GABA – мощен невротрансмитер

Чувствате ли се под стрес, неспокойни или неотпочинали? Или можи би през последните дни ви липсва свежест въпреки 8 часа сън, но пък сте заспали трудно. Ако поне едно от изброените състояния се отнася са вас, то има една добра новина. GABA, един от най-важните невротрансмитери в човешкото тяло регулира както съня така и състоянията на стрес и настроението. Често нарушенията на съня или симптоми на стрес се дължат на нарушение в GABA-системата.

Какво представлява GABA?

GABA (гама-аминомаслена киселина) е естествено съдържаща се в организма аминокиселина, която изпълнява функцията на невротрансмитер в човешкия мозък. Невротрансмитерите са сигнални вещества в човешкото тяло, които пренасят сигнали от всякакво естество от една нервна клетка на друга. Гама-аминомаслената киселина действа като инхибиторен невротрансмитер, тъй като той също така и възпрепятства или забавя определени сигнали. GABA по същество се прикрепя към специални рецептори – GABA-А и GABA-В – което води до по-ниска активност на нервната система и по този начин до отпускане и подобряване на съня. Този успокоителен ефект е превърнал гама-аминомаслената киселина в една от най-предпочитаните хранителни добавки.

Защо гама-аминомаслената киселина е толкова предпочитана?

В резултат на успокоителното си действие GABA се е превърнала в една от най-често консумираните хранителни добавки. Друга причина за нейната популярност е тази, че аминокиселината не може да се набави в чиста форма чрез храната. Тя трябва първо да се синтезира в тялото от различни хранителни вещества. Основната причина за редовният прием на гама-аминомаслена киселина е разбира се нейният положителен ефект върху съня, стреса и когнитивните функции.

6 причини защо е добре да приемаме редовно GABA.

Най-общо механизмът на действие на GABA би могъл да се опише като се спомене, че гама-аминомаслената киселина подобно на ацетилхолина, допамина или серотонина се съхранява в синаптичните везикули в края на нервните клетки. Когато определен импулс бъде изпратен до нервната клетка се отделят и невротрансмитерите. След това те се прикрепват към съответните рецептори на повърхността на приемащите неврони.

Невротрансмитерите и техните рецептори функционират на принципа „ключ-ключалка“. Когато определен невротрансмитер бива прикрепен, се отваря един канал чрез положително или отрицателно заредени йони, които активират или потискащата или стимулиращата функция на невроните.

В конкретния случай GABA прикрепването към рецепторите води до пълно потискане на всички неврони, като резултатът е отпускане на тялото и духа.

Гама-аминомаслената киселина може да подобри качеството на съня.

Приемът на GABA може да помогне да заспите по-бързо и да подобри значително качеството на съня.

През 60-те години на миналия век GABA за пръв път започва да се използва в големи количества като съставка в сънотворните лекарства. Оттогава науката изследва положителното въздействието на инхибиторните невротрансмитери върху съня. Гама-аминомаслената киселина на първо място има силно действие върху регенеративните фази на дълбокия сън. Това означава, че колкото по-висока е концентрацията на аминокиселината в мозъка, толкова по-качествен е регенеративния сън.

Медикаменти, които възпрепятстват отделянето на GABA могат да доведат до по-дълги REM-фази на съня (това са фазите, по време на които сънуваме). Това може в определени моменти да се окаже приятно, но не води до подобряване на качеството на съня.

При едно клинично изследване с около 40 доброволци, приемът на гама-аминомаслена киселина чрез ферментирал ориз е довел до значително подобряване на съня само след 4 седмици. Участниците са споделили, че времето за заспиване също е било съкратено и на следващия ден са се чувствали доста по-отпочинали.

GABA може да помогне да преодолеете чести промени в настроението.

Според някои научни хипотези депресиите и честите промени в настроението се дължат на недостига на гама-аминомаслена киселина в човешкия мозък. Участници в множество различни изследвания винаги са били с ниски нива на GABA или са имали ясно изразена дисфункция на GABA рецепторите си.

От друга страна повишените нива на гама-аминомаслена киселина влияят положително върху неврогенезата на новите мозъчни и нервни клетки. Процесът на производство на нови клетки се свързва с подобрението на настроението.

