Коензим Q10

Коензим Q10 е един от най-предпочитаните продукти за производителите на хранителни добавки и за козметичната индустрия. И в двата случая на тази съставка се приписват множество лечебни или поддържащи здравето свойства. В козметиката например той се използва и рекламира широко като средство за подмладяване.

Когато се говори за Коензим Q10, познат още и като Q-10, убикинол, убикинол-10 или UQ, става въпрос за един вид витаминоид. Това е подобна на витамин субстанция, която може да бъде произведена от тялото самостоятелно и не е необходимо да се приема допълнително. При нормално хранене се приемат около 5 до 10 милиграма Коензим Q10 дневно. По структура той наподобява Витамин К и Витамин Е.

Какво представлява Коензим Q10?

Както вече споменахме Коензим Q-10 представлява субстанция със структура наподобяваща витамините. Той има централна роля в производството на енергия от тялото. Той е основен елемент от така наречените енергийни централи на организма – митохондриите. В тях се осъществяват окислителните процеси чрез поетия чрез дишането въздух, за да се произведе енергия от храната. Най-високи концентрации от Коензим Q10 в човешкото тяло се откриват в органите нуждаещи се от най-големи количества енергия. Това са сърцето, белият дроб и черният дроб.

Някои ензими в тялото имат нужда от допълнителни молекули, за да се активизират, а много от тях са витамини от жизнена необходимост. Коензим Q-10 е едно изключение, тъй като тялото може да си го произведе самостоятелно. Въпреки това един завишен прием може да окаже положително въздействие при лечението на редица заболявания.

Той е нужен при протичането на множество процеси, при които е необходима повече енергия. Най-честите сфери за приложение са при лечение на сърдечни, мускулни или мозъчни заболявания. Освен като средство за енергия Коензим Q10 действа защитавайки клетъчните мембрани от нарушаване вследствие на окислителните процеси. Той служи и като средство за неутрализиране на свободните радикали.

Как се произвежда Коензим Q10?

В миналото Коензим Q10 се е извличал от говежди сърца. В началото на 70-те години на миналия век японски учени откриват технология, която позволява Коензим Q-10 да се извлича в лабораторни условия от тютюневи растения. Този метод се оказал и значително по-евтин. През 1977 отново японски учени осъществяват нов технологичен пробив при производството като оттогава Коензим Q10 се произвежда чрез ферментация.

Кои хранителни продукти съдържат Коензим Q10?

Коензим Q10 се съдържа в най-големи количества при мазните храни. Такива са например месото, черния дроб, птичето месо, някои видове по-мазна риба като сардини, риба тон, скумрия и в яйцата.

Храните с растителен произход имат доста ограничени количества от Коензим Q-10. Той се открива в по-големи концентрации при ядките, слънчогледовите семена, растителните масла, плодовете с кора, картофите, спанака, лука и брюкселското зеле.

Коензим Q10 като средство за подмладяване.

Множество проучвания са доказали, че с напредването на възрастта концентрацията на Коензим Q10 намалява значително в различните тъкани. Особено засегнато от този недостиг е сърцето. В сърцата на 80 годишните съдържанието на коензима е с 60% по-ниско в сравнение с 20 годишните. Този факт доказва защо различните производители го рекламират като средство за подмладяване. Дали в действителност обаче под формата на хранителна добавка Коензим Q10 може да предотврати появата на сърдечно-съдови заболявания все още не е категорично доказано.

Коензим Q-10 като лек.

Успоредно с ролята си на енергиен носител в човешкото тяло Коензим Q-10 има антиоксидантно действие и унищожава свободните радикали, които нанасят съществени вреди върху органите на тялото. Най-засегнати от тяхното разрушително действие се оказват сърцето, мускулите и мозъкът, особено в случаите когато Коензим Q10 е в недостатъчни количества. Съгласно най-последните научни изследвания, на споменатите органи при заболяване може много да се помогне чрез допълнителен прием от Коензим Q10.

Сърдечни заболявания.

За да е в състояние да работи без прекъсване сърцето се нуждае от големи количества енергия. Тя се доставя от енергийните централи на организма, а именно митохондриите, които се съдържат в особено големи количества в тъканите на сърдечния мускул. Производството на тази енергия обаче зависи изцяло от наличните количества Коензим Q-10.

