Колаген хидролизат за здраве и младост

Колаген хидролизат за здраве и младост

Колаген хидролизат за здраве и младост

Колагенът е една от най важните белтъчини в човешкия организъм. Но каква е връзката му с толкова добре познатия желатин, или какви са ползите от него за ставите, костите и кожата? На тези въпроси ще отговорим в настоящата статия.

Какво точно представлява колагенът?

Колагенът е основния протеин в човешкото тяло като съставлява около 65% от всички протеини в него. Може да се каже, че колагенът изгражда телата ни и им придава форма. Без него те просто биха се разпаднали. В действителност това е точно така. При липса на колаген се проявяват проблеми със зъбите, раните заздравяват значително по-бавно, а костите стават чупливи. Всички тези симптоми са по-известни като заболяването „скорбут“. Реално болестта се дължи на липсата на витамин С в организма. Но взаимодействието между този витамин и колагенът има решаващо значение за множество жизненоважни процеси.

Витамин С е неразривно свързан със синтеза на колаген, тъй като действа като ко-фактор при структурното изграждане на протеините. В случай, че този процес се наруши, колагените стават нестабилни, което се отразява на цялото тяло.

На всеки 10 години количеството колаген в тялото намалява с около 7%, което е и причината за промяната в състоянието на кожата с напредването на възрастта и появата на бръчки, а също и по бавното заздравяване на нараняванията. В същото време намалява и здравината на кръвоносните съдове, което се отразява и на продуктивността на белите дробове.

За да се редуцират негативните последици от загубата на колаген е много важно да се консумира здравословна и питателна храна и да се спортува активно. Препоръчително също е да се приема и колаген под формата на хранителна добавка в комбинация с витамин С.

Колагенът като хранителна добавка.

Now UC-II Type II Collagen 120 veg capsules

Колаген хидролизатът е най-предпочитаната форма като хранителна добавка. Той се състои от 90% белтъчини и се добива от колаген тип 1, който също така се съдържа в човешката кожа и костите. Около 50% от състава на колаген хидролизатът се дължи на аминокиселините глицин, пролин и хидроксипролин. Те имат специално функционално значение за организма, което отличава тази хранителна добавка от популярните протеини на прах.

Колаген хидролизат или желатин?

Желатинът и колаген хидролизатът се различават по молекулното си тегло и поради тази причина притежават различни физиологични и механични качества. Докато желатинът се състои от дълги аминокиселинни вериги при колаген хидролизатът е по-скоро обратното. Той се състои от къси аминокиселинни вериги наречени пептиди.

Друга отличаващо качество на двете вещества е, че желатинът се втвърдява при смесване с течности /желиране/, докато колаген хидролизатът лесно се смесва с течности или храни.

Може би най-важната особеност на колаген хидролизатът е, че той има по-висока бионаличност. Това е така понеже пептидите много лесно се усвояват от стените на чревния тракт и попадат бързо в кръвообращението.

Колаген хидролизат и ползите за здравето.

Колаген хидролизатът има широк спектър на приложение и се препоръчва за здрави кости, стави и кожа. Съществува огромен брой научни изследвания, които доказват, че употребата на тази хранителна добавка има мощно регенериращо действие върху тъканите съдържащи колаген. Същевременно освен провокирането на колагенен синтез се стимулира също така и синтезът на глюкозамин гликан и хиалуронова киселина.

Колаген хидролизатът е и може би най-безопасната хранителна добавка поради високата поносимост от организма. Затова тя може да бъде приемана дълги периоди от време за профилактика на проблеми свързани със костите, ставите и кожата.

Също така колаген хидролизатът намира широко приложение и в тежката атлетика и бодибилдинга, характерни с тежките натоварващи тялото тренировки. Той доставя необходимите аминокиселини, които са отговорни за регенерацията и поддържането на тъканите състоящи се от колаген.

Колаген хидролизатът има незаменими ползи за поддържането на:

Здрави стави.

