Топ 12 храни за пречистване на черния дроб

Топ 12 храни за пречистване на черния дроб.

Топ 12 храни за пречистване на черния дроб.

Черният дроб е най-важният орган за пречистването на тялото. Тази функция той изпълнява без прекъсване във всеки един момент от живота на човека. Модерният начин на хранене често натоварва черния дроб, който не може да отговори на нарасналите потребности за пречистване на организма и така се пренатоварва. Последствията от това са усещане за преумора, болки в гърба, повишени нива на холестерола, чувство за препълнен стомах, повишен риск от инфекции, а понякога и сърбежи по кожата.

За да се ограничат възможните поражения върху организма вследствие от неправилен хранителен режим трябва да насочим вниманието си към онези храни, които максимално благоприятстват работата и функциите на черния дроб и да ограничим максимално тези, които го натоварват.

Функции на черния дроб.

Черният дроб е мултифункционален орган. Това означава, че освен задачата да пречиства той участва и в много други най-разнообразни процеси протичащи в организма. Той например преобразува холестерина в жлъчна киселина, която се използва при храносмилането на мазнините. По този начин се регулират холестериновите нива. Без жлъчната киселина не бихме могли да се насладим на нито една храна съдържаща мазнини. Разграждането на мазнините и усвояването на разтворимите в мазнини витамини е единствено възможно, ако черният дроб работи безотказно.

Черният дроб всъщност осъществява пълен контрол върху храносмилателните процеси. Той не само произвежда жлъчна киселина за преработката на мазнините, но също така и преценя дали те да се използват като енергиен източник или да се складират за употреба на по-късен етап. Той също така влияе върху това дали напълняваме или отслабваме.

Черният дроб произвежда и множество хормони и ензими. Хиляди ензимни системи, които обхващат практически всички функции в тялото се изграждат в черния дроб. Правилното функциониране на очите, сърцето, половите жлези, ставите и бъбреците зависят изцяло от добрата работа на черния дроб. Ако изграждането на една единствена от тези ензимни системи бъде нарушено, страда цялостното функциониране на организма и се стига до стрес при обмяната на веществата.

Черният дроб е невероятен орган, тъй като притежава способността да регенерира. Това негово качество трябва да се използва максимално от всеки, тъй като е свързано и с неговото собствено пречистване. Здравият черен дроб носи със себе си здраве и пълноценен живот.

Топ 12 храни, които подпомагат пречистването на черния дроб.

Ябълки.

Пектинът, който се съдържа в ябълките подпомага чернодробните функции като отстранява токсините и тежките метали от храносмилателната система. Пектинът представлява растворими фибри, които редуцират нивата на холестерина, което предпазва черния дроб от пренатоварване. Киселините от този плод помагат на тялото да се освободи от вредните вещества и карциногени. Препоръчва се консумацията на 1 ябълка дневно или чаша пресен ябълков сок дневно. Идеален вариант биха били домашни ябълки или био-продукти ако се купуват от магазинната мрежа.

Авокадо.

Авокадото е богато на глутатион. Това вещество се произвежда в почти всички клетки от организма, не преди всичко в клетките на черния дроб. Глутатионът е необходим на тялото за да се предпазва от свободните радикали. Допълнителният прием индиректно облекчава работата на черния дроб в неговата работа при отстраняването им. Смята се, че консумацията на два плода авокадо седмично в продължение на един месец може да възстанови увреден черен дроб. Успоредно с това авокадото доставя на тялото и огромно количество безценни мастни киселини. По този начин се намалява лошият холестерин, което облекчава черният дроб. Авокадото може да се добавя в салати и смутита.

Броколи.

Глюкозидите в броколито подсилват черния дроб.

Глюкозидите в броколито подсилват черния дроб.

Броколито успоредно с множеството ценни хранителни вещества съдържа огромно количество глюкозиди на синапеното масло. Тези вторични растителни вещества имат мощно въздействие върху работата на черния дроб и жлъчката. Освен това те са в състояние да разтворят жлъчни камъни в начален стадий. Тези глюкозиди подобряват качеството на целия микс в храносмилателния тракт, което стимулира здравето на чревната флора. Броколи може да се консумира задушено за кратко като зеленчуково ястие. Особено богати на глюкозиди са кълновете от броколи, които могат лесно да се отглеждат и в домашни условия.

Ендивия.

Ендивията стимулира детоксикацията на черния дроб.

Ендивията стимулира детоксикацията на черния дроб.

Ендивията е богата на горчивия глюкозид интибин, който придава и характерния вкус на растението. Той има благоприятно въздействие върху здравето на черния дроб като стимулира производството на стомашни сокове. Освен това интибинът регулира нивата на холестерола, подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества и помага при отстраняването на вредните вещества. Силно токсичните за черния дроб тежки метали също могат да бъдат неутрализирани с помощта на горчивите глюкозиди. Последните имат стимулиращо въздействие върху цялостната обмяна на веществата, което влияе положително и върху функциите на черния дроб и жлъчката. По този начин се облекчава работата на черния дроби го прави още по-ефективен при пречистването на организма. Ендивията може да се консумира като салата, а листатата й могат да се добавят и при приготвянето на зелено смути.

