Фъстъчено масло

Фъстъчено масло или Peanut butter на английски е хранителен продукт, който е произведен от изпечени и смлени на паста фъстъци, към които е добавено растително масло. Фъстъченото масло е източник на много полезни вещества и добро допълнение към пълноценни хранителен режим. Богато е на мононенаситени мазнини, ресвератрол, протеини, витамини B3 и E, магнезий, фолиева киселина, диетични влакна и антиоксиданти.

Фъстъчено масло е източник на много хранителни вещества и заради гладката си консистенция, то е подходяща храна за хора, които по една или друга причина не могат да поемат твърда храна. Също така то е източник на много белтъчини, като по този начин може да замени донякъде месото. Най-ценната съставка във фъстъченото масло е веществото ресвератрол, което е естествен растителен антибиотик. Някои растения го произвеждат, за да могат да се защитят от вредни гъбички и бактерии.

Добрите мазнини в качественото фъстъчено масло са важни за човешкия организъм. Обикновено съдържанието на мазнини в бурканче от продукта достига 30-50%. Като 30% са протеини и по-малко от 20% са въглехидратите. Макар и солиден източник на калории, peanut butter може да набави голямо количество растителни протеини. Този вид протеини са особено важни за децата, вегетарианците и хора, които не консумират често месо.

Една супена лъжица от фъстъчено масло съдържа 25% от дневната нужда от Витамин Е. Фъстъченото масло също така съдържа много основни минерали, като магнезий, мед, фосфор, калций и цинк. Като цяло фъстъците са богати на витамини като А, D и Е. Качественото фъстъчено масло може да донесе доста ползи на човешкия организъм. Заради голямото си протеиново-белтъчно съдържание, то е добра алтернатива за хората, които не поемат животински продукти.

Твърди се, че закуска с фъстъчено масло няколко пъти в седмицата може да намали почти наполовина опасността от сърдечен удар. Също така, peanut butter може успешно да се използва за приготвянето на сладки и бисквити, на различни кремове и сосове, а често се добавя и в картофено пюре или тиква.

В англоезичните страни и техните бивши колонии като Канада, Австралия, Великобритания, Южна Африка, Нова Гвинея, Нова Зеландия, Филипини и Холандия, върху филията с фъстъчено масло обичат да намазват и пласт конфитюр. Самото масло от фъстъци се използва масово в хранителната индустрия за производство на различни  продукти с вкус на фъстъци.