Глутатион за здраве

Глутатион е най-мощният антиоксидант в човешкото тяло.

Глутатион е най-мощният антиоксидант в човешкото тяло.

Глутатионът е един от най-важните антиоксиданти, които се образуват по естествен начин в тялото. Той също така се числи и към най-предпочитаните хранителни добавки, тъй като полезното му действие е в много направления. Той допринася да се избегнат пораженията от оксидативния стрес, подобрява здравето на кожата и предпазва имунната система.

Глутатионът се открива във всяка една клетка и тъкан в човешкото тяло. Това го превръща в една от най-важните молекули, която участва в множество физиологични процеси. Въпреки че той се произвежда в тялото съществуват множество фактори, които допринасят за неговият недостиг. Като следствие е възможно да настъпят различни здравословни проблеми като отслабена имунна система, клетъчни мутации и повишен риск от ракови заболявания.

Какво представлява глутатион?

Глутатион е малка трипептидна молекула, която се състои от три аминокиселини – глутамат, цистеин и глицин. Счита се, че това съединение е може би най-значимият антиоксидант. Причината за това е, че глутатионът подпомага функциите на други също толкова значими антиоксиданти като витамин С, витамин Е, коензим Q10 и алфа липоновата киселина.

Съществуват две форми на глутатиона – редуциран глутатион GSH, който също така се нарича и Л-глутатион, и оксидиран глутатион GSSG. В момента, когато GSH-молекулата е изпълнила своето антиоксидантно действие спрямо реактивния оксидативен стрес, тя се превръща в GSSG.

Глутатионът като хранителна добавка съдържа редуциран глутатион, което е активната форма. Поради тази причина Л-глутатион или само глутатион се употребяват като синоними.

И макар глутатионът да се синтезира естествено в организма, неговите количества могат да започнат да намаляват в даден момент. Най-често това настъпва с напредването на възрастта. Той освен това няма самостоятелно действие, а се нуждае от коензими, за да може да изпълни своите функции свързани с ензимите.

Различни заболявания също могат да окажат въздействие върху наличието на глутатион в тялото. Такива са раковите заболявания, СПИН, диабет Тип2, хепатит и паркинсон. Съществуват и множество външни фактори, които рушат запасите от глутатион като лоши хранителни навици, замърсяването на въздуха, различни видове токсини, лекарства, стрес, травми и вредно UV-лъчение.

Активният глутатион GSH регенерира в черният дроб след като е изпълнил своята функция да неутрализира свободните радикали. При идеални условия 10% от глутатиона в тялото е в неактивна (оксидирана) форма, а останалите 90% са в глутатион в активна форма. Когато наличностите от активния глутатион GSH паднат под 90% битката със свободните радикали е загубена. Тогава GSH продължава да намалява, вследствие на което токсините се натрупват. Ако активният глутатион падне под 70%, тогава се засяга и имунната система.

За да се повишат нивата от глутатион в организма съществуват два начина. Единият е да се консумират определени храни, които задействат производството му в тялото, такива са храните съдържащи сяра, и вторият е да се приема под формата на хранителна добавка.

12 причини да се приема глутатион за здраве.

Благодарение на своите антиоксидантни свойства глутатионът притежава множество полезни действия във връзка със здравето. Такива са:

Преодоляване на оксидативния стрес.

Ниските стойности на глутатион при висок оксидативен стрес могат да доведат до сериозни здравословни нарушения като диабет, рак, ревматоиден артрит и други. Множество проучвания потвърждават, че поддържането на нормални стойности на глутатионовите нива подпомагат тялото да се справи с оксидативния стрес.

Преодоляване на възпалителните процеси.

Съгласно едно проучване от 2009, глутатионът регулира реакциите на организма спрямо възпалителните процеси. Той стимулира или потиска имунния отговор на тялото по естествен начин.

Отлага здравословните проблеми свързани с възрастта.

Множество изследвания сочат, че синтезът на глутатион може да се подобри като се увеличи приемът на цистеин чрез храната, което предотвратява свързаните с възрастта здравословни нарушения. Глутатионът има положително въздействие върху здравето на мускулите и кръвоносните съдове, плътността на костите и когнитивните способности.

Подпомага лечението на паркинсон и алцхаймер.

Появата на паркинсон и алцхаймер имат пряка връзка с нарасналия оксидативен стрес и ниските нива на глутатион в организма. Колкото повече глутатион се приема, толкова повече прогресията на тези две невродегенеративни заболявания се забавя, а наличните симптоми се облекчават.

Борба с инфекциите.

Съгласно едно проучване от 2013, глутатионът може да допринесе при борбата с инфекциите причинени от различни микроби, вируси или паразити. Той подсилва функционално активността на имунните клетки и подобрява както вродения така и придобития имунитет.

Подпомага лечението на аутизъм.

