Фъстъчено масло. 8 причини, защо то е полезно за здравето

Фъстъченото масло е невероятно вкусно! Не случайно то е неотменна част от закуската на много места по света, особено в САЩ. Но вкусовите му качества са само една част от неговите предимства. Заради тях то широко се използва в хранително-вкусовата индустрия за производство на сладкиши от всякакъв вид. Почти не съществува вафла, шоколадов бонбон или просто шоколад, в който да не е вложено фъстъчено масло. В азиатската кухня пък то се добавя при приготвянето различни видове сосове, салати и яйчени храни.

Самото фъстъчено масло се произвежда от смлени фъстъци. Под тази форма то е особено подходящо за употреба при различни видове диети или пък като хранителна добавка в спорта. Това е така, тъй като то е особено богато на хранителни вещества. За ползите от консумацията на фъстъченото масло ще ви разкажем в днешната статия.

Факти за фъстъченото масло.

Фъстъченото масло е изобретено от д-р Джон Келог, който е по-познат със световно известните Kellog’s корнфлейкс. Д-р Келог го е използвал първоначално за подхранване на пациенти, които са имали проблеми със зъбите си.

Фъстъченото масло се използва от много спортисти като хранителна добавка, тъй като е много богато на протеини и въглехидрати. Понеже съдържа прекалено много калории все пак се препоръчва да не се прекалява с консумацията му. Едно качествено фъстъчено масло съдържа много ненаситени мастни киселини, витамин Е, витамин В3, протеин и цинк.

Различни изследвания са доказали недвусмислено, че консумацията на източници на ненаситени мастни киселини като ядки /в това число и фъстъчени/, зехтин или рапично масло са много по-здравословни отколкото приемът на наситените мастни киселини съдържащи се в колбасите или маргарина.

Фъстъчено масло можете да си приготвите и сами у дома. Необходими са ви 250гр опечени и обелени фъстъци, щипка сол и две супени лъжици слънчогледово олио. Фъстъчените ядки заедно със солта първо се смилат в блендер, след което се добавя олиото и се разбърква докато се получи еднородно маса. Така приготвено фъстъченото масло може да се съхранява в хладилник до 2 седмици.

8 причини защо фъстъченото масло е полезно.

Фъстъченото масло е богато на протеини.

За да бъде полезно с фъстъченото масло не трябва да се прекалява. Здравословният прием се определя на 2-3 супени лъжици дневно. Те съдържат общо около 7гр протеин. Поради тази причина то е един добър вариант за добавка към закуската. Две или три филийки намазани с фъстъчено масло ще ви помогнат да започнете денят си по един здравословен начин.

В качеството си на храна богата на белтъчини, фъстъченото масло ще притъпи чувството на глад много по-дълго, отколкото редица други храни. От друга страна протеините, които се съдържат в него ще подпомогнат много активни спортисти при тренировките за покачване и оформяне на мускулната маса.

Фъстъченото масло е полезно за сърцето.

Фъстъченото масло съдържа немалко наситени мастни киселини, но подобно на зехтина то е невероятно богато и на ненаситени мастни киселини, които са много полезни за организма. При консумация на качествено фъстъчено масло с разумна мярка, може да се подобри здравето на сърцето.

Фъстъченото масло съдържа големи количества калий.

Хората масово консумират големи количества натрий, въпреки че е всеизвестна неговото вредно въздействие върху сърдечно-съдовата система. Фъстъченото масло се явява богат източник на калий, който противодейства на вредите, които причинява натрият.

Фъстъченото масло съдържа полезни мазнини.

Хората често се притесняват, че фъстъченото масло съдържа прекалено много мазнини. Както вече споменахме, то е съставено от повече ненаситени мастни киселини, отколкото наситени. От това следва, че то всъщност е един отличен източник на полезни мазнини. То спокойно може да се консумира като алтернатива на зехтина или пък авокадото, или просто за разнообразяване на храните богати на мазнини.

Фъстъченото масло е източник на енергия.

То съдържа големи количества полезни мазнини и белтъчини. Това означава, че фъстъченото масло е една високо калорична храна. Чрез това си качество то е неоценим източник на енергия особено при тежки физически натоварвания свързани с практикуването на всякакви видове спорт. Фъстъченото масло може да помогне да започнете денят си пълни с енергия.

Фъстъченото масло е богато на фибри.

Ако се придържате към препоръчаните дневни количества от две лъжици фъстъчено масло, ще доставите на тялото си не само големи количества протеини, но и цели 2 грама фибри. Разбира се съществуват храни, които съдържат по-големи количества, но доставените фибри чрез консумацията на фъстъчено масло са напълно достатъчни за да покрият дневните ви нужди.

Фъстъченото масло подпомага здравословното отслабване.

Съществува ли диета на фъстъчено масло? Да това може и да звучи несериозно, но не съвсем. Въпреки съдържащите се в него мазнини и сол, е установено, че то е полезно за тялото. Тъй като е богато на протеини и фибри, то е в състояние да притъпи пристъпите на глад, като в същото време доставя на организма всичко необходимо за правилното му функциониране. Така може да си наложите да избягвате нездравословните храни като например дюнер, хамбургер или пържени картофи, които често се консумират на крак, ще намалите количеството храна и ето – това е една истинска диета с фъстъчено масло.

Фъстъченото масло притежава чудесни хранителни стойности.

Белтъчини, фибри, полезни мазнини, калий и антиоксиданти, магнезий и още много други – списъкът от здравословни за организма съставки е дълъг. Чрез приема на една порция фъстъчено масло тялото поема минимум 3 грама антиоксиданти под формата на витамин Е. В нея се съдържат още около 50 грама магнезий, който има огромно значение за изграждането на костите и възстановяването на мускулатурата.

Също така в тази порция се съдържа една малка, но от жизнено значение част (0,17мг) от витамин В6, която подпомага добрата имунна система на тялото. Друга ценна съставка макар и в ограничени количества е наличието на цинк.

Как да изберем най-качественото фъстъчено масло?

Не всяко фъстъчено масло се произвежда по един и същи начин. Поради тази причина е редно да се подходи по-внимателно при избора преди закупуването му. Съдържанието на мазнини не е най-определящо за качеството му. В действителност то е почти еднакво при повечето марки производители. Ето няколко съвета, как да направите правилен избор:

Всяко фъстъчено масло произведено по естествен път е добър избор, в случай че желаете да приемате по-малко нездравословни мазнини. Органичното масло съдържа повече натурални съставки и е произведено основно от фъстъци, докато съществуват и видове, които съдържат и изкуствени подобрители на вкусовите качества.

Съдържанието на захар би трябвало да има решаващо значение при избора на качественото фъстъчено масло. При повечето известни марки то с до 250мг повече на супена лъжица, отколкото при тези, които предлагат биопродукт. Естествено захарта допринася много за добрия вкус на маслото, и в случай че се използва за готвене, тогава малко повече от нея не би навредила.

Когато избирате фъстъчено масло проверете за съдържанието на натрий (сол) върху етикета. В сравнение с масовите фъстъчени масла, тези на био марките съдържат значително по-ниски количества натрий. Ако той е в по-големи количества това може да се отрази и на естествения вкус на маслото.

Фъстъчено масло без допълнителни подобрители е възможно най-добрият, но може да се окаже и твърде скъп вариант, тъй като биопродуктите обичайно са на по-високи цени. Ако обаче се придържате към препоръчителните дневни дози можете спокойно да си похапвате и фъстъчено масло от комерсиални производители.

И да не забравяме, че при добро желание можете да си произведете естествено фъстъчено масло по собствен вкус и в домашни условия.