Трибулус терестис

Трибулус Терестис или Бабини зъби под формата на екстракт е мощна добавка за покачване по естествен начин на нивата на тестостерона.

Трибулус Терестис или Бабини зъби под формата на екстракт е мощна добавка за покачване по естествен начин на нивата на тестостерона.

След 1996 Трибулус терестис се превърна в една доста търсена и предпочитана хранителна добавка в средите на силовите спортове. Тя се добива от растението „бабини зъби“ известно по света и с други наименования като котешка глава, даволски тръни, бикова глава и други. Първите изследвания на тази билка са проведени от българската фирма Софарма, която също така за пръв път предлага готов продукт под търговската марка „Трибестан“.

Трибулус терестис.

Съгласно данните на Софарма оттогава, 750 мг от продукта са в състояние да повишат със 72% нивата на лутеинизиращия хормон LH, който е отговорен за производството на тестостерон, а оттам и нивата на тестостерон с 40%. Успоредно с това се наблюдава и леко повишение на нивата на острадиол. Положителното в този случай е стимулирането на производството на IGF-1. Някои противници на Трибулус Терестис могат да оспорят ефекта му върху производството на тестостерон, тъй като една тестостеронова инжекция може да увеличи нивата на хормона за съвсем кратко време със 100 до 1000%. Въпреки това за натуралните атлети не е открита по-добра алтернатива.

Какво представлява лутеинизиращият хормон или LH?

В мозъка се намират две ендокринни хормонални жлези – хипоталамусът и хипофизата. Хипоталамусът излъчва сигнали към хипофизата под формата на GnRH (гонадотропин-освобождаващ хормон). Хипофизата подава сигнали към тестикулите под формата на лутеинизиращ хормон LH, за да започнат да произвеждат тестостерон. Това е основната и невероятно важна функция на LH. Без този хормон производството на тестостерон би било невъзможно.

Защо е толкова важно производството на тестостерон?

В силовите спортове и спортовете за издържливост няма по-обсъждана тема от тази за тестостерона. Той е и най-важният мъжки сексуален хормон. Той се открива и при двата пола, макар при жените да е в по-ниски концентрации. В мъжкия организъм се произвежда основно в тестикулите и в малки количества от най-външната кора на надбъбречната жлеза. При жените тестостерон се произвежда в яйчниците и външната кора на надбъбречната жлеза. От надбъбречните жлези произведеният тестостерон посредством кръвния поток се транспортира и свързва в по-голямата си част с белтъчините (албумин, глобулин) и по този начин достига до различните органи, където разгръща своето действие.

Кога се наблюдават ниски тестостеронови нива при мъжете?

MuscleTech Platinum 100% Tribulus 100 capsules

Производството на тестостерон при мъжете постоянно намалява с напредването на възрастта. Тъй като този процес се отнася за всички андрогени, в определен момент може вече да се говори за андропауза. Докато при жените при жените за съвсем кратко време настъпва краят на производството на естроген, при мъжете това се случва доста по-плавно. След 40-тата година при мъжете нивата на тестостерон започват бавно да се понижават с около 1 до 2% годишно.

Налице са две групи мъже, при които андрогенните нива са със занижени стойности:

  1. Хронично болни мъже.
  2. Мъже в напреднала възраст.

Следната таблица показва нивата на тестостерон при мъжете според възрастта:

Възраст Тестостерон (ng/ml)
20 – 29 3,1 – 8,3
30 – 39 3,0 – 8,3
40 – 49 2,8 – 7,0
50 – 59 2,4 – 6,3
60 – 69 2,1 – 5,4
70 – 89 1,7 – 4,9

Действие на Трибулус Терестис.

Употребата на Трибулус Терестис може да бъде прекрасно допълнение към всички онези, за които бодибилдингът е едно хоби. За да представим нагледно ползите от тази добавка, ще дадем следния пример. Ако при нормални условия и без прием на каквито и да е било забранени или разрешени хранителни добавки успеем да повишим по естествен начин теглото на изтласкване на лежанка с 10кг за три месеца, можем да изчислим с колко килограма бихме повишили резултатите си ако приемаме Трибулус. Знаем, че Трибулус повишава нивата на тестостерон със 72%, което означава 72% повече сила. Така увеличението от 10кг може да се превърне в 17,2кг. Доста добър резултат за един напълно естествен суплемент.