Всеизвестно е, че протеините имат огромно значение при изграждането и запазването на обема на мускулатурата. Въпреки това доста често дори и най-големите фитнес ентусиасти пренебрегват ползите от колаген хидролизата, въпреки че той е един от най-важните компоненти отговорни за доброто здравословно състояние на тялото по време на активен спорт. Той подпомага растежа на ставните тъкани, което означава, че служи за предотвратяване на наранявани или за лечение на такива.

Здрави кости.

Olimp Collaregen 400 grams

Структурата на костите ни е така изградена, че е отговорна за производството на костните клетки. Колагенът стимулира растежа на тези костни клетки, като по този начин ги поддържа силни и здрави. Както вече споменахме, съдържанието на колаген в организма намалява с напредването на възрастта, затова се налага допълнителен прием за избягване на травми на костите или таза. При активни спортисти недостигът на колаген може да доведе до нежелателни последствия, особено при контактните спортове като футбол, баскетбол, хандбал и други.

Блестяща коса.

Много производители на продукти за коса вече рекламират съдържанието на колаген, тъй като е доказано, че този протеин заздравява структурата на косата, предотвратява чупливостта на косъма и стимулира растежа. За красива и блестяща коса могат да се използват и други продукти за подхранване съдържащи колаген. Но защо да не опитаме с директен прием под формата на хранителна добавка? Множество изследвания доказват, че консумацията на колаген има същия ако не и по-силен ефект върху състоянието на косата, отколкото продуктите за външно приложение, тъй като тялото го усвоява достатъчно ефективно.

Здрави нокти.

Доброто състояние на ноктите обикновено се дължи на високото съдържание на колаген. В случай че нямате недостиг на калций и въпреки това ноктите са чупливи и растат бавно, консумацията на колаген е в състояние да помогне.

Младежка кожа.

Колагенът изгражда една особена конструкция от протеини, които поддържат еластичността на кожата. Различните мимики на лицето предизвикват движения на кожата, която в последствие се връща към нормалното си гладко състояние. С напредването на възрастта това става все по-бавно и води до образуването на бръчки. Колкото повече колаген използва организма, толкова по-трудно се възстановява първоначалното състояние на кожата. Фините бръчици с времето необратимо се задълбочават.

Много хора се опитват да забавят тези процеси и посягат към инжекции с колаген или ботокс. И в двата случая става въпрос за временен при това непостоянен ефект. Инжекциите с колаген въвеждат протеина директно в споменатата конструкция от протеини и могат да доведат до по-младежко излъчване. Ботоксът има съвсем друго действие, което не позволява мимики водещи до поява на бръчки. Въпреки това се препоръчва преди да се пристъпи към тези крайни мерки да се приема колаген хидролизат за подобряване на еластичността на кожата.

Колагенът в храните.

Здравословното и разнообразно хранене е един от най-простите начини да се достави колаген на организма. Няколко са храните, които съдържат големи количества колаген. Това са месото, рибата и желатинът. Ако сте вегетарианец можете увеличите консумацията на червени плодове и зеленчуци, които както е известно стимулират по естествен път производството на колаген. Могат да се консумират и храни съдържащи повече лизин. Също така може да се приема и л-аргинин като хранителна добавка, която също подпомага производството на колаген.

Как се приема колаген хидролизат?

Universal Nutrition Collagen 300 grams

Колаген хидролизатът много лесно се съчетава с храната. Препоръчителната дозировка е една супена лъжица смесена с храната. По този начин ще се постигне максимално засищане на организма с така необходимите аминокиселини, които участват в процесите на регенерация на кожата, костите и ставите.

Колаген хидролизатът също така може да се смеси и със сутрешното кафе като се добавят 1-2 чаени лъжички. През останалото време от деня може да се добавя към супи, сосове, шейкове или смутита. Но даже и да приемате една доза дневно, това несъмнено ще подпомогне тялото ви да запази своята естествена функционалност и ще се радвате на дълги години качествена спортна активност.