HMB (хидроксиметилбутират) за мускулен растеж и сила

HMB хидроксиметилбутиратът може да подпомогне натрупването на мускулна маса и да увеличи силата.

HMB хидроксиметилбутиратът може да подпомогне натрупването на мускулна маса и да увеличи силата.

Най-често аминокиселините имат задачата да снабдяват тялото, в частност мускулатурата, с необходимите хранителни вещества, които подпомагат нейния растеж. Освен тези аминокиселини съществуват и други, които са в състояние да засилят ефекта на напомпване на мускулите по време на тренировка. Има и такива, които могат да подобрят физическата издръжливост на тялото.

По време на диета всеки тежкоатлет или бодибилдър се изправя пред един важен проблем, а именно как да запази мускулната си маса непокътната, и даже ако е възможно да я увеличи. До настоящият момент за тази цел не е известно по-ефикасно средство от HMB (хидрометилбутирата).

Какво представлява HMB (хидроксиметилбутират)?

HMB или хидроксиметилбутират е важен за организма и обмяната на веществата метаболит, който произлиза от аминокиселината левцин. В действителност процесът на синтез изглежда по следния начин – (левцин → алфа-кетоизокапроат → HMB).

Нещо, което повечето спортни ентусиасти вероятно не знаят е, че HMB е популярен в средите на културизма още от 90те години на миналия век. Още от тогава хранителната добавка се използвала като средство за стимулиране на растежа на мускулатурата и силата поради предполагаемото й анаболно действие.

И въпреки, че много атлети подобряват спортните си постижения благодарение на хидроксиметилбутирата, дълго време тази добавка не получава полагащото й се внимание. И досега тя се използва от доста рядко.

Действие на HMB в организма.

Тъй като хидроксиметилбутиратът е продукт на обмяната на веществата, получен от аминокиселината левцин, то и действието му е подобно. Левцинът принадлежи на групата на така наречените верижно-разклонени аминокиселини BCAA, който се усвоява много бързо от организма.

Точно бързото усвояване на BCAA е най-голямото им предимство, тъй като те постъпват директно в митохондриите на мускулатурата и участват в анаболните процеси. В момента, когато се засили физическото натоварване в резултат от бодибилдинг тренировка или пък спорт за издръжливост, необходимостта от тези аминокиселини в организма се увеличава, за да се покрият енергийните му нужди. Това е и основната причина спортистите да посягат към BCAA преди, по време и след тренировка.

Левцинът е преобладаващата аминокиселина в ВСАА и е ключов фактор за засиления протеинов синтез и за оптимизирането на процесите свързани с отделянето на инсулин. Точно поради тази причина и HMB е с висока бионаличност като представлява един незаменим суплемент. Той действа като производен продукт на левцина и се грижи за това да се редуцират до минимум катаболните процеси, при което се забавя разграждането на протеините в мускулатурата. Това също така води и до по бърза мускулна регенерация.

Относно способността на HMB да допринесе за увеличаването на мускулната маса във фазата на нейното натрупване все още съществуват много противоречиви теории. Според една от тях HMB в качеството си на антикатаболит е в състояние да предотврати разграждането на мускулите. Това е най-ясно забележимо при осезаемо претоварване на мускулната тъкан в резултат от тежки тренировки. Според друга теория хидроксиметилбутиратът има съвсем друга функция, понеже като биохимична структура наподобява на друга субстанция, която е част от клетките и представлява калций канал.

Изхождайки от начина по който HMB се усвоява от организма, както и поради неговото анаболно и антикатаболно действие, може да се заключи, че употребата му е най-подходяща преди и по време на тренировка. Това е важно, особено, когато се тренира на гладен стомах, или когато след последното хранене е изминало известно време. Освен всичко това се счита също и, че HMB в качеството си на предшестващ телесния холестеринов синтез продукт, е в състояние да понижи нивата на холестерин в кръвта и да нормализира кръвното налягане. Освен това според някои изследвания HMB има и имуностимулиращ ефект.

