Витамин D

Витамин D e познат още и като витаминът на слънцето. Той се синтезира от организма, когато бъде изложен на слънчево лъчение. Някои храни също съдържат този жизненоважен витамин. Той се числи към 24-те есенциални микро хранителни вещества. С настоящата статия ще се опитаме да разясним какви са здравословните дози от Витамин Д и какви предимства има той за тялото.

Функции на Витамин D в организма.

Витамин D има функцията на прохормон. Преобразуван в карцитриол той има важно значение при изграждането на костите и регулацията на нивата на калций в кръвта. Поради тази причина е от голямо значение той да се приема чрез храната. Добър източник на Витамин Д е рибеното масло, сардините и херингата.

За съжаление хората са в състояние да приемат едва около 5 до 20% от необходимата дневна доза Витамин D чрез храната. Останалата необходима част се набавя чрез синтез в самия организъм. Тя се произвежда от тялото с помощта на ултравиолетовите лъчи тип В от слънчевата светлина.

Следователно слънчевата светлина е решаващ фактор, когато става въпрос за покриване на дневните нужди от Витамин Д. В конкретния случай голямо значение имат също и други допълнителни фактори като позиция на слънцето, чистота на въздуха, колко голяма част от кожата е изложена на слънцето и други. UVB трябва да имат пряк досег с кожата за да е възможен този процес. Ако се намирате зад прозорец, UVB лъчите не достигат до кожата. Слънцезащитните препарати също блокират важното UVB лъчение. Солариумът също не е решение, тъй като уредите произвеждат само UVA лъчение, което няма нищо общо с производството на Витамин D.

Слънцето излъчва UVB вълни най-мощно в отрязъка от деня между 11 и 15 часа. Слънчевите бани преди залез също нямат голям ефект. Обедното слънце доставя почти двойно повече Витамин Д, отколкото сутрешното и следобедното.

През есента и зимата често се стига до сериозен спад при производството на Витамин D. Тъй като през този период хората се намират основно в затворени помещения и почти нямат открити участъци по кожата поради зимното облекло. От октомври до март силата на слънцето не е достатъчна за да постигнат оптимални стойности от Витамин D. Този недостиг често води до нарушение на цялостното благосъстояние на организма.

Под какви форми съществува Витамин D?

Като цяло наименованието е получило разпространение като Витамин Д. В действителност Витамин D не съществува, а само неговите форми Витамин D1, Витамин D2 (ергокалциферол), Витамин D3, Витамин D4 и Витамин D5. Когато става въпрос за Витамин D, най-често става въпрос за неговата форма на Витамин Д3. Тя е тази, която организмът синтезира самостоятелно и може освен това да бъде произведена под формата на хранителна добавка под наименованието „холекалциферол“. Рядко, но все пак се сблъскваме с формата Витамин D2. В САЩ тя често се влага в храните.

Коя е най-подходящата форма на Витамин Д?

Най-подходящата форма на Витамин D безспорно е Витамин D3. Тя отговаря най-точно на формата, която самият организъм произвежда и може да използва моментално. Витамин D2 е значително по-неефективна форма. Освен това при прием на Витамин Д трябва да се следи и за оптимален прием на магнезий и Витамин К2. Магнезият е от жизненоважно значение, за да може тялото да произвежда така необходимите вещества от Витамин Д. Витамин К2 е необходим за да бъде подсилено усвояването на калция.

Предимства при оптимални дози Витамин D.

Мнозинството от хората не страдат от недостиг на Витамин D. Оптималните стойност обаче се достигат само при малък брой от тях. Поради тази причина е добре да се приема Витамин Д под формата и на хранителна добавка. Предимствата са следните:

 • Намалява опасността от падане и нараняване при възрастни хора.
 • Намалява опасността от заболявания на сърдечно-съдовата система.
 • Редуцират се хормоните на щитовидната жлеза, които подпомагат разграждането на костите.
 • Намалява рискът от рак на червата.
 • Намалява кръвното налягане. /При хронично високо кръвно налягане е само част от мерките/.
 • Намалява рискът от счупване на костите.
 • Понижава инсулиновата резистентност.
 • Може да предотврати разграждането на мускулите.
 • Повишава се загубата на мазнини.
 • Може да подобри работата на мозъка.
 • Повишава нивата на тестостерон при мъжете.
 • Повишава настроението.

