Грижа за черния дроб

Здравето на черния дроб има особено значение при практикуването на всички видове спорт. Днес на тази тема се обръща все по-голямо внимание, тъй като информацията е все по-леснодостъпна. В бодибилдинга например натоварването на черния дроб често е на границите на неговите възможности. Редуването на различни фази като диета или натрупване на маса съчетани с повишен прием на всякакъв вид суплементи представляват сериозно предизвикателство за черния дроб. Ако добавим и прием на анаболни стероиди, нормалното функциониране на този орган гарантирано се затруднява.

Извън спорта поддържането здравето на черния дроб има не по-маловажно значение. Хора страдащи от съвременни хронични заболявания, хора с повишени нива на чернодробните ензими или пациенти, които редовно приемат различни медикаменти, са с повишен риск от увреждане на черния дроб. Други рискове за здравето на черния дроб са преяждането, злоупотреба с алкохолни напитки или наркотични вещества. Да не забравяме и някои опасни професии, при които хората са в досег с тежки метали като арсен или олово. Те непременно трябва редовно да следят за здравословното състояние на черния си дроб.

Защо здравето на черния дроб е толкова важно?

Основна функция на черният дроб е да пречиства организма от вредни вещества, което е от решаващо значение за здравето на целия организъм. Това е най-големият и тежък орган в човешкото тяло, който функционира 24 часа на пълни обороти. Друга негова функция е производството на ензими и хормони. Той е и основният орган, в който се извършва храносмилането на мазнините, въглехидратите и белтъчините.

Въпреки своята впечатляваща способност за регенерация, черият дроб е много чувствителен и уязвим орган. Ако той бъде претоварен в резултат от нездравословен начин на живот като лошо хранене, повишена консумация на алкохол или медикаменти, тогава функциите му да пречиства организма силно са застрашени и често се стига до необясними оплаквания и симптоми.

Най-общо задачите на черния дроб са следните:

– Предпазване на организма от биологични отрови и вредни вещества намиращи се в храната или околното среда.

– Неутрализиране на тежките метали и тяхното отделяне от организма.

– Подсилване на антиоксидантните функции на черния дроб.

– Предпазване от хронични заболявания на черния дроб.

Как да поддържаме здравето на черния дроб?

Най-лесният начин да се поддържа здравето на черния дроб е разбира се придържане към здравословен хранителен режим и безопасна околна среда. Това обаче не винаги е възможно, тъй като съвременния начин на живот е пълен с различни предизвикателства. Освен това ако сте и активен спортист, чиито постижения са зависими от диета, прием на суплементи и тежки физически натоварвания, това може да се окаже непосилна задача.

Поради всички изброени причини, единствено приемът на подходящи хранителни добавки може да подпомогне безопасно и сигурно добрата функция на черния дроб. Това е не особено сложна задача, тъй като отдавна са разработени и изследвани множество продукти, които са се доказали като ефикасни с времето.

Най-важните хранителни добавки за черен дроб.

Бял трън (Силимарин).

Белият трън е известен от повече от 2000 години със своите естествени лечебни свойства спрямо черния дроб. Той активира регенерацията му, подобрява кръвооросяването, подпомага преработката на мазнините и го предпазва от клетъчни токсини. Едва през 1968 е установено, че за способността на белия трън да подпомага черния дроб е отговорно веществото силимарин. То се извлича от семената на растението.

Въпреки неговите положителни качества, силимаринът се усвоява от черния дроб в ограничени количества. Когато обаче той се приема като комбинация от силибинин и фосфатидилхолин, тогава той се усвоява много по-бързо и се понася много по-добре от организма.

Може би един от най-важните факти отнасящи се до силимарина, е това че той почти няма странични действия, тъй като е изцяло растителен продукт. При прием на по-големи количества може да се забележи леко изразен лаксативен ефект или позиви за по-често уриниране.

Производителите на силимарин препоръчват прием на 200-300мг дневно. Към тази доза се придържат също така и повечето активни спортисти, тъй като по-голяма доза няма да има по-силен ефект.

Артишок.

Артишокът (Cynara scolymus) е класическо лечебно средство при проблеми с храносмилането или червата. Той произхожда от Средиземноморието. Дебелите и месести листа често се използват за чай или като растително лечебно средство, което освен това доставя и наслада заради вкуса си.

