Естествената мастна киселина CLA (конюгирана линолова киселина) – важна част от групата на модерните суплементи

Най-големи количества CLA се открива в месото на преживните животни и млечните продукти.

Най-големи количества CLA се открива в месото на преживните животни и млечните продукти.

CLA е мастна киселина, която едновременно подпомага мускулния растеж и разгражда мазнините, повишава енергичността и увеличава силовите и енергийни резерви. Линоловата киселина също така е и мощен антиоксидант. Тя подсилва имунната система като по всяка вероятност е даже в състояние да потисне растежа на раковите клетки. Представители на всякакви спортове са във възторг от нейното действие. В същото време и хора, които не спортуват, откриват положителното действие на CLA.

Какво представлява CLA (конюгирана линолова киселина)?

КЛА или конюгираната линолова киселина е естествена мастна киселина, която се съдържа предимно в храните с животински произход. В природата линоловата киселина е широко разпространена. Тя се съдържа в маслата от царевица, ленено семе и памук. Тя се смята за незаменима мастна киселина за всички бозайници и заедно с още някои мастни киселини като например арахидоновата киселина се нарежда по значимост до витамин F.

Чрез разместването на една двойна връзка в молекулата на линоловата киселина се образува CLA (конюгирана линолова киселина). Процесът на изомеризация е много важен, тъй като чрез това разместване на двойната връзка линоловата киселина придобива нови структурни и химични свойства.

Като следствие от изомеризацията в зависимост от разположението на двойната връзка могат да се получат различни изомерни форми. От всички осем възможни изомера, най-важният от тях е цис9 транс11. Това е и най-често срещаната и важна форма, с най-силно биологично действие. Пълните качества на този изомер все още продължават да се изследват.

История на CLA.

За пръв път CLA е открита в говеждото месо през 1985 от Майк Париза в университета Уисконсин. По-късно през 1987 CLA е открита и в сиренето и редица други млечни продукти.

В месото на преживните животни съдържанието на CLA достига количества от 3 до 6мг в 1гр мазнина, при което говеждото месо се оказва най-богато на конюгирана линолова киселина. Преживните животни са в състояние да синтезират чрез изомеризация на съдържащата се в растенията линолова киселина с помощта на определени пробиотични бактерии. Бактерията Butyrivibrio fibrisolvens произвежда ензимите, които са необходими за този процес, като по този начин се синтезира КЛА.

При варене или печене на месото, концентрацията на CLA се увеличава до пет пъти. Механизмът на тази реакция все още не е напълно изяснен, но се наблюдава най-вече при подгряването на прясно мляко и последващата му пастьоризация. CLA може да се открие още в свинското и птичето месо, както и в яйцата, но концентрацията й е значително по-ниска отколкото в месото на преживните животни.

Съдържание на CLA в храните.

Dymatize CLA 90 softgels

Въпреки че CLA се съдържа в храните, приемът на необходимите количества често е недостатъчен. Това се дължи на много причини.

Такава причина е наложилата се съвременна „индустриализация“ при производството на месо. Начинът, по който се хранят животните във фермите и качеството на фуража са сред най-важните причини, поради които количеството линолова киселина в месото и млечните продукти постоянно намаляват. Някои учени смятат, че на това се дължат и проблемите с наднорменото тегло.

Трябва също да се отбележи, че конюгираната линолова киселина се открива предимно в храните с животински произход. Маргаринът или други богати на незаменими мастни киселини растителни масла като зехтин и слънчогледово олио не съдържат CLA. Консумацията на растителни мазнини като алтернатива на животинските мазнини от една страна има своята аргументация, но от друга страна допълнително редуцират приема на CLA.

Хората, които избягват мазни храни, със сигурност страдат от недостиг на CLA. Такива са голяма част от спортистите, културистите, хората с наднормено тегло или тези, които постоянно спазват някаква диета, възрастните и много други. Точно тези групи следва да приемат допълнителни количества CLA, ако не чрез храната, то под формата на хранителна добавка. Така атлетите ще помогнат на тялото си при натрупването на мускулна маса и ще се подсили имунната система. Същото важи и за всички останали, които поради заболяване или поради нужда от специална диета не могат да си набавят необходимите количества CLA чрез храната.

Средно съдържание на CLA в хранителните продукти.

