Цинк и селен за подсилване на имунната система

С наближаването на зимата навлизаме в сезоните на простудните заболявания. За да може организмът да се пребори с честите настинки и грипа, той се нуждае от стабилно функционираща имунна система. Изправната имунна система е най-важната бариера срещу повечето сезонни заболявания. През последните няколко десетилетия множество изследвания доказват, че микроелементите цинк и селен имат преобладаващо значение за нейното здраве. Те не могат да бъдат синтезирани самостоятелно от организма, затова трябва да бъдат набавени чрез храната или под формата на хранителни добавки.

Цинкът подобрява имунната система и предпазва организма от настинки. Селенът от друга страна притежава качествата на витамин Е. Той е съставна част от ензим, който се свързва със свободните радикали и поради това е мощен антиоксидант. Освен това той активно участва в производството на хормоните на щитовидната жлеза, подсилва имунитета и помага за пречистването на организма.

Какво представлява цинкът?

Цинкът е не само химичен елемент, но той също така е важен минерал за човешкото тяло. Той е отговорен за доброто здраве на кожата, за ускореното зарастване на раните, подпомага растежа в детска възраст и преди всичко подсилва имунната система и съпротивителните сили на организма.

Без цинк човешкото тяло не би могло да функционира. Той е пряко свързан с деленето на клетките, плодовитостта и много други жизненоважни процеси. Точно поради тази причина той има стимулиращо действие върху имунната система и през последните години все по-често се предписва при лечение на простудни заболявания.

Как цинкът подсилва имунната система?

Цинкът заема централно място при развитието на здрави имунни клетки, като по този начин изгражда имунната система. Даже и лек недостиг от този елемент може да доведе до податливост на различни инфекции.

Множество проучвания доказват връзката между добрите нива от цинк и силната имунна система. Тя почива на влиянието, което този микроелемент оказва върху Т-лимфоцитите (белите кръвни телца), които предпазват тялото от болестотворните организми. Една подформа на тези клетки са Т-клетките убийци, които унищожават инфектираните или тумороподобни клетки.

Функционалността на Т-лимфоцитите намалява с напредването на възрастта, а това се отразява на силата на имунната система. В изследване с 31 доброволци на възраст над 65 години, които са страдали от недостиг от цинк, са давани 30мг цинк или плацебо. След 3 месеца нивата от цинк при приемалите минерала са се увеличили с 16%, като същевременно е установено и значително увеличаване на Т-клетките.

Чрез подсилването на белите кръвни телца цинкът подпомага също така организма да разпознава и унищожава по-лесно увредените клетки. Освен това оптималният брой Т-лимфоцити подпомага поддържането на баланс между Т-клетките помощници и възпалителните реакции, като същевременно действа и имуностимулиращо.

Помага ли цинкът при простудни заболявания?

През студените месеци силната имунна система е много важна, за да се избегнат атаките на студа, бактериите и вирусите. Все по-често се предписват препарати, които съдържат цинк при лечение или профилактика на простудни заболявания. Хората, които поддържат нужните нива от цинк в организма си, много по-рядко са податливи на инфекции. В случаите, когато въпреки това се развие заболяване, продължителността на настинката е значително по-кратка.

Проучване проведено в Индия доказва, че ако се приемат по 75мг цинк в рамките на 24 часа след появата на първите симптоми на настинка, продължителността на заболяването значително се скъсява. Също така симптомите са много по-незабележими по време на боледуването.

При друго изследване проведено сред деца са давани определи дози цинк превантивно. В резултат те много по-рядко са се разболявали, не са отсъствали от учебен процес и много по-рядко са приемали антибиотици.

Странични действия от прием на цинк.

Въпреки доказаното си полезно действие, цинкът може да доведе до нежелани странични ефекти  ако се приема в големи дози за продължителен период от време. Ако се надхвърлят препоръчителните дози може да се проявят симптоми като гадене и повръщане, диария, загуба на тегло. Поради тази причина не се препоръчва прием на повече от 35мг дневно. Децата също не следва да приемат допълнително цинк за по-дълъг период от време.

