Диуретици

В тази категория, ние от Фитнес и Добавки Ви представяме хранителни добавки, които ни помагат да се справим с задържането на вода в организма. Те са наричат диуретици и стимулират производството и отделянето на урина от организма. Едно от най-големите им предимства е, че ускоряват метаболизма и помагат на тялото да изхвърли натрупалите се токсини.

Някои от най-популярните храни, богати на диуретици са плодовете (диня, пъпеш, круша, череши и ябълка – заради високото съдържание на вода и фибри), магданоз, копър, тиква, листа от бреза, чай и кафе, мечо грозде и много други.

Най-известен естествен диуретик е водата. Ако бъбреците и сърцето ви функционират нормално, водата е най-ефикасното средство срещу задържането на вода. Тя прочиства целия организъм от токсини и ускорява метаболизма. Погрешно е да се смята, че когато организмът е задържал повече вода, не трябва да се приемат по-големи количества от нея.

Съществуват няколко категории диуретициПървата категория включва бримкови диуретицикоито имат силен, бързо настъпващ и краткотраен ефект. Започват да действат след 20 минути от техният прием и ефекта им трае до час и половина. Тиазидните диуретици, блокират водата да се абсорбира отново в организма, като по този начин стимулират диурезата. Имат по-слаб и по-бавен ефект и действието им продължава от 6 до 48 часа.

Калий-съхранявящите диуретици, помагат за отделяне от организма на натрия, но не и на калия. Този вид диуретик често се комбинира с първите два вида, за да се избегне хипокалемия. В резултат на отделянето на натрий се засилва и се постига слаб диуретичен ефект с продължителност 5 до 6 дни. Осмотичните диуретици, повишават отделянето както на вода, така и на електролити.

Диуретиците могат да бъдат опасни за здравето и е препоръчително да се приемат контролирано. Могат да причинят хипокалемия (недостиг на калий в организма), електролитен дисбаланс, сериозна отпадналост, гадене, главоболие, обърканост и замаяност, дехидратация.