Азотни бустери за напомпване. Видове и действие

Азотни бустери за напомпване

Азотни бустери за напомпване

Няма запален бодибилдър, чиято крайна цел не е да постигне максимално напомпване на мускулите, при което те да изпъкнат спомагайки за оформянето на хармонична фигура. Каква всъщност е тайната на напомпаните мускули и как се постига този ефект ще разясним в настоящата статия. Най-краткото обяснение е, че това всъщност е естествен процес в организма подпомогнат от натурални вещества в комбинация с определени аминокиселини, които се приемат малко преди тренировка.

Това са така наречените азотни бустери, които през последните години набират все по-голяма популярност сред фитнес и бодибилдинг общностите. Тази популярност е следствие от установеното въздействие на азотния оксид върху кръвообращението. В повишените нива на това съединение в кръвния поток се крие основната причина за усещането за напомпване.

Какво представлява азотният оксид?

Доскоро безцветният газ азотен монооксид (NO) е било едно сравнително малко познато и изследвано съединение. То е било известно в научните среди изучаващи околната среда като емисии от двигателите с вътрешно горене. В качеството си на вреден газ и като един от причинителите на градския смог, азотният оксид може да бъде дразнител за дихателните пътища и да предизвика изостряне при астматични заболявания.

В края на 70-те учените правят едно важно откритие докато са изследвали разширението на кръвоносните съдове при стенокардия след прием на нитроглицерин. Те установяват, че нитроглицеринът в тялото се превръща в азотен оксид има има съдоразширяващо действие. Това води до множество последващи и задълбочени изследвания.

Истинският пробив идва в края на 80-те. Тогава се установява не само, че тялото произвежда собствен азотен оксид, но също така и, че той е един важен невротрансмитер. Това откритие по-късно е в основата на разработката на виагра.

Днес вече знаем, че азотният оксид е не само важен невротрансмитер, но е и една от най-разпространените сигнални молекули в човешкото тяло. Той участва в множество процеси на организма като пренос на сигнали на нервите, имунната защита и разширяването на кръвоносните съдове. Азотният оксид е една незаменима сигнална молекула, която действа отпускащо на вътрешните стени на кръвоносните съдове и капиляри, което подобрява общото кръвообращение.

Как действат азотните бустери?

На теория всяка хранителна добавка, която стимулира изграждането на нови тъкани или въздейства съдоразширяващо е добра за хората практикуващи активно спорт, в това число и бодибилдинг. Всички хранителни вещества, които подпомагат растежа и регенерацията на мускулатурата се транспортират до предназначението си посредством капилярите и кръвообращението в тялото. По същия начин тялото се освобождава от ненужните и отпадни елементи. Стимулацията на разширяването на кръвоносните съдове подобрява кръвния проток към мускулите по време на тренировка.

Като резултат всеки атлет получава две предимства. От една страна мускулите се напомпват и изпъкват значително, а от друга необходимите хранителни вещества по-бързо достигат до мускулните тъкани. Тези са и основните причини азотните бустери да бъдат толкова предпочитани в спорта.

Ако приемем, че стимулацията на тялото с азотен оксид е положително, следва въпросът, дали не е възможно да се предизвика тази реакция чрез прием на обикновена храна или по-специална диета. В действителност това е напълно възможно, тъй като азотният оксид се образува в тялото от аминокиселината Л-Аргинин. Ние приемаме Л-Аргинин по време на хранене, тъй като той се съдържа в богатите на белтъчини храни.

Животът на молекулата на азотния оксид в тялото е много кратък. Тя се синтезира в тялото от аминокиселината Л-Аргинин с участието на ензима азотен оксид синтаза, при което се отделят азотен оксид и още една аминокиселина – Л-Цитрулин. Следователно Л-Аргининът е много важен първоизточник на азотен оксид в организма. Много изследвания доказват, че завишеният прием на тази аминокиселина наистина стимулира увеличеното производство на азотен оксид. Точно поради тази причина тя е особено популярна под формата на хранителна добавка в редица спортове.

Как да повишим ефекта на напомпване по най-добрия начин?

Stacker 2 Rush V4 360 grams

Stacker 2 Rush V4

За да отговорим на този въпрос коректно, първо трябва да разгледаме по-задълбочено целия процес, при който се синтезира азотния оксид. В тялото съществуват два ензима, които се конкурират за наличните в тялото количества Л-Аргинин. Това са азотният оксид синтаза (NOS) и аргиназата. При това аргиназата е ензимът, който всъщност възпрепятства производството на азотен оксид. Това пречи и на напомпването на мускулите по време на тренировка. От друга страна действието на аргиназата може да бъде ограничено. Как това се случва на практика?