Много проучвания откриват зависимост между сърдечно-съдовите проблеми и липсата на достатъчно Коензим Q10. Те посочват единодушно, че работата на едно здраво сърце изцяло зависи от наличностите от коензима. Резултати от проведени опити чрез редовен прием на Коензим Q-10 сочат, че той подсилва действието на различните терапии за лечение на сърдечни заболявания.

Например химиотерапията с доксорубицин против рак причинява вреди на сърцето като странично действие. При клинични изследвания Коензим Q10 е успял да предпази пациентите от това вредно действие.

Заболявания на централната нервна система.

Заболяванията на нервната система като Паркинсон или Алцхаймер по всяка вероятност са в пряка зависимост с причинения оксидативен стрес. Болестните процеси в тези случаи затрудняват производството на енергия в митохондриите на клетките. Коензим Q-10 служи като унищожител на тези радикали и ограничава този стрес. Изхождайки от това заключение може да се предположи, че коензимът играе важна роля при лечението на заболяванията на нервната система. Той подпомага производството на енергия и стимулира обмяната на веществата.

При едно клинично изследване на групи пациенти страдащи от Паркинсон са давани различни количества Коензим Q10 разделени по групи. Всички групи са понесли добре дозировките от съответно 300мг, 600мг и 1200мг дневно. При групата с най-високата дозировка ефектът от Коензим Q10 е бил най-отчетлив, като е постигнато преустановяване на напредването на болестта.

Заболявания на мускулите.

За нормалните си функции мускулатурата се нуждае от Коензим Q-10. В случай, че мускулите изпитват енергиен глад, техните функции се нарушават. При мускулни дистрофии и цитопатии пониженото снабдяване с енергия се дължи на дефект в митохондриите. При осъществени опити с целеви групи приемът на Коензим Q10 под формата н ахранителна добавка се е отразил положително на страдащите от споменатите заболявания.

Друго клинично изследване е проведено с пациенти страдащи от нарушение на функциите на митохондриите в мозъка. Тъй като в този случай мускулите не могат да бъдат управлявани, в този случай се стига до мускулна слабост. Чрез суплементиране с Коензим Q10 в дози от 150мг дневно в продължение на 6 месеца това нарушение е излекувано и мускулната сила се е увеличила значително.

Диабет.

Както при диабет Тип 1, така и при диабет от Тип 2, повишените нива на кръвната захар причиняват с времето тежки вреди на организма. Към тях се числят увреждания на бъбреците, сърдечен инфаркт, проблеми с кръвообращението, заболявания на ретината и нарушения на нервната система.

В качеството си на енергиен катализатор и със своето стабилизиращо действие Коензим Q10 спрямо клетъчните мембрани, той може да предотврати задълбочаването на проблемите, които са следствие от диабета. Освен това клетките, които са отговорни за производството на инсулин биват защитени от Коензим Q10.

Ракови заболявания.

При близо 20% от пациентите с туморни образувания се откриват особено ниски серумни концентрациии на Коензим Q10. При злокачествените тумори тези концентрации са даже още по-ниски в сравнение с доброкачествените.

Данните касаещи действието на Коензим Q10 спрямо туморните заболявания са все още неокончателни. Все пак съществува възможността ниското съдържание на коензима в клетките да спомага за развитието на раковите заболявания.

Кожа.

При продължително излагане на слънчева светлина се стига до стареене на кожата. Според проведени през годините опити UV-лъчите и озонът увреждат Коензим Q10 и количеството му в състава на кожата намалява драстично. Като следствие се стига до оксидативни нарушения.

Научни публикации от сферата на индустрията доказват, че Коензим Q-10 може да забави стареенето на кожата и да предотврати окислителните процеси. Освен това се възпрепятства и производството на ензими, които нарушават здравината на кожата като колагеназата.

Дозировка и прием на Коензим Q10.

Препоръчителната дневна доза от Коензим Q-10 се намира в границите между 10 и 30мг. При тези количества няма опасност от поява на странични действия. От няколко години насам се предлагат и продукти с дневна дозировка от 100мг. Те също не са в състояние да причинят някаква вреда върху здравето, но все пак е препоръчително да се избягват от бременни, кърмачки и деца и младежи под 18 годишна възраст.

При дозировки над 100мг дневно могат да се проявят следните странични действия: диарии, тревожност, загуба на апетит, отпадналост и раздразнителност. В случай, че приемате медикаменти за разреждане на кръвта (антикоагуланти), се препоръчва да приемате Коензим Q-10 само след консултация с лекар. Конензимът наподобява по своята структура на Витамин К и може да отслаби действието на антикоагулантите.