Съгласно някои изследвания, децата с аутизъм имат ниски нива на глутатион. Поради тази причина при тях съществува риск от настъпване на неврологични увреждания свързани с повишения оксидативен стрес.

Облекчаване на последиците причинени от диабет Тип2.

Неконтролираната хипергликемия често е съпътствана от ниски глутатионови нива, което води до повишен оксидативен стрес и увреждания на тъканите. Научни изследвания сочат, че повишаването на нивата от глутатион допринасят за предпазването на тялото от оксидативни увреждания въпреки продължителната хипергликемия.

Подобрява здравето на сърцето.

Повишаването на нивата от глутатион ограничава рисковете от сърдечен инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система, тъй като антиоксидантите предпазват сърдечните тъкани от оксидативния стрес.

Подобряване на здравето на кожата.

През 2017 е публикувано изследване според което редуцираният и оксидираният глутатион допринася за преодоляването на задълбочаването на бръчките и подобрява еластичността на кожата.

Подобрява мобилността на хора със заболявания на периферните артерии.

Съгласно едно проучване, глутатионът подобрява кръвообращението на краката и увеличава разстоянията, които страдащите от заболяване на периферните артерии могат да изминат без да изпитват болки.

Съпътстващо лечение при псориазис.

Псориазисът е автоимунно заболяване, което се свързва с повишен оксидативен стрес и системни възпалителни процеси. Съгласно множество проучвания повишаването на нивата от глутатион чрез прием на суроватъчен протеин помага при преодоляването на това заболяване.

Преодоляване на анемии свързани с бъбречни проблеми.

Различни изследвания доказват, че глутатионът може да спомогне за увеличаването на броя на червените кръвни телца при пациенти с хронични бъбречни проблеми. В тази връзка той представлява интерес при третирането на анемия свързана с нарушенията на бъбречните фунции.

Кои храни са богати на глутатион?

В действителност не съществуват храни, които съдържат глутатион в чист вид. Въпреки това има множество хранителни продукти и добавки, които могат да стимулират производството на глутатион в тялото. Ако те се приемат регулярно, рисковете за здравето значително намаляват и ще се възползваме максимално от ползите, които този антиоксидант предлага.

Магарешки бодил.

Магарешкият бодил от векове се използва като лекарство за преодоляване на проблеми с имунната система. В частност флавоноидът силимарин, който се съдържа в растението, се използва за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчните пътища. Според редица научни изследвания тайната на лечебните свойства на магарешкия бодил се крие в това, че задейства производството на глутатион в тялото.

Суроватъчен протеин.

Суроватъчният протеин повишава нивата от глутатион чрез своето положително въздействие върху съдържанието на цистеин. Цистеинът е отговорен за подновяването на наличностите от глутатион след като той е изчерпан в резултат от настъпил имунен отговор.

Храните богати на сяра.

От средата на 90те се знае, че нивата от глутатион в черния и белия дроб стремително намаляват  ако не се приемат достатъчно серни аминокиселини. Богати на сяра са следните хранителни продукти: рукола, броколи, червено цвекло, зеле, цветно зеле, горчица, ряпа и други.

Р-алфа липоевата киселина.

Р-алфа липоевата киселина допринася за възстановяването на глутатионовите нива ако имунната система е отслабена. Тази киселина се препоръчва в диетите на хората страдащи от диабет. Около 300 до 1200мг от нея са достатъчни за да подсилят инсулиновия баланс и да смекчат диабетичната невропатия.

Метилиращи хранителни вещества.

Метилиращите вещества са считани за едни от най-важните хранителни елементи по отношение на глутатионовия синтез в тялото. Оптималният вариант за набавянето им е чрез храната. Подходящи хранителни продукти са черен дроб, леща, спанак, авокадо, ряпа, броколи и други.

Селен.

Селенът е мощен антиоксидант, от който организмът се нуждае за да може да синтезира глутатион. Богати на селен са следните хранителни продукти: риба, телешко месо, пуешко месо, говежди дроб, пилешко месо, яйца, спанак и други.

Витамини С и Е.

 Витамин С допринася за повишаването на нивата от глутатион в червените кръвни телца и лимфоцитите. Витамин Е пък е силен антиоксидант, който заедно с глутатиона предпазва от вредите причинени от реактивния кислород и предпазва ензимите зависими от глутатионовите стойности. Заедно двата витамина допринасят за възстановяването на нормалните стойности от глутатион.

Дозировка на глутатион като хранителна добавка.

Винаги е добре да се обърне внимание на препоръките на производителя. Най-често препоръчителната дневна доза е 100мг ако се използва като добавка и до 500мг при установен дефицит.

Глутатион може да се приема продължително без да се наблюдават негативни странични ефекти или да е необходима пауза. Ако все пак такива се проявят, то дневната доза може да се намали. Единствената последица от продължителен прием би могла да бъде понижение на нивата от цинк.