7 добавки за повече енергия по време на тренировка

Можем да тренираме безкрайно и да поддържаме здравословна диета, но когато липсва енергия по време на тренировка не е възможно да се постигнат добри резултати. Затова представяме 7 добавки за повече енергия, както и препоръчителните дози за прием.

Тези добавки имат най-голям ефект когато се приемат преди тренировка, за да се постигне максимално покачване на енергийните нива по време на натоварването. Те следва да се се използват само за тази цел, вместо ненужно да се предозира тялото като се приемат през останалата част от деня.

1. Цитрулин малат.

Цитрулин малатът е форма на аминокиселината Л-цитрулин, която е прикрепена към един малат (ябълчена киселина). Цитрулинът след прием се трансформира в тялото в аминокиселината аргинин. По тази причина цитрулинът е подходящ за повишаване на нивата на аргинин в кръвта. И двете аминокиселини се използват за постигане на напомпване на мускулите по време на тренировка. Този ефект се постига понеже до мускулите се транспортира повече кислород.

До 3 грама дневно подобряват общото кръвообращение. Доза от 6 до 8 грама цитрулин малат увеличава концентрацията на аргинин, което води до напомпване на мускулите. В същото време е в състояние да предотврати умората по време на тренировка, понеже аминокиселината участва и в процесите на отстраняването на амоняк от тялото и е в състояние да намали или даже предотврати появата на мускулна треска.

Малатите са естери и соли на ябълчената киселина. Те помагат на тялото да превърне образуваната млечна киселина по време на тренировка в енергия. Така умората изчезва по време на тежки натоварвания. Има изследвания, които доказват, че при прием на цитрулин малат усещането за умора изчезва, а в същото време се увеличава производството на АТР (аденозин трифосфат). АТР е основният носител на енергия в тялото.

Каква е препоръчителната дневна доза цитрулин малат?

Цитрулин малат може да се приема преди или след тренировка според индивидулалните предпочитания и въздействието, което се търси. Препоръчителната доза е 1-3 грама.

2. Креатин.

Креатинът служи за увеличаване на силата, но в същото време това е и един от важните суплементи за повишаване на енергията. Той доставя на мускулите бърза енергия така необходима при активно натоварване. Когато креатинът постъпи в мускулите, той се свързва с фосфатните молекули и ги задържа докато са необходими за производството на АТР.

ATP произвежда по време на тренировка енергията, която е необходима чрез разделянето си на ADP (аденозин дифосфат) и фосфат. И обратно, креатинът може да свърже фосфата към аденозин дифосфата, при което отново се получава аденозин трифосфат. Така тялото получава повече енергия. Усещането за сила, което се постига чрез приема на креатин е възможно естествено само ако имаме повече енергия.

Дневната препоръчителна доза креатин е в рамките на 3 до 5 грама. Времето за прием не е строго определено.

3. Кафе (Кофеин).

В правилните дози кафето може също да се използва като добавка за енергия, а не само като средство за събуждане. Кофеинът е мощен стимулант за централната нервна система, който подобрява фокуса и повлиява положително енергийните нива.

Какво може още кофеинът?

Доказано е още, че кофеинът повишава силата и издържливостта по време на тренировка, както и притъпява усещането за болка. Правени са изследвания като целева група приема кофеин в големи дози 1 час преди тренировка, а резултатът е значително понижаване на усещането за болка. Изводът е, че при липса на болка, резултатите и качеството на спортната активност се увеличават. Друга важна отличителна черта на кофеина е, че спомага за изгарянето на излишните мазнини в тялото.

Кога и в какви количества е препоръчително да се приема кофеин?

Кофеин се приема около 30 минути преди тренировка. Тъй като той е вид стимулант, е необходимо известно време, за да се усети ефектът от приема. Въпреки това не се препоръчва да се приемат количества над 400 мг. Естествено по желание кофеин може да се приема и под формата на кафе. Положителното в този случай е, че кафето освен кофеина доставя и голямо количество антиоксиданти. В една нормална чаша кафе се съдържат около 130 мг кофеин.

4. Екстракт от зелен чай.

Активното вещество в тази добавка се нарича катехин. Екстрактът от зелен чай съдържа общо 4 от тези катехини, като най-важният от тях се определя епигалокатехин галат (ECGC). Една от важните функции на катехините, е че блокират т.нар. СОМТ ензими. Също така блокират и норадреналин в тялото. Норадреналинът е хормон, който влияе върху кръвното налягане и сърдечния пулс. Той въздейства положително на обмяната на мазнини и повишаването на енергийните нива.

Екстрактът от зелен чай съдържа освен това и кофеин, но предимството му е, че не се усеща това чувство на приповдигнатост, което се наблюдава като страничен ефект при консумацията на кофеинови напитки. Това се дължи на веществото теанин, което се съдържа в екстракта. Това вещество в комбинация с кофеина и катехините са основните действащи съставки за повишаване на енергията по време на тренировка.

5. Таурин.

Тази аминокиселина е в състояние да повиши енергията и силата при тренировка. По тази причина тя често се влага в енергийните напитки. По време на физическо натоварване концентрацията на таурин в кръвта намалява. Когато това се случи намаляват и силовите резерви. Приемът му като добавка противодейства на тези процеси.

Тауринът действа отлично в комбинация с кофеин и креатин. За да се постигне необходимия ефект е нужно да се приема от 1 до 3 грама таурин преди тренировка.

6. Л-тирозин.

Аминокиселината Л-тирозин е в основата на биосинтеза на катехоламини и тироксин (хормон на щитовидната жлеза). Тя спомага повишаването на концентрацията. Подобно на кофеина е аминокиселина, която те поддържа буден. Тя въздейства положително на настроението, психическата концентрация и изгарянето на мазнини.

Тирозинът в тялото се използва за производството на някои важни хормони и невротрансмитери. Към тях се числят допамин, норепинефрин, епинефрин и хормонът на щитовидната жлеза тироксин. Високите нива на епинефрин в организма потискат чувството на отпадналост.

Препоръчителната дневна доза Л-тирозин е 1 до 3 грама преди тренировка.

7. Бета-Аланин.

Бета-Аланинът е хранителна добавка за сила, но може да се приема и за енергия, тъй като влияе на рН нивата в мускулатурата. Това се дължи на трансформацията на Бета-Аланинът в мускула в карнизон, който поддържа рН нивата постоянни. Освен това е идеалното допълнение към креатина, като доставя допълнително АТР.

Произведеният карнозин в тялото в следствие на приема на Бета-Аланин предпазва от повишаване на киселинността в мускулите, което подпомага увеличеното производство на АТР да бъде ефективно използвано. Повишената киселинност в мускула се усеща като болка. Карнозинът противодейства на този процес. Така Бета-Аланинът повишава мускулната издръжливост особено при натоварващи тренировки и продължителни серии.

Препоръчителната дневна доза Бета-Аланин е 5 грама преди тренировка.

Преди тренировка.

За поддържане на необходимите енергийни нива по време на тренировка всички тези добавки трябва да се приемат в правилните количества.

Затова е препоръчително 1 час преди тренировка да се изпие чаша кафе или зелен чай. 30 минути преди тренировка се приемат и следните енергийни добавки смесени в шейк:

• Цитрулин Малат – 1 до 3 грама
• Креатин – 2 до 5 грама
• Таурин – 1 до 3 грама
• Л-тирозин – 1 до 3 грама
• Бета-Аланин – 2 до 5 грама