Приемът на цинк под формата на хранителна добавка в големи количества може да доведе до недостиг на цинк на по-късен етап. Ако се приема без причина, може да се стигне до там, че организмът да привикне към новите стойности. След спирането на допълнителния прием организмът може да развие цинков дефицит.

За да може имунната система да функционира безпроблемно са определени съответните необходими дневни стойности от цинк разграничени по възрастови групи:

Възрастова група: Цинк в мг дневно:
Кърмачета 1,5 до 2,5
Деца от 1 до 6г 3,0 до 4,0
Деца от 7 до 12г 6,0 до 9,0
Деца и юноши от 13 до 18г 10,0 до 14,0
Мъже 11,0 до 16,0
Жени 7,0 до 10,0
Бременни 7,0 до 13,0
Кърмачки 11,0 до 14,0

Какво представлява селенът?

Селенът е химичен елемент, който се открива в състава на рудата. За пръв път е открит през 1817г. във фабрика за сяра. Едва от 1975 година става ясно, че той се съдържа и в човешкия организъм. В качеството си на есенциален микроелемент той е съставна част от аминокиселината селеноцистеин и във всички живи същества. Във всеки един момент в човешкото тяло се откриват между 10 и 15мг селен, като най-големи концентрации има в мускулите, черния дроб, бъбреците и сърцето. Селенът се усвоява от червата и предимно от дванадесетопръстника, като се отделя чрез урината.

Как действа селенът в организма?

Подобно на витамин Е, селенът предпазва клетките от свободните радикали, при което ги преобразува в съставна част от ензимите, като по този начин се неутрализира разрушителното действие върху ДНК. Селенът също така предпазва клетките от вредното UV-лъчение, като по този начин се забавя тяхното стареене.

Друго важна задача на селенът е неговото участие при образуването на хормоните на щитовидната жлеза. Той помага за преобразуването на тироксин (Т4) в активния три-йод-тиронин.

При подсилването на имунната система селенът допринася като стимулира производството на антитела и така индиректно участва в борбата с болестотворните организми.

Освен всичко изброено, селенът подпомага пречистването на организма от тежки метали като кадмий, олово и живак. Той отделя вредните субстанции като се свързва с тях и образува неразтворимите селениди. Под тази форма те вече не могат да бъдат усвоени от храносмилателната система и биват отделени от организма.

Недостиг на селен и симптоматика.

Тъй като организмът не синтезира самостоятелно селен, нужните количества се доставят в организма посредством храната. До недостиг се стига, когато не се приема достатъчно селен. Това най-често е проблем, когато храната е бедна на белтъчини, при хора на диализа или при висока консумация на алкохол. Въпреки това няма човек, който да не е потенциално застрашен от недостиг на селен, тъй като способността на тялото да го усвоява намалява с напредването на възрастта.

До недостиг може да се стигне при продължително отделяне на селен – например при чести чревни неразположения или хронични чревни възпалителни заболявания. Повишени нужди от селен се наблюдават и при бременност, кърмене, а също и при ракови заболявания.

Чести симптоми при недостиг на селен са:

  1. Податливост на бактериални инфекции.
  2. Промени във вида на ноктите (бели петънца).
  3. Нарушения на мастната обмяна на веществата.
  4. Заболявания на сърдечния мускул (Болест на Кешан).
  5. Дегенерация на ставния хрущял (Болест Кешан-Бек).

Източници на селен.

Дневните нужди на организма от селен се определят на 30-70 микрограма, като не се препоръчва да се надвишава дозата от 30мгр. Тъй като Европа е област бедна на селен от 1992г се допуска обогатяване на фуража, за да се увеличи съдържанието му в хранителните продукти от животински произход.

Богати на селен са месото, вътрешности, рибата, яйцата, лещата и други. За да се увеличи наличността от селен в организма се препоръчва да се консумират също така храни богати на витамин А, витамин С и витамин Е.