Грейпфрут.

Грейпфрутът съдържа множество антиоксиданти.

Грейпфрутът съдържа множество антиоксиданти.

Грейпфрутът е богат на антиоксиданти, като например глутатион, които подпомагат черния дроб да неутрализира свободните радикали и да се освободи от тежките метали. В грейпфрута се съдържа и флавоноидът нарингенин, който разгражда мазнините, което облекчава черния дроб. Този плод доставя на организма и определени количества пектин и витамин С, като така се подпомага допълнително процесът на пречистване. Препоръчва всяка сутрин да се консумира по 1 грейпфрут или да се изпива чаша прясно изцеден сок. Нека се има предвид също, че грейпфрутът може да повлияе върху действието на някои медикаменти.

Зелен чай.

Зеленият чай е особено богат на вторичното растително вещество катехин. Катехините имат силно антиоксдантно действие и въздействат върху отделянето на нездравословните мастни натрупвания. Те също така и предотвратяват натрупването на мазнини в черния дроб. Така се подобрява пречистващата функция на органа. Препоръчително е да се пият 2-3 чаши зелен чай дневно.

Овес.

Овесените ядки подпомагат регенерацията на черния дроб.

Овесените ядки подпомагат регенерацията на черния дроб.

Овесът или овесените ядки съдържат холин и бета-глюкан. Те имат пречистващо действие и премахват мазнините като успоредно с това и регулират мастната обмяна на веществата. Те се грижат и за ниски нива на холестерина, свърват се с жлъчната киселина и предотвратяват отлагането на вредни вещества в кръвта. В следствие на тези въздействия черният дроб може да регенерира по-добре и да разгради натрупаните в него мазнини. Тъй като овесените ядки са особено богати на фибри това също подпомага неговите функции и облекчава натоварването му. Освен това фибрите почистват и чревния тракт, което също разтоварва работата на черния дроб.

Чесън.

Чесънът съдържа множество серни субстанции. Те стимулират производството на онези ензими в черния дроб, които са отговорни за отвеждането на вредните вещества извън тялото. Освен това чесънът съдържа микроелемента селен, който допълнително подсилва пречистващите процеси и предпазва този орган от токсини. За да има пълноценно действие, чесънът следва да се консумира пресен. Може да се добавя към салати или към много видове сосове, супи и зеленчукови ястия, но след термичната им преработка.

Червено цвекло.

Червеното цвекло е богато на флавоноиди.

Червеното цвекло е богато на флавоноиди.

Червеното цвекло е много богато на флавоноиди както и на бета-каротин, които подобряват и стимулират функциите на черния дроб като същевременно имат и пречистващо действие. Този плод традиционно се счита за средство за пречистване на кръвта и черния дроб. Той също така съдържа и множество антиоксиданти. Тези антиоксиданти заедно с бетанина помагат на черния дроб да преработва и отделя токсините. Червеното цвекло може да се консумира в суров вид под формата на салати. То е подходящо и за добавяне към прясно изцедени сокове от моркови, ябълки или портокали.

Кисело зеле.

Киселото зеле е идеален пробиотик.

Киселото зеле е идеален пробиотик.

Киселото зеле има пробиотично действие и в това си качество благоприятства функциите на черния дроб. Здравословните микроорганизми подсилват червата и чревната флора и възпрепятстват възпалителните процеси. Тъй като здравата чревна флора въздейства върху отделянето на жлъчни киселини в черният дроб се отлагат и по-малко мазнини. Множество изследвания сочат, че пробиотиците ускоряват разграждането на мазнините на черния дроб. Кисело зеле може да се консумира сурово като салата.

Орехи.

Орехите съдържат Омега 3 мастни киселини.

Орехите съдържат Омега 3 мастни киселини.

Орехите доставят 3 жизненоважни вещества за черния дроб – омега -3-мастни киселини, аминокиселината Л-артинин и споменатият многократно глутатион. Всички те подпомагат този орган при естественото му прочистване и най-вече при отделянето на вредния за организма амоняк. Освен това съдържащите се в орехите полифеноли предпазват дроба от увреждане. Орехите могат да се консумират пресни или да бъдат добавяни към салати или мюсли.

Лимони.

Лимоните стимулират усвояването на минералите в черния дроб.

Лимоните стимулират усвояването на минералите в черния дроб.

Само чрез високото съдържание на витамини и минерали лимоните подсилват чернодробните функции. За отбелязване и съдържанието на Д-лимонен – вторично растително вещество с антиоксидантно действие. Той активира различни чернодробни ензими и подпомага пречистването на организма. Лимоните се грижат и за по-добро усвояване на минералите в черния дроб, при което се регулира киселинността на организма. Те също така са полезни и за отстраняването на чернодробните мазнини. За целта най-ефикасен е сокът от лимони. Препоръчва се ежедневно сокът от един лимон да се разтвори в чаша хладка вода и да се изпие на гладен стомах.