Мазнини в %CLA в мг/гр мазниниCLA в мг на 100гр хранителен продукт
Масло804,7376
Кондензирано мляко107,070
Хомогенизирано мляко3,55,519
Кисело мляко3,55,117
Моцарела11,54,754
Гауда306,3189
Говежда мазнина96,52,6251
Говеждо месо8,92,926
Говежда кайма144,360
Телешко месо3,15,617
Овче чесо322,786
Свинско месо130,68

Как точно CLA премахва мазнините?

CLA стимулира изгарянето на мазнините като повишава термогенезата в тялото. Под термогенеза се разбира възможността на тялото да регулира температурата си като преобразува повече енергия под формата на топлина. Тази енергия произлиза почти изцяло от мастните киселини, което означава, че се използват предимно мастните депа в организма и не се стига до изгаряне на наличностите от глюкоген или пък мускулите.

КЛА за повече сила и издържливост.

Освободената от мастните киселини енергия не се пребразува само в топлина. Тя освен това се трансформира във вид на повече сила и издържливост. Много бодибилдъри съобщават за прилив на енергия и сила по начин подобен на креатина. Някои твърдят, че след прием на CLA са повишили броя повторения да 50%, като същевременно са добавили повече килограми към уредите. В спортовете за издържлимост като колоездене, плуване и лека атлетика се наблюдава подобрение на постиженията от 20 до 30%.

Други приложения на CLA.

КЛА е силен антиоксидант.

CLA има много силно действие като антиоксидант. Това означава, че тя се свързва и неутрализира вредните за клетките на тялото свободни радикали. Съществуват проучвания според които CLA има 200% по-силно антиоксидантно действие от бета-каротина и 300% по-силно от витамин Е.

КЛА стимулира имунната система.

Други изследвания са установили, че CLA стимулира имунната система и повишава защитните сили на организма. Линоловата киселина също така има свойствата да потиска алергичните реакции на тялото.

CLA потиска растежа на раковите клетки.

Може би една от най-важните свойства на CLA е да потиска възникването на различните форми на ракови заболявания – има антикарценогенно действие. Многобройни са изследванията в тази насока, като повечето опити са правени върху животни. Първите опити при хората също дават големи надежди, че CLA е в състояние да унищожава раковите клетки.

CLA при хората се намира във фосфолипидите на клетъчните мембрани. Фосфолипидите са важна съставна част от клетъчната мембрана и са мястото, където мастните киселини се прикрепят към съответните клетки. Изомерът цис9 транс11 се открива най-вече в млечните жлези, черния дроб и стомаха. Това обяснява и какви форми на рака е в състояние да предотврати и пребори конюгираната линолова киселина.

В действителност какъв е механизмът, по който КЛА потиска развитието на раковите заболявания все още не е проучен в детайли. От една страна антиканцирогенното действие се обяснява с ролята й на мощен антиоксидант. CLA в този случай служи да прихваща радикалите и предпазва от увреждане клетъчните мембрани. Друга теория предполага, че CLA има цитотоксично действие върху раковите клетки, което означава, че замества мастните киселини стимулиращи растежа на тези клетки с други и по този начин спира тяхното действие.

Дозировка на CLA.

Now CLA 800 mg 90 softgels

Полезният прием на CLA трябва съставлява около 0,5 до 1% от дневния калориен прием, което е около 1-3гр.

Въпреки че КЛА е естествена съставна част от храната, повечето от нас не поемат повече от 500мг дневно чрез нормално хранене. За да се набавят нужните 1 до 3гр чрез обичайните хранителни продукти трябва да се погълнат големи количества сирене, кайма или месо, които пък са богати на мазнини, калории и холестерин. Калориите с приетата в големи количества храна при съвременния начин на живот така и остават неизгорени и са честа причина за натрупването на наднормено тегло.

За попълване на дневните нужди на организма с CLA, тя може да се приема под формата на хранителна добавка. Тя може да бъде закупена както на прах така и на капсули.

Съществуват капсули с различно съдържание като най-големите съдържат 1000мг 60%на CLA. Това означава, че от 2 до 5 капсули дневно са напълно достатъчни, за да се задоволят нуждите на организма. Оптимално действие се постига при прием на 1-2 капсули при всяко основно хранене.