ЗМА

ЗМА (ZMA) е хранителна добавка, съдържаща комбинация от витамини и минерали. Буквално ЗМА (ZMA) означава Zinc monomethionine and aspartate и Magnesium Aspartate. Оригиналната формула, създадена от от Виктор Конте съдържа 30 мг. цинков монометионин и аспартат, 450 мг. магнезиев аспартат и 10.5 мг. витамин B6. Тези вещества участват във важни биохимични процеси и недостигът им може да повлияе негативно върху спортните резултати.

Както може би знаете, формулата ЗМА (ZMA) не е патентована и различните производители на хранителни добавки могат да променят съотношението на основните съставки. Затова не се притеснявайте ако видите продукти с различно съдържание на цинк, магнезий и витамин B6 в състава си.

Използването на формулата ЗМА (ZMA) като хранителна добавка за спортни цели може да доведе до повишаване на нивата на тестостерон в тялото, подобряване на възстановяването и подобряване на съня. Другите плюсове са, че предотвратява крампи и схващания и повишава издръжливостта по време на физическо натоварване.

Недостигът на цинк, може да причини понижаване на нивата на тестостерон. Този хормон е изключително важен и е свързан с възстановяването и натрупването на мускулна маса. Липсата на магнезий води до нарушаване на работата на мускулите и получаването на схващания. Недостигът на B6 пречи на усвояването на цинк и магнезий в тялото и техния метаболизъм.

Приемът на ЗМА (ZMA) е различен поради различната комбинация на активните съставки. Затова е най-добре при приемането да използвате схемата показана на опаковката. Обикновено хранителните добавки съдържащи ЗМА (ZMA) комплекс се приемат на празен стомах 30-60 минути. преди сън. Също така не се препоръчва да се приема ако приемате храни богати на калций, поради възможно намаляване на ефекта им.

ЗМА (ZMA) може да се използва от мъже и жени, тъй като в не съдържа никакви хормони или други добавки, които са андрогенни за жените. Така, че представителките на нежният пол могат да бъдат спокойни ако решат да използват продукта.