдържание на какао е решаващо за качествата на тъмния шоколад

Високото съдържание на какао е решаващо за качествата на тъмния шоколад

В случай, че шоколадът е със съдържание на какао от 70%, той може да повлияе на организма противовъзпалително, да повиши настроението и да подпомогне концентрацията.

В рамките на едно изследване 48 доброволци са консумирали 48г тъмен шоколад, което се равнява на половин блокче или около 240 ккал. Изследвана е промяната в честотата на мозъчните вълни след 30 минути и още веднъж след 2 часа. Резултатите от този опит потвърждават повишена активност на мозъка непосредствено след консумацията на шоколад.

Освен това шоколадът активизира т.нар. Т-клетки, които са отговорни за добрата имунна система на организма.

В миналото се е смятало, че захарта, която се съдържа в шоколада влияе положително върху нервната система. Следователно тогава за качествен шоколад се е считал този с по-високо съдържание на захар. В наши дни, както вече споменахме, е доказано, че всички полезни съставки се съдържат в какаовата маса. Колкото по-голям е нейният дял, толкова е по-богат на полезни вещества шоколадът.

Флавоноидите в какаото са най-полезната съставка за здравето

Флавоноидите в какаото са най-полезната съставка за здравето

Това, което прави тъмния шоколад особено ценен е високото съдържание на какао, което е богат източник на флавоноиди. Те са вторичен растителен продукт като действат понижаващо на кръвното налягане и правят кръвоносните съдове по-еластични. Те са считани за мощен антиоксидант, който предпазва организма от свободните радикали. Флавоноидите се грижат за здравето на мозъка и кръвоносната система.

Най-много флавоноиди могат да се открият в шоколад със съдържание на какао над 60%. В млечният шоколад техният дял е доста ограничен, тъй като какаовата маса в него е не повече от 30%. Белият шоколад от друга страна не съдържа никакво какао, тъй като се произвежда основно от мазнините съдържащи се в какаовите зърна.

5 причини да консумираме редовно тъмен шоколад.

Съществуват множество причини, поради които си струва да консумирате редовно тъмен шоколад.

Тъмният шоколад е полезен за артериите и сърцето.

Флавоноидите, които се съдържат в какаовите зърна, се грижат за доброто кръвообращение. Добър начин за профилактика на атеросклероза е редовната консумация на шоколад с високо съдържание на какао (най-малко 70%). За да не се ограничи обаче този ефект е редно да се избягват други храни с високо съдържание на захар.

Флавоноидите помагат също така да се намали рискът от сърдечен инфаркт. В тази връзка те се грижат да се подобри кръвоснабдяването на сърцето, когато сърдечният мускул изпитва недостиг на кислород.

Тъмният шоколад помага при стрес и подобрява настроението.

Всеки е подложен на стрес в ежедневието, независимо дали на работното място или поради лични причини. За да се понижи неблагоприятното въздействие на стреса върху организма, може да направите един нетрадиционен опит – блокче тъмен шоколад.

Той е в състояние не само да успокои нервната система, но и да ограничи отделянето на хормона на стреса. Освен това шоколадът е богат на триптофан, който стимулира образуването на серотонин, който е познат като хормона на щастието.

Тъмният шоколад понижава рискът от инфаркт на сърцето.

Както вече споменахме, тъмният шоколад е в състояние да понижи рисковете от сърдечен инфаркт. Той се грижи за по-добра еластичност на артериите и противодейства на смущенията в кръвоносната система.

Две парченца тъмен шоколад дневно ще сътворят чудеса за вашето сърце и ще помогнат за вашето добро здраве и настроение.

Тъмният шоколад подпомага добрата концентрация и памет.

Тъмният шоколад подпомага добрата концентрация и памет

Тъмният шоколад подпомага добрата концентрация и памет

Съществуват изследвания, съгласно които флавоноидите могат да подобрят паметта.

При опит с 37 доброволци на възраст между 50 и 69 години е давана какаова напитка ежедневно в продължение на няколко месеца. Какаото е било допълнително обогатено с флавоноиди. За да установят ефектите учените са направили мозъчен скенер на тези хора, като са констатирали увеличена циркулация на кръв в областта мозъка, наречена хипокампус.

Потвърдено е, че паметта действително се е подобрила. След три месеца редовна консумация на какао богато на флавоноиди 60 годишните са имали памет като на 30-40 годишни. Тъй като числото на участниците не е било голямо, тези резултати не са достатъчни за да се направи категорично заключение. Въпреки това, комбинацията от спортна активност и консумация на тъмен шоколад може да бъде много полезна за здравето на мозъка.

Тъмният шоколад е полезен при недостиг на желязо.

Любопитен факт е, че тъмният шоколад е невероятно богат източник на желязо. Той съдържа в себе си повече желязо отколкото спанака. В 100гр тъмен шоколад се съдържат 7 милиграма желязо, докато при спанакът това съдържание е наполовина по-ниско. Така какаовите зърна се числят към храните богати на желязо.

Ако желаете да повишите нивата на желязо в организма си, не е необходимо да посягате непременно към зелените зеленчуци. Можете просто да похапвате по две парченца тъмен шоколад всеки ден. Тялото ви ще ви благодари!

Какви са разликите между тъмния и млечния шоколад?

Млечният шоколад противоположно на тъмния шоколад има доста негативни отзиви. Тъмният шоколад има по-ниско съдържание на захар, но от друга страна той може да бъде по-калоричен особено при видовете с над 70% какаова маса.

Въпреки това тъмният шоколад е по-здравословната алтернатива като е в състояние да потиска апетита, или пък гладът за мазни или сладки храни. Млечният шоколад е в състояние да достави енергия само за кратко време и не засища за дълго, тъй като нивата на кръвната захар спадат рязко скоро след консумацията му.

Тъмният шоколад понижава или увеличава нивата на кръвната захар много по-бавно, което спомага да се предпазим от прием на ненужни калории. Във вариантите със съдържание от над 70% какаова маса тъмният шоколад има положително въздействие върху здравето.

Колкото по-високо е съдържанието на какао в един шоколад, толкова той е по-здравословен. Естествено важно е да се спазват и определени граници при консумацията му. Две парченца дневно например са напълно достатъчни за да се възползвате от предимствата, които той може да ви донесе.

Може би в началото трябва да се привикне към новия по-тръпчив и горчив вкус, но не след дълго ще установите, че нямате влечение към масовия млечен шоколад. Можем само да ви пожелаем да се насладите на този вкусен десерт, който не само ще ви донесе удоволствие, но и ще се погрижи за здравето на вашето тяло.