GABA е в състояние да подобри резултатите при тренировка.

При различни изследвания на атлети и спортисти е установено, че допълнителният прием на гама-аминомаслена киселина води до повишено производство на хормони на растежа. Участниците са приемали около 3гр GABA дневно след тренировка. Като резултат се е наблюдавало повишаване на нивата на имуно-реактивните и имуно-функционалните хормони на растежа. Тези хормони всъщност стимулират растежа на мускулатурата и по този начин са в състояние да повишат физическите постижения.

Някои спортисти използват GABA за да подобрят качеството на съня си. Недостатъчният сън може да повлияе негативно върху спортните постижения.

GABA може да противодейства на стреса.

Според теорията за дефицита на GABA, понижените нива са в основата на свръхреакция на така наречената HPA-ос. Оста HPA е сложен процес от взаимодействието между три важни хормонални жлези – хипоталамус, хипофиза и надбъбречната жлеза.

Свръхреакцията на HPA оста се предизвиква преди всичко от физически или психичен стрес и води до симптоми на страх, безпокойство или лошо настроение. Хроничният стрес може да редуцира сериозно нивата на гама-аминомаслена киселина в мозъка, което да доведе до споменатата реакция на тази система. Производството на стресови хормони като CRH или ACTH могат само да засилят този ефект и да доведат до допълнително понижение на нивата от GABA в мозъка.

Приемът на гама-аминомаслена киселина може да противодейства на процесите водещи до стрес и да успокои HPA-системата. Това от своя страна ще доведе до облекчаване на нервната система.

GABA може да подобри здравето на чревната система.

Червата неслучайно са наречени още и „втори мозък“ на човека. Те регулират множество жизненоважни процеси в тялото. Гама-аминомаслената киселина в ролята си на невротрансмитер и хормон играе важна роля при регулирането на активността на червата, при което се подобрява тяхната връзка с мозъка.

В червата концентрацията на GABA рецептори е особено висока и невротрансмитерът може да бъде открит в големи количества както в тях, така и в разположените наоколо нервни клетки. GABA стимулира храносмилането и производството на стомашна киселина. Освен това гама-аминомаслената киселина е в състояние смекчи стомашните болки чрез влиянието си върху оста „стомах-мозък“.

Гама-аминомаслената киселина също така има важна роля при регулирането на апетита или усещането за глад. Това става чрез влиянието на GABA върху хипоталамуса. При опит проведен с мишки, гладуването е довело да повишаването на нивата на аминомаслената киселина.

Гама-аминомаслената киселина е в състояние да повлия върху мозъчните вълни.

Електрическата активност на човешкия мозък се измерва чрез анализ на различни мозъчни вълни – алфа, бета, делта и гама. Гама-аминомаслената киселина има огромно влияние върху регулацията на тези мозъчни вълни. Невротрансмитерът е в състояние да синхронизира мозъчните клетки и да въздейства върху концентрацията и релаксацията.

Най-общо повишените нива на гама-аминомаслена киселина водят до покачване на когнитивните постижения и повишена активност на гама мозъчните вълни. Понижената активност на гама вълните в множество научни изследвания се свързват когнитивни проблеми и понижение на паметта.

Други изследвания пък установяват връзка между GABA нивата и силата на алфа мозъчните вълни. Алфа вълните стимулират отпускането и имат важна роли при медитация или при борбата със стреса.

Прием и дозировка на GABA.

Гама-аминомаслената киселина може да се открие под различни форми в търговската мрежа. Може да бъде закупен на прах, капсули или таблетки. Под каква форма ще бъде приеман GABA е въпрос изцяло на индивидуалните предпочитания.

Оптималната дозировка на GABA зависи от множество различни фактори. По същество дозировката зависи от това, с каква цел се приема хранителната добавка.

Препоръчва се да се започне с по-малки дози, които ден след ден да бъдат увеличавани. В същото време е добре да се следи как тялото реагира на допълнителните количества гама-аминомаслена киселина. В случай, че малките дози не водят до значим ефект, количеството може да се увеличи до максимално допустимите норми от 2000мг.