Хиалуронова киселина за красива кожа и здрави стави

Хиалуроновата киселина придобива все по-голяма популярност поради лечебните си свойства спрямо кожата и най-вече поради ефекта, който тя оказва върху бръчките. В действителност тя има положително въздействие и при лечението на рани или пък даже рефлукс.

Понятието хиалурон произлиза от гръцката дума „хиалос“, което означава бистър. Хиалуроновата киселина се съдържа в естествен вид в тялото, като заедно с натриевата сол тя образува синовиалната течност. Нейната функция е да овлажнява меките тъкани и да подпомага правилното функциониране на ставите. Синовиалната течност предотвратява триенето на ставните хрущяли и облекчава движенията им. В концентрирана форма тя се открива също и в очите.

Произход на хиалуроновата киселина.

Хиалуроновата киселина за пръв път е изолирана през 1934 от говежди очи. Това е дело на учените Карл Майер и Джон Палмър.

Молекулата на хиалуроновата киселина, позната също и като „хиалуронан“, представлява свързани и повтарящи се многобройни глюкозни единици, което я класифицира като полизахарид. Тя представлява глюкозаминогликан, който се образува с помощта на определени ензими от отделни съставни части до една наистина комплексна структура. Благодарение на тази сложна пространствена структура, хиалуроновата киселина е в състояние да се свързва с водата и по този начин да допринася за намаляването на триенето в механиката на ставите.

По отношение на кожата, хиалуроновата киселина се грижи за естествената еластичност и здравина на съединителната тъкан. С напредването на възрастта нейната концентрация в тялото намалява. Тази загуба може да се компенсира чрез прием на определени добавки.

Въздействие на хиалуроновата киселина върху ставите.

За да функционират ставите безпроблемно, ставните капсули трябва да бъдат запълнени със „смазочна“ течност. Това е така наречената синовиална течност. Една от най-важните съставни части от нея е хиалуроновата киселина. Нейната задача е да смазва ставата с необходимата гелообразна консистенция.

Синовиалната течност действа посредством хиалуроновата киселина и като буфер, който предпазва ставите от сблъсък по време на натоварване. Най-общо тя е идеалната молекула, която подпомага ставите да реагират на променливите в натиска при всяко едно движение. Тя задържа ставната течност в ставните капсули даже по време на екстремни ситуации.

Различни дегенеративни заболявания могат да доведат до нарушения в здравословния баланс на ставите. При артроза, която се характеризира със силно износване на ставите, съставът на синовиалната течност се изменя, което води до понижаване на концентрациите на хиалуронова киселина. Така се стига до припукване на ставите и най-лошото – до болка. Артрозата е най-често срещаното заболяване на ставите в целия свят.

Терапията с хиалуронова киселина, независимо от това дали се приема вътрешно или се инжектира директно в ставата, може да доведе до облекчаване на симптомите. Междувременно постоянно се разработват нови лекарства и процедури. Лечението на ставните заболявания с помощта на хилауронова киселина притежава голям потенциал.

Хиалуроновата киселина и здравето на кожата.

Хиалуроновата киселина в кожата съставлява 50% от общото й количество тялото. Тя е от особено важно значение за добрата хидратация в дермиса и виталната област на епидермиса. В дермиса съдържанието на хиалуронова киселина е значително по-високо отколкото в епидермиса.

Освен за добрата хидратация, хиалуроновата киселина изпълнява и ролята на бариера, която отблъсква определени молекули. Тя подсилва клетъчните повърхности и стабилизира кожните структури. Най-общо казано, хиалуроновата киселина поддържа всичко да бъде на правилното място и да бъде добре смазано.

Хиалуроновата киселина подпомага бързото заздравяване на раните.

Хиалуроновата киселина се съдържа в синовиалната течност и в очите, но в същото време тя е и естествена съставна част от кожата. Тялото я използва за възстановяване, когато са налице наранени участъци. Дълбоките рани, изгаряния или други травми се характеризират с голяма загуба на дермис.

Хиалуроновата киселина участва във всеки един от етапите на оздравителния процес като предпазва от възпаления, при ремоделирането на тъканите и възстановяването на епителната тъкан. Превръзките за рани, които съдържат хиалуронова киселина притежават подобрени структурни качества в сравнение с традиционните такива. Според мнозинството от специалистите терапиите против изгаряне с хиалуронова киселина са една ценна алтернатива.

През 2015 канадско проучване потвърждава, че употребата на хиалуронова киселина при лечение на рани, самостоятелно или в комбинация с традиционните методи, има мощно положително въздействие. Освен това според експертите, продуктите на базата на хиалуронова киселина имат много малко недостатъци, сред които са незначителните странични ефекти и високата степен на поносимост от пациентите.

Хиалуронова киселина за премахване на бръчките.

Между кожните клетки хиалуроновата киселина присъства като съставна част от съединителната тъкан. Тя се грижи за кожната еластичност и поддържането на здравословни нива на влажността. Киселината също така участва и в качеството си на защитно средство от вредното UV-лъчение.

