10 най-полезни фитнес храни

Правилните фитнес храни са в състояние да поддържат тялото стройно, здраво и да го снабдяват с всички необходими хранителни вещества, от които то се нуждае. За съжаление търговската мрежа е претрупана с храни, които се рекламират по възможно най-съблазнителен начин, за да могат съответните продукти да бъдат предпочетени и закупени.

За да се избегне лутането след разнообразните и често подвеждащи оферти, ще разгледаме списък с 10 най-подходящи фитнес храни. Правилният им подбор е от решаващо значение за всеки фитнес ентусиаст. Изграждане на мускулна маса, прием на подходящите аминокиселини, здравословно отслабване, поддържане на здрава костна система и други са невъзможни без прием на правилните храни. Затова ще изброим 10 храни, които в никакъв случай не трябва да бъдат изключвани от вашият списък за пазаруване.

1. Банани

Бананите като фитнес храна

Бананите като фитнес храна

Защо бананите са толкова важни?

Те съдържат големи количества калий и магнезий. Калият стимулира работата на сърцето и регулира клетъчния растеж. В същото време магнезият се грижи за успокояването както на напрегнатите мускули и нервни клетки, така и на клетките на автономната нервна система. Двете вещества са от абсолютна необходимост за тялото.

Друга причина за значението на бананите е, че те са и плодове, които съдържат голямо количество въглехидрати и са носител на енергия чрез високата си калоричност. Това особено касае спортисти, които са вегетарианци или вегани. Те консумират разбира се също така големи количества ябълки, круши и зеленчуци. Бананите обаче са може би най-подходящите за покриване на дневните калорийни нужди. Поради тази причина те се числят към топ 10 на най-добрите фитнес храни.

2. Картофи

Картофите като фитнес храна

Картофите като фитнес храна

Картофите и сладките картофи се числят към източниците на базисни въглехидрати и имат високо съдържание на вода. Тъй като въглехидратите са базисни, те не повишават киселинността на тялото, а напротив, те се грижат Ph – стойностите да се запазят постоянни.

В много диети картофите са изключени поради съдържанието на въглехидрати. Това всъщност е напълно погрешно. Картофите са едни от най-подходящите храни за една диета, тъй като от всички храни те притежават най-високият фактор за засищане.

3. Ябълки

Ябълките като фитнес храна

Ябълките като фитнес храна

Ябълките са сред най-предпочитаните плодове и също съдържат големи количества калий и магнезий. В същото време те са и особено богат източник на витамин С и калций. Витамин С служи като се свързва със свободните радикали и помага за детоксикацията на организма, докато калцият подхранва здравето на зъбите и костната система.

Ябълките съдържат около 12 милиграма витами С на 100 грама свежи плодове. В други плодове като ананас или папая количествата от витамин С са доста по-високи. В папаята например те стигат до 60 милиграма на 100 грама плод. Причината да се спрем на ябълките, е че те могат да бъдат открити и закупени от всеки магазин за плодове и зеленчуци. Освен това цитрусовите и тропическите плодове обикновено се берат неузрели, доста преди да са развили своите пълни хранителни качества.

4. Спанак

Спанакът като фитнес храна

Спанакът като фитнес храна

Спанакът подобно на зеленото цвекло е невероятен източник на протеини и желязо. Освен това и двете храни съдържат огромно количество минерални вещества. И двете са подходящи при избор на фитнес храна, затова изборът им е въпрос на предпочитание. Само бихме желали да доуточним, че спанакът е доста по-предпочитан и присъства във много повече рецепти отколкото зеленото цвекло. Въпреки това, на която и от двете да се спрете, без съмнение те са истински фитнес храни.

5. Киноа

Киноата като фитнес храна

Киноата като фитнес храна

Киноата е житото на инките. Тя включва в състава си всички незаменими аминокиселини. Освен това е богат източник на протеин и много мастни киселини. Ако трябва да сравним киноата с овесените ядки, то последните повишават леко киселинността на тялото. Ако прекалите с консумацията им, съществува опасност Ph в организма да излезе от норма. Същото се отнася и при прекомерния прием на месо и млечни продукти.

Киноата доставя на организма много енергия. След похапване на киноа, можете спокойно да започнете вашата фитнес тренировка.

6 и 7. Леща и боб като фитнес храни

Лещата и бобът като фитнес храни

Лещата и бобът като фитнес храни

Лещата и бобът имат най-високото съдържание на протеини в сравнение с всички останали растителни храни. Поради тази причина те в никакъв случай не трябва да отсъстват от вашия списък с фитнес храни. Чрез консумацията им ще набавите всички видове протеини необходими за мускулния растеж.

Тъй като и двете растения имат сходни качества ги споменаваме заедно. Те съдържат между 22 и 25 протеин в 100 гр. суров продукт. Толкова протеини има например в пилешкото или телешкото месо, но не съдържат абсолютно никакви мазнини. Могат да се приготвят по различни начини – към смутита, към печива или даже сладкиши. Просто открийте рецептата, която съответства на вашия вкус.

8. Годжи бери

Годжи бери като фитнес храна

Годжи бери като фитнес храна

Годжи берито е не само вкусно, но и като цяло е доста нискокалорично. Най-добрият вариант за консумация е ако плодовете са пресни. Разбира се могат да бъдат консумирани и сушени или замразени със почти същия ефект. Ако например след като са набрани плодовете се замразят шоково, те запазват повечето полезни минерални вещества.

Годжи бери има високо съдържание на желязо, антиоксиданти и витамин С. То се числи към така наречените супер храни поради високото съдържание на микро хранителни вещества.

9. Семена от чиа

Семена от чиа като фитнес храна

Семена от чиа като фитнес храна

Семената от чиа са богати на омега 3 мастни киселини и на повечето незаменими аминокиселини. Те освен това формират основата на веганската кухня. Поради тяхното качество да набъбват, те се използват при приготовлението на различни варива и печива. Могат да бъдат използвани и като заместител на жълтъка, тъй като при набъбване наподобяват неговата консистенция.

10. Хранителните добавки като фитнес храни

BSN Syntha-6 Edge Performance Series 1.82 kg

BSN Syntha-6 Edge Performance Series 1.82 kg
https://fitnesidobavki.com

Ще запитате какво правят хранителните добавки сред фитнес храните? Много просто – те също са хранителни продукти. Често когато се говори за хранителни добавки се прави асоциация с изкуствено произведени продукти най-често в някоя лаборатория. Ако обърнете обаче внимание на състава на даден качествен продукт например гейнър, ще забележите, че той най често съдържа овесено брашно, протеин от грах, захар от цвекло, брашно от елда, аромати, обезмаслено какао и други. Значи не става въпрос за химия, а просто балансиран комплекс от полезни хранителни продукти, който може да се консумира като хранителна добавка.

Същото се отнася и за протеините на прах. Те се произвеждат от различни видове хранителни продукти като грах, ориз, соя, мляко и други. Протеините се отделят и преработват по специален начин за да придобият прахообразна форма за по-лесно приготвяне и усвояване от организма.

С помощта на този списък сте готови за бъдещи успехи във фитнеса.