Л-Карнитин

Онлайн магазин Фитнес и Добавки Ви предлага L-карнитин на ниска цена и различни производители. Имаме L-карнитин течен, на прах, капсули или таблетки. Може да разгледате и секциите за л-карнитин прием, л-карнитин действие и л-карнитин странични ефекти.

Л-карнитин е естествена аминокиселина, първоначално изолирана през 1905 година от месо. Има основна роля в производството на енергия чрез транспортиране на мастни киселини в митохондриите на клетките. Употребата му се вързва най-често с отслабването, но различни проучвания потвърждават, че има положителен ефект и при други състояния.

L-карнитин е много полезен и при наднормено тегло, регулиране на кръвната захар, инсулиновата резистентност, диабет, умора, мускулна треска и мускулна болка. Също така помага при нервност и тревожност, сърдечна недостатъчност, аритмия и проблеми с щитовидна жлеза.

В човешкото тяло, L-карнитин се синтезира от аминокиселините лизин и метионин. Може да се открие в някои храни като млечните продукти и месото (особено агнешкото и говеждото). L-карнитин е безопасна аминокиселина и в препоръчителните дози не оказва странични ефекти.

Стандартна препоръчителна дозировка е между 2 и 4 грама на ден, разпределени на 2-3 приема през деня. Приемът и препоръчителните дози на L-карнитин за жени и не се различават с тези при мъжете, ефектът от въздействието му е същият.

Резултатите от приема на L-карнитин може да варират според възраст, тегло и начин на хранене. По-напредналите трениращи и хората, които искат по-силен ефект, могат да го комбинират с фат-бърнър.

Някои от другите популярни форми на L-карнитин са ацетил-л-карнитин (acetyl-l-carnitine), известен още и под името ALCAR и л-карнитин-л-тартрат (l-carnitine l-tartrate).

Най-добрите източници на L-карнитин са говеждото месо, свинското месо, рибата, пилешкото месо и млякото.