Стави и Сухожилия

В категория Ви предлагаме богат избор от хранителни добавки, грижещите се за здравето на вашите стави и сухожилия. Болките в ставите и сухожилията е един от най-разпространените проблеми сред спортуващите или сред тези, чието ежедневие е обвързано с физическа дейност. Някои от най-известните продукти за здравето на ставите и сухожилията са глюкозамин, хондроитин и метилсулфонилметан.

Най-често използваната добавка за здрави стави и сухожилия е глюкозамин. Той е аминозахарид, комбинация от глюкоза и глутамин (аминокиселина). С възрастта организмът губи способността си да произвежда достатъчно глюкозамин и това се отразява на състоянието на ставите, чиито хрущялни компоненти започват да се износват. Много често той се комбинира с хондроитин и метилсулфонилметан. Предлага се както глюкозамин сулфат и  глюкозамин хидрохлорид (HCL).

Глюкозамин сулфат е вариантът на хранителната добавка глюкозамин от животинска суровина. Сулфатната форма се усвоява доста пълноценно, но може да провокира алергични реакции, които са свръхчувствителни към морските дарове. Затова внимателно проверявайте съставът на хранителната добавка, за да избегнете рискът от алергични реакции.

Глюкозамин сулфат може да въздейства върху производството на хрущялна тъкан и върху състоянието на стави и сухожилия. Подобрение на състоянието може да се почувства след по-продължителен прием.

Глюкозамин хидрохлорид е форма на глюкозамин от растителна суровина. Характерно за него е това, че съдържа по-висок процент прост глюкозамин в сравнение със сулфатната форма. Това улеснява неговото усвояване. За разлика от глюкозамин сулфат не причинява описаната алергична реакция от морски дарове и е по-доброто решение за хора с високо кръвно налягане.

Друга добавка за здрави стави и сухожилия е куркумин. Той е основното активно вещество в подправката куркума и се характеризира с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Употребата на куркумин от хора, страдащи от остеоартрит понижава значително болката и подобрява движението на ставите. Препоръчителната дневна доза на куркумин е 500 мг, един или два пъти дневно.

Метилсулфонилметан или накратко MSM е много важна съставка ако искате здрави стави и сухожилия. Той е естествен източник на органична сяра, нужна за производството на аминокиселините серин и метионин. Освен това, MSM участва в образуването на колаген и блокира възпалителните процеси в ставите. Недостигът на метилсулфонилметан означава понижено производство на серотонин, което на свой ред води до появата на депресия, тревожност и раздразнителност. Източници на MSM са яйцата, месото и костните риби, а вегетарианците могат да си набавят това вещество от ядки, зеле, брюкселско зеле, боб, чесън, соя, ряпа и пшеничен зародиш.

Колагенът също е много важен елемент за правилното функциониране на всички стави и сухожилия. Той е един от най-разпространените протеини в организма и съставлява между 25 % и 35 % от всички протеини в тялото. Установено е, че колаген от тип II е основният структурен протеин, отговорен за еластичността и издръжливостта на хрущялите. Колаген е основна част от всяка съединителна тъкан в кожата, сухожилията, хрущялните връзки, кръвоносните съдове и костите.

Колаген от тип II се използва при ревматоиден артрит, остеоартрит, болки в ставите след хирургически интервенции, пост-травматични болки, фиброзит, хронични болки в областта на гърба и врата.