Какъв е ефектът на HMB върху силата и мускулната маса?

Myprotein HMB Powder

Приемът на HMB въздейства върху клетъчните рецептори, а по този начин и върху хормоните, като например инсулина, тестостерона и кортизола.

Тъй като всеки бодибилдър само би се радвал ако има високи нива на тестостерон и ниски нива на кортизол, не е необходимо да се обяснява защо тази добавка има невероятен потенциал. Но какво действително може да се очаква от HMB във връзка с повишаването на силата и съществуват ли доказателства за това?

При едно изследване с участието на четири целеви групи са установени доста интересни резултати. Първата група е била „плацебо група“, която е приемала естествено таблетки без HMB. Втората група е приемала креатин, третата група е приемала HMB, а четвъртата група е приемала комбинация от HMB и креатин. Всички групи е трябвало да участват в тренировки.

Естествено в резултат от физическата активност при всички групи се е наблюдавало покачване на мускулната маса. Разликите в увеличената маса на групата приемала само HMB и групата приемала само креатин била минимална. Като цяло при групата приемала само креатин увеличението на мускулната маса било с 5% по-високо от това на групата приемала само HMB. Групата приемала обаче комбинация от креатин и HMB е имала 30%-но увеличение на мускулната маса в сравнение с групата приемала само креатин!

Това е осезаема разлика. Заключението е, че при комбинирания прием на HMB и креатин се е постига най-голям успех и ефектът е зависим от двата суплемента, тъй като те очевидно се допълват в своето действие.

Притежава ли HMB нежелани странични ефекти?

Пред последните години са правени множество изследвания върху това какви възможни въздействия може да има приемът на HMB върху жени, мъже и деца. Към настоящия момент не са известни негативни ефекти върху здравето.

Правилна дозировка на Xидроксиметилбутират.

Както вече стана ясно, HMB постъпва бързо и повлиява някои много важни системи в човешкото тяло. Хидроксиметилбутиратът се усвоява както директно така и индиректно чрез участието си в различните процеси в организма. Съгласно всички изследвания, които са правени през годините се стига до заключението, че най-сигурната и ефикасна дневна доза се намира в границите между 3 и 6 грама.

За да се установи оптималната дневна дозировка разбира се са необходими още много проучвания. В тази връзка масово изследванията са включвали прием на 3 грама HMB дневно. До приемането на 6 грама се е стигало за да се потвърди, че повишеното количество не води по допълнително повишение на силата и мускулната маса. При количества по-малки от 3 грама дневно пък не се е наблюдавал почти никакъв ефект.

Като оптимална дозировка може да се установи консумация от 3 грама дневно разделена на три отделни приема от по 1 грам.

Заключение.

Gym Beam HMB 150 tablets

Разбира се съществуват и изследвания, които твърдят, че след прием на HMB (хидроксиметилбутират) не се наблюдават толкова забележителни резултати. Трябва да се обърне внимание обаче, че тези проучвания се отнасят основно върху влиянието на HMB върху повишаването на мускулната сила. Въздействието обаче върху протеиновия метаболизъм е безспорно.

Роля за ефективността на добавката оказва и физическата подготовка на всеки отделен спортист. Така при начинаещи атлети действието на HMB няма да бъде толкова силно изразено както при напредналите.

Друга важна предпоставка за ефикасността на хидроксиметилбутирата е и калорийната обезпеченост на организма. Тъй като той има запазващо мускулатурата действие и има антикатаболни функции, приемът му по време на диета може да подпомогне запазването на мускулната маса като същевременно стимулира разграждането на мазнините.

И на последно място е редно да се отбележи, че е възможно действието и ефикасността на HMB да бъде различно за всеки, тъй като всеки организъм е различен. Въпреки това HMB (хидроксиметилбутират) е добър избор за начинаещи бодибилдъри или атлети, които са в състояние на калориен дефицит.