Какви са оптималните дневни нужди от Витамин Д?

Според мненията на специалистите 10000 UI е допустимата горна граница за организма. В действителност обаче, не е необходимо тя непременно да бъде достигната. 2000 UI дневно са напълно достатъчни за да се предотврати недостига на Витамин D и да се поддържат нивата му в норма. Само когато се наблюдава остър недостиг, тогава може да се наложи да се увеличат дозите от Витамин D. Това обаче е редно да се обсъди с личния лекар.

При изследване на кръвта за недостиг на Витамин Д се прави анализ за наличие на 25(ОН)Витамин D3. Това дава най-сигурния резултат дали тялото има недостиг на Витамин D. Като референтни стойности могат да се посочат следните резултати:

 • <30ng/ml – се счита за недостиг на Витамин D.
 • 30-60ng/ml – достатъчни количества от Витамин D.
 • >88ng/ml – се считат за високи стойности от Витамин D.

Заключенията се изготвят въз основа на следните мерни единици:

 • Милиграм = mg.
 • Микрограм = µg /1000µg = 1 mg/.
 • Международни единици = IE = IU.

Съгласно тези единици дневната здравословна дозировка може да изглежда по следния начин:

 • Кърмачета на възраст под 12 месеца – 25µg/ден или 1000 UI.
 • Деца на възраст от 1 до 10 години – 50µg/ден или 2000 UI.
 • Младежи на възраст от 11 до 17 години – 100µg/ден или 4000 UI.
 • Възрастни на възраст над 17 години – 100µg/ден или 4000 UI

Какви количества Витамин D произвежда тялото?

За да може организмът да произведе 10 000 UI е необходимо горната част от тялото да бъде изложена на пряка слънчева светлина за около половин час. Често поради начина на живот това не е възможно.

Замърсяването на въздуха от друга страна, възпрепятства проникването на ултравиолетовите лъчи и тогава тялото не може ефективно да синтезира Витамин Д. Това означава, че за да се достигнат необходимите нива, е необходимо да бъдете изложени на слънце значително по-дълго време. Ако поради различни причини нямате досег със слънчевите лъчи за продължителен период от време, е препоръчително да приемате Витамин D под формата на хранителна добавка.

Какви количества Витамин D се съдържат в храната?

Някои храни също съдържат Витамин D. Въпреки това храните могат да бъдат само допълнителен източник, тъй като количествата са много малки и не могат да покрият дневните нужди. Например:

1 яйце съдържа около 60 UI
100гр гъби печурки съдържат около 75 UI
100мл мляко съдържат около 41 UI
100гр авокадо съдържат около 135 UI

Видно е, че с помощта на храната трудно могат да се набавят нужните 2000 UI дневно. Даже ако се консумират 4 яйца за закуска, 300гр печурки за обяд под формата на гарнитура и вечер се хапва едно авокадо, трудно могат да бъдат достигнати дори 1000 UI.

Употреба на UVB лампа за стимулиране на производството на Витамин D.

UVB лампи се използват най-често в терариумите, тъй като някои влечуги се нуждаят от определено ултравиолетово лъчение, за да останат здрави и жизнени.

Разработени са също така и UVB лампи, които стимулират тялото да произвежда Витамин Д. Хубавото на тези лампи е, че не е възможно да се стигне до предозиране. Тялото разполага със собствен защитен механизъм, който ни предпазва от свръхпроизводство на Витамин D. Този механизъм действа както през лятото, когато сме на открито, така и когато използваме такава специална лампа.

Заключение.

Основната част от необходимите количества Витамин Д тялото си доставя чрез слънцето. Ако всеки има възможност да бъде сред природата под слънчевите лъчи за определен период от време, то тогава никой не би страдал от недостиг на Витамин D. През зимата и там, където не е възможен достъп до слънчева светлина, най-удачният начин за набавяне на Витамин D е чрез хранителни добавки. Ако приемът на хранителна добавка не е възможен, може да се прибегне и до употреба на специална ултравиолетова лампа.