Директният прием на Л-Аргинин е възможен, но трябва при всички случаи да се обърне и внимание на факта, че повишените количества в организма активизират аргиназата. Този ефект всъщност обяснява и учудващите резултати при едно изследване, при което установено, че концентрацията на Л-Аргинин в кръвта е много по-висока след приема на Л-Цитрулин, отколкото след приема на самия Л-Аргинин. Това се обяснява с това, че Л-Цитрулинът не може да бъде разграден от аргиназата.

Ако приложим на практика това познание, излиза, че най-добрият начин да подобрим ефекта на напомпване е да приемаме Л-Цитрулин. Естествено ако решим да се спрем на този вариант, не трябва да забравяме и правилната дозировка. През 2008 е правено изследване, според което не се препоръчват дози по-високи от 10г, тъй като това води до пренасищане на тялото без засилване на търсения ефект.

Съществува и още един вариант за напомпани мускули, даже на по-ранен етап от тренировката. Може да се приеме комбинация от Л-Аргинин и Л-Норвалин. По този начин действието на аргиназата се потиска и приетите дози Л-Аргинин се използват директно за синтез на азотен оксид, докато Л-Цитрулинът преди това подлежи да допълнително разграждане.

Има ли смисъл от прием на азотни бустери след тренировка?

Шейкът, който се приема след тренировка обикновено е комбинация от суроватъчен протеин и късоверижни въглехидрати. Ако желаете да се възползвате от стимулиращото кръвообращението качество на Л-цитрулина, можете да го добавите към шейка. Подобреното кръвообращение ще помогне на полезните хранителни вещества по-бързо да достигнат до мускулите и да ускорят процеса на възстановяване. Теоретично от лекото удължаване на ефекта на напомпване има смисъл само ако целта е да се подпомогне регенерацията на тялото след натоварването във фитнес залата.

Л-Аргинин, протеин и хранителните добавки.

При условие, че Л-аргининът се съдържа в белтъчините, които ежедневно приемаме с храната, възниква въпросът, защо да не консумираме повече протеини и да избегнем приема му като хранителна добавка? За съжаление Л-аргининът е само една от многото аминокиселини, които се откриват в протеините.

В 100г пилешко месо например се съдържат около 26гр протеини. Делът на Л-Аргинина в това количество възлиза на едва 1,5гр. За да си набавим допълнителни 5-6гр от тази аминокиселина трябва значително да увеличим количеството на консумираната храна, което рядко е възможно. А дори да е възможно, може сериозно да навреди на вече изградената диета и да се отрази неблагоприятно на фигурата. Според някои изследвания ако Л-Аргинин се приема самостоятелно без участието на други аминокиселини, се стимулира отделянето на хормона на растежа от хипофизата.

Могат ли азотни бустери да стимулират увеличаването на мускулната маса?

Cobra Labs The Curse

Cobra Labs The Curse

През последните години са правени различни изследвания в опит да се установи, дали азотните бустери имат влияние върху процесите на изграждане на мускулна маса.

Аргининът при тези изследвания за съжаление не бил в състояние да изпълни заложените в експеримента изисквания. На контролна група в продължение на 7 дни са давани по 12гр Аргинин алфа кетонглутарат непосредствено преди тренировка. В края на проучването не бил установен никакъв положителен ефект върху кръвообращението или синтеза на азотен оксид. В едно друго изследване контролната група е приемала по 6гр Л-Аргинин, като резултатът бил подобрено кръвообращение, но без особен ефект върху силата или издържливостта.

Съществено по-добри резултати са установени след прием на Цитрулин. През 2002 във Великобритания е правено изследване, което е установило, че Цитрулин малатът не само подпомага възстановяването при физическо изтощение след тренировка, но същевременно стимулира производството на АТР (аденозин трифосфат). В друго изследване е установено, че дозировка от 8гр Цитрулин малат могат да повишат броя на повторенията по време на тренировка и да минимизират опасността от поява на мускулна треска.

От това можем да обобщим, че Цитрулин малатът има положително въздействие върху процесите на изграждане на мускулна маса.

И като заключение, ако желаете да изпитате пълният ефект от напомпани мускули трябва да подходите правилно при избора на азотни бустери. Спазвайте правилната дозировка упомената от производителя, тъй като по-големите количества нямата да доведат до по-силно действие. Ако приемате Л-аргинин, препоръчваме да бъде формула, в която е включен и Л-Норвалин. Другият добър вариант би бил Цитрулин малат.