Белтъчни храни – 5 вкусни източника на протеини

Всеки уважаващ себе си бодибилдър трябва да може да се ориентира добре, когато влезе в магазина и да е в състояние да подбере без замисляне хранителните продукти, които са богати на белтъчини. Максимата: „Ти си това, с което се храниш“ не е без основание. За максимален мускулен растеж е много важно всеки да познава собствените си нужди от белтъчини, за да може да се храни така, че те да бъдат покрити по възможно най-добрия начин. Успехът в бодибилдинга и тежката атлетика се дължи до голяма степен на непрекъснатото снабдяване на тялото с протеини.

За да няма съмнение, кои белтъчни храни не трябва по никакъв начин да отсъстват от една фитнес диета, ще изброим 5 от тях, които оказват най-голям ефект при изграждането на мускулната маса и имат цялостно положително влияние върху организма.

Белтъчни храни: Птиче месо.

Птичето месо е една класическа белтъчна храна

Птичето месо е една класическа белтъчна храна

Пилешкото и пуешкото месо са истинска класика при спортните диети. Те обединяват три важни качества, които ги правят атрактивни за редовна консумация – Те са много вкусни, изключително богати са на протеини и не са толкова скъпи. Пилешкото месо съдържа около 20гр протеини на 100гр продукт, което означава, че една порция от 150-200гр към основното хранене е в състояние да покрие нуждите от белтъчини на организма часове наред.

За стойността на белтъчните храни за организма един решаващ фактор има голямо значение. Това е бионаличността. Птичето месо в качеството си на животински източник на протеини разполага с много висока бионаличност от 80 пункта, тъй като се усвоява много добре от организма. Дали под формата на колбас като добавка към сандвич, като късчета месо в салатата или основно ястие с гарнитура от ориз, птичето месо е храна, която всеки фитнес ентусиаст непременно трябва да включи към менюто си.

Белтъчни храни: Телешко месо.

Телешкото месо е не само източник на протени, но и е богато на креатин

Телешкото месо е не само източник на протеини, но и е богато на креатин

При вида на една сочна телешка пържола повечето хора „внезапно“ огладняват. Интересното при телешкото месо е, че не само е невероятно вкусно, но е една протеинова „бомба“ в чист вид. То е естествен източник на креатин и е задължителна част от хранителните диети в тежката атлетика и бодибилдинга. Като недостатък може да се отчете само малко по-високата му цена, което го превръща в храна неподходяща за ежедневна консумация. Съдържанието на белтъчини е сравнимо с това на птичето месо и е 26гр на 100гр продукт, но с бионаличност от цели 90 пункта!

Телешкото месо разполага с още няколко предимства, а именно високо съдържание на витамин В6, В2 и В12, селен, фосфор и ниацин. В сравнение със свинското месо то има много по-ниско съдържание на мазнини и е изключително полезно при тренировки за качване на мускулна маса.

Белтъчни храни: Извара.

Изварата е белтъчна храна алтернатива на всеки протеин на прах

Изварата е белтъчна храна алтернатива на всеки протеин на прах

Дали на закуска или вечер като снак преди лягане, изварата е един неоценим източник на белтъчини. Сравнена с киселото мляко или други видове млечни храни, изварата разполага с 2 важни предимства. Тя е изключително бедна на мазнини и се състои почти изцяло от протеини. Когато се приема извара, все едно приемате чист суроватъчен протеин, който е богат на аминокиселини с разклонена верига.  От друга страна ниската и цена я превръщат в една задължителна добавка към здравословната фитнес диета. Може би единственият лек недостатък е нейният вкус.

Много спортисти избягват приема на извара точно поради по-необикновените й вкусови качества. Тя практически е почти безвкусна. Но винаги има начин това да се промени, още повече, че това е една почти задължителна белтъчна храна. За да се овкуси изварата, към нея могат да бъдат добавени зеленчуци или плодове ако се консумира под формата на шейк. В един такъв шейк могат да бъдат добавени и малко овесени ядки, които ще го превърнат в един здравословен гейнър.

Белтъчни храни: Яйца.

Яйцата са белтъчна храна, която се усвоява най-добре от организма

Яйцата са белтъчна храна, която се усвоява най-добре от организма

Кокошите яйца са една абсолютна класика в спортните диети. Още от времената на „Златната ера“ на бодибилдинга, яйцата са задължителна част от хранителната диета на професионалните културисти. Горе-долу по същото време внезапно се оказа, че яйцата уж покачвали нивата на холестерол в кръвта, което можело да доведе до коронарни сърдечни заболявания.

Този мит отдавна е в историята и яйцата се оценят днес като една невероятна белтъчна храна с изключително висока бионаличност от 100 пункта. Това ги превръща в базова храна за всеки спортист. Яйцата са предпочитани също и при ниско въглехидратни диети поради богатото си съдържание на протеини и ниското съдържание на мазнини.

При избора на яйца може би трябва да се обърне внимание на още един фактор. Според някои изследвания яйцата от свободни кокошки са по-богати на мазнини и Омега 3 мастни киселини. Това означава, че хранителната стойност на този вид яйца е значително по-висока.

Белтъчни храни: Сьомга.

Сьомгата е богата и на Омега 3 мастни киселини

Сьомгата е богата и на Омега 3 мастни киселини

Заедно с месата и млечните продукти съществува още една богата на белтъчини храна, която непременно трябва да заеме своето място във вашата балансирана фитнес диета. Рибата е отличен източник на протеини, а освен богатото си съдържание на белтъчини тя съдържа големи количества незаменими мастни киселини Омега 3.

Едно от най-полезните видове рибешко месо е това на сьомгата. Всеки тежкоатлет трябва да консумира редовно този богат източник на белтъчини. Освен безспорните вкусови качества месото от сьомга е и най-богато на незаменими мастни киселини. Факт е, че масло от сьомга се продава и под формата на хранителна добавка. Цената на сьомгата също е в поносими граници. Като основно ястие тя ще достави на организма цели 25гр белтъчини при консумацията на 100гр продукт.

Хранителна информация за изброените белтъчни храни.

 

В 100гр продукт се съдържатКкалМазниниВъглехидратиБелтъчини
Домашно птиче месо27525гр020гр
Телешко месо25015гр026гр
Обезмаслена извара860.6гр1,5гр18гр
Яйца15511гр1,1гр13гр
Сьомга1316гр025гр

Оглеждайте се и за други продукти.

Естествено съществуват и други богати на белтъчини храни, които биха били подходящи при спорт и по-специално за изграждане на мускулна маса. При следващото си посещение в магазина можете да обърнете внимание освен на животинските източници на протеини, също така и на тези с растителен произход. Такива например са орехите и лененото семе. Орехите съдържат около 15гр белтъчини в 100гр суров продукт. Освен това са невероятно калорични. Лененото семе е още по-богато на протеини със своите 23гр в 100гр суров продукт. Можем да заключим, че разнообразието е ключ към успеха в областта не само на бодибилдинга, но и във всеки вид спорт.