Това на което обаче трябва да се обърне внимание при приема на Трибулус е съдържанието на сапонини в екстракта. Доскоро на пазара можеха да се открият екстракти с до 45% съдържание на сапонини. Междувременно вече съществуват екстракти на Трибулус Терестис със значително по-високи концентрации.

Качеството и силата на добавките с Трибулус зависят основно от съдържанието на диосцин и протодиосцин. Това са споменатите вече сапонини – наподобяващи стероиди субстанции, които стимулират производството на тестостерон. Наличието на сапонини в доскорошните по-евтини суплементи възлизаше на около 45%, докато при по-модерните такива то достига до 80%. Повишените концентрации имат и по-ясно изразено действие при активирането на производството на тестостерон.

Наред с физически здравите спортисти, които се стремят да натрупат мускулна маса, от Трибулус Терестис могат да се възползват и още много други хора. Такива са например по-възрастни атлети, чиито тестостеронови нива вече са с по-ниски стойности. Добавката може да бъде доста полезна и за атлети, които са вегетарианци и не консумират храни богати на мазнини и холестерол, две съставки, които са необходими за нормалното производство на тестостерон. Това се отнася и за тези, които спазват диета, или пък са прекарали някакво заболяване. С помощта на Трибулус Терестис нивата на тестостерон отново ще бъдат върнати в норма.

Странични действия на Трибулус Терестис.

Now Tribulus 1000 mg 90 tabs

Както при всички хранителни добавки е препоръчително да не се надхвърлят допустимите дневни норми. По този начин рискът от проявление на страничните действия ще бъде сведен до минимум. В случай, че се приемат големи количества Трибулус е възможно да се стигне до проблеми със стомаха и червата. Тъй като въздействието на тази добавка е строго индивидуално е добре всеки, който я приема да следи тялото си за появата на различни симптоми. Ако такива се проявят, е препоръчително да се посети лекар или да се преустанови приемът.

Друг страничен ефект от Трибулус може да бъде засилена чувствителност към светлина. Тя може да изчезне ако просто се редуцира дозировката или се спре изцяло приемът.

Трибулус Терестис може да отдели лошите мастни киселини от LDL-холестерина. Чрез кръвния поток тези мастни киселини се транспортират до черния дроб, където е редно да бъдат изхвърлени. Ако обаче е налице количествено натрупване, от което черният дроб не успее да се освободи, е възможно да се затрудни неговата работа и да се стигне до увреждане.

Хора, които приемат метформин трябва да бъдат особено внимателни, когато посягат към Трибулус Терестис. В този случай Трибулус може да има понижаващо кръвната захар действие, което в комбинация с метформин ще се засили. В тази връзка не се препоръчва диабетици да приемат Трубулус.

Трибулус Терестис и суплементи за предпазване на черния дроб.

Една от негативните характеристики на Трибулус Терестис е тази, че при продължителен прием на големи дози може да се стигне до увреждане на черния дроб. Поради тази причина много атлети успоредно с Трибулус приемат и така наречените суплементи за предпазване на черния дроб. Трибулус може да предизвика леко покачване на стойностите на чернодробните ензими. Затова е добре след 7-10 седмичен прием на тази добавка да се планира пауза от поне 3-4 седмици.

Дозировка на Трибулус Терестис.

Както е обичайно при повечето добавки, Трибулус може да се открие под формата на прах или капсули. Двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Под формата на прах Трибулус може да бъде овкусяван и добавян към шейкове, което зависи изцяло от предпочитанията на всеки отделен спортист. Недостатък е пък например проблемът с точната дозировка.

Под формата на капсули разбира се този проблем не съществува и приемът е лесен, а количеството точно определено. Задължително е да се спазват указаните количества съгласно предписанията на производителя.

Що се отнася до конкретната дозировка, все още се спори какви са точните допустими количества. Множество проучвания на тази тема са се обединили около препоръчителна дневна доза от 750мг до 1500мг. По-високата граница в никакъв случай не трябва да се надхвърля.