КЛА

КЛА (CLA) е съкратеното наименование на конюгираната линолова киселина (conjugated linoleic acid). Тя е натурална мастна аминокиселина и спада към омега-6 мастните киселини. Основно се среща в месото и млечните продукти. КЛА е била открита случайно от Майкъл Париза през далечната 1978-та година, докато са били провеждани изследвания върху месо по време на готвене.

Ако решите да приемате КЛА от хранителни източници, това ще стане много трудно, защото количествата храна, които трябва да погълнете ще затруднят метаболизма ви. Представете си колко много калории ще трябва да консумирате. Поради тази причина и благодарение на напредналите технологии, КЛА вече може да се извлича и да се консумира посредством капсули или таблетки. По този начин приемът на конюгираната линолова киселина се улеснява.

В продължение на много години се е смятало, че мазнините не могат да бъдат полезни за организма, но се оказва обратното. Проведени са многобройни проучвания от най-добрите лаборатории по света, които доказват, че КЛА помага за увеличаване на мускулната сила и намаляването на мазнините. Условието е продукта да се използва като част от нискокалорична диета и да се комбинира с интензивно физическо натоварване. Освен функцията си да изгаря подкожни мазнини, конюгираната линолова киселина изпълнява функцията и на антиоксидант.

КЛА намалява развитието на атеросклероза и подобрява дейността на сърдечно-съдовата система. Също така, conjugated linoleic acid намалява високите нива на глюкоза в кръвта и инсулиновата чуствителност. Друга нейна функция е да понижава нивата на лошия холестерол и намалява риска от някои видове рак.

Различните производители на хранителни добавки използват различно количество от CLA в техните продукти. Затова и приема и зависи от съдържанието на продукта. Количеството на КЛА варира между 600 и 1000 милиграма в една капсула или таблетка. Нашият съвет е да следвате описанието върху опаковката на продукта, за да получите максимален ефект.