Витамини и Минерали

В тази категория сме събрали най-качествените мултивитамини, витамини и минерали предлагани на пазара в момента. Предлагаме ги под формата на таблетки, капсули, меки гел-капсули и прах. Всички продукти в онлайн магазин ”Фитнес и Добавки” са с гарантиран произход и на ниски цени!

Витамините и минералите са считани за една от основите на съвременният начин на хранене. Те подпомагат основни функции в нашето тяло и за това е много важно да знаем как да си ги набавим. За да ви помогнем в избора ви за правилната комбинация от витамини и минерали, ще ги разгледаме поотделно.

Витамините са вещества, които са необходими за нормалната жизнена дейност на човека. Те се делят на три основни групи – мастноразтворими, водноразтворими и витаминоподобни вещества.

Мастноразтворими витамини са Витамин А (ретинол, аксерофтол), Витамин D (калцифероли), Витамин Е (токофероли) и Витамин К (филохинон).

Водноразтворимите витамини включват Витамин C (аскорбинова киселина), Витамин P (биофлавоноиди), Витамин B1 (тиамин, аневрин), Витамин B2 (рибофлавин), Витамин B3 (пантотенова киселина), Витамин B5 (витамин РР, ниацин), Витамин B6 (пиридоксин), Витамин B9 (фолиева киселина, фолат), Витамин B12 (цианкобаламин) и Витамин H (биотин).

Витаминоподобни вещества са Витамин B4 (холин), Витамин B8 (инозит), Витамин B13 (оротова киселина), Витамин B15 (пангамова киселина), Витамин H1 (парааминобензоена киселина), Витамин N6 (липоева киселина) и Витамин U (S-метилметионин).

Минералите са химични елементи с важни строителни функции в костите и свързващата тъкан. Те действат като съставки на ензимите, хормоните и червените кръвни телца. Минералите не съдържат енергия, която човешкия организъм би могъл да използва, но са необходими за метаболизма и за строежа на всички системи в организма.

Човешкият организъм не може да произвежда минерали, така, че е необходимо те да се внасят с храната и водата. При липсата на определени минерали, дори и в малки количества,човешкото тяло става податливо на разболяване.

Липсата на минерали, като калций, магнезий, цинк и означава дефицит на жизнено важни вещества. Освен нездравословния начин на живот, продължителното боледуване и приемането на лекарства, пушенето и консумирането на алкохол води до дефицит на минерали в организма. Тяхната липса води до незначителни увреждания, които от своя страна водят до сериозни, дори опасни за живота здравни състояния.

Това са някои от най-необходимите за човешкото тяло минерали: Калий, Калций, Натрий, Кобалт, Желязо, Фосфор, Йод, Мед, Хлор, Цинк, Сяра, Флуор, Ванадий, Хром, Магнезий, Селен, Манган, Молибден.