MSM (Метилсулфонилметан) при спорт

Метилсулфонилметанът или накратко МСМ представлява всъщност органична сяра. Това съединение се открива в храната и има няколко много интересни предимства за активно спортуващите. Ако след тренировка страдате често от мускулни или ставни болки, то тогава следното изложение би ви предоставило полезна информация.

Какво представлява органичната сяра?

Както споменахме органичната сяра е метилсулфонилметан или диметилсулфон. Сложно химично наименование, но всъщност то представлява обикновена органична сяра. Това съединение е от жизнено значение за организма и особено за тези, които се занимават активно със спорт.

В тялото се съдържат около 0,2% сяра. Ако това ви се струва малко, то тогава можем да направим сравнение с магнезия например, който е в пет пъти по-малки количества. Ако органичната сяра не бъде регулярно доставяна в организма чрез здравословно хранене, могат да се проявят следните симптоми:

  • Ставни и мускулни болки.
  • Проблеми с черния дроб.
  • Проблеми с кръвоносната система.
  • Страхови неврози.
  • Липса на блясък в косите и бледа кожа.
  • Чупливи нокти.
  • Отслабена съединителна тъкан и други.

Съдържат ли хранителните продукти достатъчно Метилсулфонилметан?

Хранителните продукти съдържат Метилсулфонилметан. Дали тя обаче е в достатъчни количества е трудно да се отговори. Много фактори имат значение за наличието на сяра в храната. Например ако растителните култури не са торени достатъчно при своя растеж, то тогава те ще са бедни на MSM. Освен това съвременните торове са предимно изкуствени и не предоставят достатъчно сяра на растенията.

Всяка храна, която все пак съдържа органична сяра, преди да бъде консумирана се вари, запича, изсушава, охлажда или запържва. Всички тези последващи обработки водят единствено до загуба на сяра, и така храните допълнително губят своите качества на доставчик на Метилсулфонилметан в организма. Ако не приемате сурова храна, то в даден момент задължително ще се стигне до недостиг на сяра.

За да избегнете този недостиг е добре да консумирате сурова храна като например зеленчуци под формата на салати. Друг вариант да си доставите необходимата доза MSM (Метилсулфонилметан) е чрез хранителни добавки.

Кои храни са богати на MSM?

Обичайно хората приемат достатъчно сяра при нормално здравословно хранене. Най-богати на това вещество са храните богати на белтъчини. Добри доставчици на сяра са яйцата, млечните продукти като киселото мляко, изварата, месото и рибата. Богати на MSM (Метилсулфонилметан) са също така ядките, чесънът и червеният лук. Изброените хранителни продукти имат най-големи количества сяросъдържащи аминокиселини.

Ползите от MSM (Метилсулфонилметан) при спорт.

MSM (Метилсулфонилметан) е полезна не само, когато организмът изпитва недостиг. Органичната сяра има множество предимства, които са от особен интерес особено за спортистите. Най-значимите от тях са следните:

MSM (Метилсулфонилметан) подпомага по-доброто възстановяване при мускулна треска.

Едно от най-известните изследвания относно въздействието на органичната сяра върху мускулатурата е на иранска група изследователи. Те са проучили какво отражение има 10 дневен прием на сяра върху мускулни травми причинени при спортна дейност.

В изследването са участвали 18 мъже, които са били разделени на две групи, като и двете групи са пробягали 14 километрова дистанция. Едната група е получила допълнително Метилсулфонилметан, а другата само плацебо.

Резултатът бил, че MSM поради своите антиоксидантни качества е ограничил до максимум причинените от физическата активност поражения върху мускулатурата. Към тях се числи и мускулната треска.

MSM (Метилсулфонилметан МСМ) помага при болки в ставите.