С напредването на възрастта, не само колагенът е с понижени концентрации, но и хиалуроновата киселина в състава на кожата намалява. Така тя губи своята еластичност и опън. Като следствие естествените филтри за ултравиолетовото лъчение отслабват и се появяват първите бръчки.

Една терапиите за поддържане на младежки вид на кожата е инжектиране на хиалуронова киселина, но методът е подходящ и за други области от лицето, като например устните.

Противно на терапиите с ботокс, при третиране с хиалуронова киселина не се засягат нервите, а ако примерно не харесвате ефекта, това не представлява проблем, тъй като той не е траен. В рамките на половин година хиалуроновата киселина се разгражда в организма и всичко отново е както преди. Това е и един от малкото недостатъци, поради което терапията трябва да се повтори.

Съществуват и изследвания за ефекта от вътрешен прием на хиалуронова киселина, при които контролни групи доброволци са приемали между 120 и 240мг дневно. Установено е, че след най-късно 6 седмици влажността на кожата се е увеличила значително, което би зарадвало хората страдащи от суха кожа.

Съгласно проучване от 2017 с помощта на хиалуронова киселина в дозировки от 120мг дневно успешно са редуцирани бръчки около очите. В него участие за взели 60 жени на възраст от 22 до 59 години. В продължение на 12 седмици една група е приемала плацебо, а друга хиалуронова киселина под формата на капсули. Дълбочината на бръчките при групата приемала киселината е намаляла забележимо още на осмата седмица.

Хиалуронова киселина при ракови заболявания.

В някои научни изследвания хиалуроновата киселина се свързва с раковите заболявания, тъй като туморите образуват големи количества от нея. Киселината помага на рака чрез образуването на нови кръвоносни съдове „ангиогенеза“, което подобрява снабдяването му с хранителни вещества и по този начин стимулира неговия растеж.

Въпреки това е редно да се отбележи, че в конкретния случай става въпрос за хиалуронова киселина с много малка молекулна маса. Киселината с голяма молекулна маса, която се съдържа в хранителните добавки, се свързва по-скоро с потискането на раковите заболявания.

За какво да внимаваме при покупка на продукти с хиалуроновата киселина?

Преди време, но и сега отчасти, хиалуронова киселина се е произвеждала от гребените на петли. Днес съществува и разновидност подходяща за вегани. Киселината се произвежда чрез процеси включващи ферментация на царевица.

Обърнете внимание на това продуктът да съдържа достатъчно високи дози, например минимум 200мг хиалуронова киселина. Също важно условие е да бъде указана молекулната маса, която следва да бъде между 500.000 и 700.000 Dalton или 500 до 700 kiloDalton (kDa).

Как да приемаме хиалуронова киселина?

Цялата дневна доза може да бъде приета наведнъж – най-добре след едно от основните хранения като например закуска. Хиалуроновата киселина често се предлага в комбинация с различни други добавки като витамин С и цинк. И двете са с доказано действие при лечението на ставни проблеми и са от особено значение за здравето на съединителните тъкани.

При артроза например се препоръчва хиалуронова киселина в комбинация с глюкозамин, хондроитин сулфат и МСМ. Обърнете внимание на това, че често в комбинираните препарати дозировката на всяка една от съставките е в доста ограничени количества.

Най-често производителите препоръчват да се приемат 200мг дневно. Има такива, които препоръчват и 1000мг. Най-добре е да се ръководите от указанията на опаковката от всеки продукт, тъй като няма доказателства, че по-високи дози водят до по-голям ефект. Във всеки случай масово експертите се обединяват около дозировка от 240мг дневно.

Под каква форма да се приема хиалуронова киселина?

Хиалуроновата киселина може да се открие под множество различни форми като съставна част от различни продукти. Освен на капсули тя може да бъде открита и в състава на различни дневни и нощни кремове, серуми, червила или на инжекции. Локалното приложение върху кожата е доста ефикасно поради способността на сложната молекула на хиалуроновата киселина да се свързва изключително добре с водата. Така тя я задържа в кожата и подобрява хидаратацията на клетките.

При избор на крем с хиалуронова киселина обръщайте внимание на етикета. В продуктите от този вид се откриват две разновидности – хиалуронова киселина или натриев хиалуронат. Разликата се състои в разтворимостта, като натриевият хиалуронат се характеризира с по-добра усвояемост от кожата. Друго важно условие при избор на подобен продукт е съдържанието на хиалуронова киселина. Най-добрият избор е този, който има 1% концентрация от киселината.

Предполага се, че хранителните добавки под формата на капсули могат да имат същия ефект както всеки серум или инжекция. Хиалуроновата киселина, която постъпва в организма чрез храносмилателния тракт може да има няколко полезни действия. Част от киселината се усвоява в чист вид, друга част се разгражда до прост въглехидрат, след което се усвоява. Друга полза на оралния прием е тази, че хиалуроновата киселина достига до червата, където подпомага развитието на полезните бактерии, което от своя страна подсилва имунитета на организма.