Л-Карнитин

Л-Карнитин е хранителна добавка, която се свързва най-често с отслабването, но различни проучвания потвърждават положителен ефект и при други състояния.

Л-Карнитин е много полезен и при наднормено тегло, регулиране на кръвната захар и инсулиновата резистентност, диабет, умора, мускулна треска и мускулна болка. Също така помага при нервност и тревожност, сърдечна недостатъчност, аритмия и проблеми с щитовидна жлеза.

Л-Карнитин е естествена аминокиселина, първоначално изолирана през 1905 година от месо. Има основна роля в производството на енергия чрез транспортиране на мастни киселини в митохондриите на клетките.

Л-Карнитин се синтезира в човешкото тяло от аминокиселините лизин и метионин. Съдържа се в някои храни като млечните продукти и месото (особено агнешкото и говеждото).

Л-Карнитин е безопасна аминокиселина и в препоръчителните дози не оказва странични ефекти. Стандартна препоръчителна дозировка е от порядъка на 2-4 грама на ден, разпределени на 2-3 приема през деня.

Приемът на л-карнитин за жени и препоръчителните дози не се различават с тези при мъжете, ефектът от въздействието му е същият.

Резултатите от приема на л-карнитин може да варират според възраст, тегло, начин на хранене и други фактори. По-напредналите трениращи и хората, които искат по-силен ефект, могат да комбинират л-карнитин и фет бърнър.

Някои от другите популярни форми на Л-Карнитин са Ацетил-Л-Карнитин (Acetyl-L-carnitine), известен още и под името ALCAR и Л-Карнитин-Л-Тартрат (L-Carnitine L-Tartrate).

Най-добрите източници на Л-Карнитин са Говеждото месо, Свинското месо, Рибата, Пилешкото месо и Млякото.