Биотин за здрава коса, кожа и нокти

Случвало ли се е да установите, че косата ви е суха и чуплива? А може би страдате и от косопад. Здравата и блестяща коса и лъскави нокти са не само символ на външната красота, но са отражение и на физическото здраве на организма. В търговската мрежа могат да бъдат намерени множество лекарства и средства за подмладяване на кожата, съдържащи биотин.

Приемът на биотин помага да се подмлади кожата и да се подсили косата. Но кои от множеството предлагани препарати може категорично да бъде препоръчан? Възможно ли също така с помощта на даден вид таблетка да си възвърнем младостта? В настоящото изложение ще научите как биотинът влияе върху кожата и косата.

Какво представлява биотинът?

Биотинът е водоразтворим витамин, който се причислява към групата В-комлекс. Днес той е познат и като витамин В7. Преди време биотинът е бил наричан витамин Н, но днес това описание вече се среща изключително рядко. Както всички витамини, така и витамин В7 не може да бъде произведен самостоятелно от организма. Поради тази причина тялото разчита на храната за да си набави необходимите количества.

За да имате безупречни нокти, здрава и блестяща коса и младежка кожа вие се нуждаете от биотин. Витамин В7 участва и в процеса на коректното предаване на информацията свързана с наследствеността. Хранителното вещество също така се числи и към витамините, които спомагат за изчистването на мастните депа, тъй като участват активно при обмяната на веществата на въглехидратите, мастните киселини, холестерина и протеина.

Каква е дневната препоръчителна доза от биотин?

Според специалистите необходимата дневна доза за възрастен човек е между 30 и 60 микрограма. Тази норма е значително по-висока за бременни и кърмачки. За децата дозата е по-ниска. Тези данни обаче са само препоръчителни. В какъв размер е дневната нужда на организма от биотин и досега не е проучвано обстойно.

Ако се храните здравословно, дневните нужди от биотин при всички случаи ще бъдат задоволени. За да бъде още по-пълноценно храненето, витамин В7 може да бъде приеман и под формана на таблетки и хранителни добавки. Ако имате съмнения за това какъв точно биотинов препарат да закупите, е препоръчително да се посъветвате с лекар.

Възраст Препоръчителна дневна доза биотин
Кърмачета 5 микрограма
Деца между 6 месеца и 3 години 6-8 микрограма
Деца между 4 и 13 години 12-20 микрограма
Тинейджъри 25 микрограма
Мъже и жени над 19 години 30 микрограма
Бременни и кърмещи 30-35 милиграма

Кой е застрашен от недостиг на биотин?

Да се стигне до недостиг на витамин В7 при нормален и здрав човек е почти невъзможно. Най-силно са засегнати хора, които имат алкохолна зависимост и тези, които още от раждането си имат проблеми с усвояването на биотин. Освен това хората, които консумират прекалено много сурови яйца или пък са приемали антибиотици за продължителен период от време, се числят към рисковата група за биотинов недостиг. Риск от недостиг на витамин В7 съществува и за бременните и хората, които често спазват определени диети.

Кои хранителни продукти съдържат биотин?

Следните хранителни продукти съдържат биотин:

 1. черен дроб.
 2. бъбреци.
 3. варени яйца.
 4. мляко и мбечни продукти.

Много растителни храни също са богати на биотин. Това са:

 1. орехи.
 2. овесени ядки.
 3. соя.
 4. фъстъци.
 5. пълнозърнестите храни.
 6. авокадо.
 7. банани.
 8. цветно зеле.
 9. гъби.
 10. леща.

За да се избегне вероятността ноктите да станат чупливи, а косата изтощена, най-добрата рецепта е да се храните здравословно. Прието е, че растителните източници на биотин са по-богати на веществото, тъй като месото и животинските продукти губят голяма част от него вследствие от термичната обработка.

Колко бързо расте косата, когато се приема достатъчно биотин?

За съжаление към настоящия момент няма научни изследвания и доказателства, че витамин В7 води до ускорен растеж на косата. Въпреки това отделни проучвания дават обнадеждаващи резултати. През 2015 е проведен експеримент, в който са участвали жени разделени на 2 групи. Първата е приемала витамин В-комплекс, а втората само плацебо. След 90 дни е установено, че косите на жените от първата група, които действително са приемали биотин, са станали по-гъсти и косопадът е намален значително. Ако косата изглежда здрава и капе по-рядко, то животът на косъма се удължава значително. Ако приемате биотин за здрава коса, то ефект може да се очаква едва след 3 до 6 месеца.

Кога действа биотинът при косопад?

Ако се установи, че косопадът се е увеличил драстично, това се отразява негативно на всеки засегнат. Причините за това явление могат да бъдат разнообразни. Такива са например настъпил хормонален дисбаланс или пък просто повишен стрес. Много витамини могат да противодействат при косопад. Най-тежката му форма се нарича алопеция, а биотинът едно от средствата, които могат да помогнат.

За да се избегне появата на косопад, а и при наличие на такъв се препоръчва прием на 2,5 до 5мкг биотин в комбинация с просо, цинк, желязо и Л-цистеин. Това трябва да се прави миминум 6 месеца, докато се проявят първите резултати. При дифусен косопад, причината за който са недостиг на биотин, се препоръчва консултация при лекар.

Вредни ли са по-големите количества биотин?

Тъй като витамин В7 е водоразтворим, то до предозиране няма как да се стигне. Също така не са и забелязвани странични ефекти, когато не се надхвърля дневната препоръчителна доза от 10мг. Излишният биотин се отделя чрез бъбреците. Въпреки това е добре да се внимава, когато той се приема в големи количества и в комбинация с препарати като цинк или силиций. За да се избегне всяка опасност е добре да се следват указанията на производителя.

Какви са предимствата за здравето от биотин?

Биотинът допринася много за физическото здраве на организма, което е и неговото най-значимо предимство.

Биотинът укрепва косата.

Както споменахме съществува пряка връзка между биотина и здравето и растежа на косата, като недостигът му често е причина са засилен косопад. Поради тази причина производителите на козметични продукти влагат биотин за борба с едно състояние, от което са засегнати огромен брой хора.

Биотинът заздравява ноктите.

По начинът, по-който витамин В7 въздейства на косата, той подобрява и здравината на ноктите. Той подсилва основата на нокътя и го предпазва от счупване.

Подобрява на външния вид на кожата.

Счита се, че биотинът подобрява общият изглед на кожата, като я предпазва от обриви или други патологични състояния. Също така биотинът наред с другите витамини от В-групата имат ключово значение за хормоналната система, чиито нарушения са причината за множество заболявания.

Биотинът помага при изграждането и възстановяването на мускулатурата.

В-витамините често се използват за възстановяване на увредена мускулна тъкан, вследствие на прекалено интензивни тренировки. Точно поради тази причина той е особено важен при изграждането на мускулите.

Холестерин.

Все още не е категорично установено влиянието на биотина върху нивата от холестерин. Някои опити върху животни обаче доказват, че витамин В7 води до понижаване на холестериновите нива в кръвта, и по-специално на LDL-холестерина /лош холестерин/.

Биотинът нормализира нивата на кръвната захар.

Вследствие на едно специално проучване е установено, че комбинацията от биотин и хром помага за нормализирането на нивата на кръвната захар.

Биотинът подобрява обмяната на веществата.

Тъй като биотинът наред с много други витамини се използва от организма за преобразуването на храната в енергия, то той играе важна роля за поддържането на здрава и ефективна имунна система. Той помага при синтеза на глюкозата от храната за производство на енергия, както и при синтеза на мастни- и аминокиселини, които са в основата на белтъчините.