Екстрактът от артишок притежава мощни антиоксдантни способности и поради тази причина той предпазва и подпомага работата на черния дроб. Освен това той е в състояние да понижи нивата на холестерин и да подобри секрецията на жлъчните сокове в черния дроб. Това доказано понижава нивата на мазнини и холестерин и предпазва дроба от оксидативно увреждане.

Шизандра.

Шизандрата е мощен антиоксидант.

Шизандрата е мощен антиоксидант.

Шизандра се използва от много години в китайската медицина като растително лечебно средство, което е се е доказало с времето при борбата с различни заболявания. Тя е много богата на антиоксиданти, които предпазват клетките страдащи от оксидативен стрес. Ценното растение може да предпази черния дроб от тежки увреждания вследствие от оксидативния стрес. Освен това шисандрата може да потиска отделянето на молекулите причиняващи възпалителни процеси, които са свързани с множество остро протичащи заболявания.

Глухарче.

Глухарчето има множество положителни действия върху здравето на организма и в частност на черния дроб. То активизира производството на жлъчка, вследствие на което белтъчините, въглехидратите и мазнините се усвояват много по-добре. Освен това коренът от глухарче помага за пречистването на тялото от токсини, при лечението на жълтеница, камъни в жлъчката и цироза на черния дроб. Може да се каже, че това растение не е досаден плевел, а всъщност едно много ефикасно лекарство.

Алфа липоева киселина.

Липоевата киселина е естествена мастна киселина, която се използва при лечението на модерните заболявания като наднормено тегло или диабет тип 2. Тя се открива предимно в митохондриите на клетките. Тя е също така важен кофактор на много ензими, които са свързани с енергийната обмяна на веществата в клетките.

Липоевата киселина е известна със своето противовъзпалително и антиоксидантно действие, което е в основата на лечението и профилактиката при болести на черния дроб и диабет тип 2. Следователно тя също е мощен антиоксидант и подпомага черния дроб да преодолее по-бързо и лесно оксидативния стрес.

Н-Ацетил-Цистеин.

Н-ацетил-цистениът е ацетилна форма на аминокиселината цистеин. Тази аминокиселина съдържа една сярна група, която въздейства върху синтеза на глутатион, който е един от най-ефикасните биоактивни антиоксиданти. Н-ацил-цистениът се използва като терапия при заболявания на дихателните пътища и сърдечно-съдовата система, както и при ракови заболявания.

При клинични изследвания е доказано, че той има пречистващ ефект при натравяне на черния дроб в резултат на предозиране с парацетамол. Той същато така се свързва изключително успешно с ионите на тежките метали. В резултат на това, той е изключително полезен при пречистването на организма от тежки метали, като по този начин се предпазват бъбреците и черния дроб от тяхното вредно въздействие. Така Н-ацил-цистениът предпазва черния дроб по два начина – от една страна той стимулира синтеза на глутатион, който е силен антиоксидант, а от друга действа пречистващо.

Цинк.

Цинкът е свързан с над 300 вида химични реакции в организма, и по този начин е от изключителна важност за неговото здраве. Той има особено значение за обмяната на веществата, за хормоналния баланс, имунната система, храносмилането, нервната система и клетките. Черният дроб и бъбреците имат нужда от цинк за да се преборят с вредното влияние на тежките метали като никел, олово и кадмий.

В – витамини.

Групата от В-витамините се състои от 8 витамина, които са жизненоважни за функционирането на организма и неговото здраве. Те са нужни на първо място при обмяната на веществата и производството на енергия в тялото. При липса на витамин В се усеща отпадналост, работоспособността е ограничена, стига се до отслабване на нервната система и организмът е податлив на инфекции. По принцип всеки един от тези осем витамина има различно значение и функции, но тяхното действие е свързано:

Витамин В1 (Тиамин) – за енергия
Витамин В2 (Рибофлавин) – против стрес
Витамин В3 (Ниацин) – за здрави нерви и мускулатура
Витамин В5 (Пантотенова киселина) – за здрава кожа
Витамин В6 (Пиридоксин) – за здрава имунна система
Витамин В7 (Биотин) – за здрава коса и нокти
Витамин В9 (Фолиева киселина) – за добра имунна система и при бременност
Витамин В12 (Кобаламин) – за обмяна на веществата.

Една от функциите на черният дроб е да превръща фолиевата киселина във фолат чрез ензима дихидрофолат редуктаза. Самата киселина не може да се използва директно от организма. При липса на фолиева киселина може да се стигне до отпадналост, проблеми с храносмилателната система и възпаления.