Организмът се нуждае от органична сяра за да може пълноценно да възстановява ставите. Това е така, понеже както ставната течност, така и ставните капсули, които поради постоянното си натоварване се нуждаят съответно и от постоянно възстановяване, се изградени от сяра. Затова е логично да се предположи, че хроничен недостиг на сяра неминуемо допринася за поява на болки в ставите.

Съгласно едно изследване върху животни в Калифорния, Метилсулфонилметана предпазва от разграждането на хрущяла и може да редуцира болките при артритни възпаления. Учените са стигнали до заключението, че MSM (Метилсулфонилметан) възпира образуването на сигнални вещества, които стимулират възпалителните процеси, а също така и потиска образуването на ензимите спомагащи разграждането на костите. Следователно органичната сяра може да се използва като профилактично средство срещу болки в ставите.

MSM (Метилсулфонилметан) подсилва имунната система.

Органичната сяра е в основата на някои жизненоважни вещества в организма. Например аминокиселината метионин е изградена от сяра.

Метионинът от друга страна е отговорен за транспортирането на селен. Този микроелемент е отговорен за защитата от свободни радикали. Селенът е много важен за здравето на очите, съединителната тъкан и съдовата система.

Ако в тялото има недостиг на органична сяра, тогава имунната система не би могла да функционира изправно поради нарушенията във верижните реакции.

MSM (Метилсулфонилметан) подпомага пречистването на организма.

Органичната сяра не е само важна съставна част от функциите на имунната система, но е такава и за пречиствателната система на организма. Ензимите, които са отговорни за постоянното пречистване на тялото, съдържат сяра.

Най-важният орган отговарящ за пречистването на организма е черният дроб. Той отделя всички отровни за тялото елементи като алкохол, лекарства и други токсични елементи постъпващи с храната или от околната среда. Ако черният дроб изпитва недостиг на сяра, той няма да може да функционира оптимално и токсините започват да се натрупват в организма. В резултат на това е възможна появата на множество заболявания.

MSM (Метилсулфонилметан) е естествен ускорител на обмяната на веществата.

Метилсулфонилметана подобрява пропускливостта на клетките. По този начин хранителните вещества като протеините, витамините и минералните вещества се усвояват значително по-добре от тялото и така се ускорява обмяната на веществата. В тази връзка се ускорява също така и отделянето на отпадните продукти от клетките.

MSM (Метилсулфонилметан МСМ) е полезна при кожни заболявания.

Заедно с изброените дотук ползи от органичната сяра, Метилсулфонилметана може да помогне при третирането на една нелечима кожна болест – ихтиозата. Съгласно едно проучване, овлажняващ крем, който е обогатен със сяра, аминокиселини, витамини и антиоксиданти е помогнал на много хора страдащи от това заболяване.

Също така при други изследвания на възпалителното и нелечимо заболяване розеацея, учените са установили, че препарати, които съдържат органична сяра и силимарин, имат положителен най-често успокоителен и обезболяващ ефект върху кожата.

MSM (Метилсулфонилметан) подпомага оптималното функциониране на чревната система.

MSM (Метилсулфонилметан) помага на храносмилателния тракт да поддържа здрава чревна флора, където намират място за разпространение различни болестотворни бактерии и гъбички.

Органичната сяра се грижи за регулацията на киселинността на стомаха и може да помогне при множество храносмилателни проблеми като киселини и газове.

Дозировка на MSM (Метилсулфонилметан) при болки в мускулите и ставите.

При болки в ставите се препоръчва прием на 1500мг MSM (Метилсулфонилметан) преди закуска. След това се приемат 750мг преди обедното хранене.

В зависимост от това дали Метилсулфонилметана се понася добре от всеки организъм, дозата може да бъде увеличена. Въпреки това не е желателно да се започва с прием на количества по-високи от 1500мг. В последствие с всяка изминала седмица може да се прилага и увеличение.

За по-добра усвояемост и действие се препоръчва MSM (Метилсулфонилметан) да се прием заедно с естествен Витамин С и глюкозамин.