Повече тестостерон за увеличаване на мускулната маса

Повече тестостерон за повече мускулна маса

Повече тестостерон за повече мускулна маса

Повече тестостерон за бърз мускулен растеж. Тази фраза често може да се срещне при рекламата на множество хранителни добавки, която често принуждава начинаещи спортисти и бодибилдъри да посягат към добавки с неясно въздействие върху организма, или пък да прекарат часове наред търсейки информация в интернет за това, как да увеличат нивата си на тестостерон, а така и мускулната си маса. С настоящата статия ще се опитаме да дадем отговор на това кои са естествените тестостеронови бустъри.

Увеличаване на тестостерона. Какви цели се преследват?

Отговорът на този въпрос всъщност е лесен. Хормонът тестостерон, който тялото синтезира по естествен начин има огромно влияние върху мускулатурата. С напредването на възрастта се наблюдава постепенна загуба на мускулна маса, позната в медицината с термина саркопения. Този феномен се дължи на бавно понижаващите се нива на тестостерон с годините. Това е естествен процес като при възрастни мъже на около 70 години се наблюдава понижение от 30% в нивата на тестостерон сравнени с тези на млад мъж. При мъжете над 80 годишна възраст тази разлика достига до 50%.

При младите тежкоатлети и бодибилдъри целта е винаги да се покачи както чистата мускулна маса, така и силата. В конкретния случай става въпрос за един много детайлно изследван хормон, за който се знае без съмнение, че подпомага увеличаването на мускулатурата като повишава синтеза на мускулни протеини.

Друга причина да се преследва повишаването на нивата на тестостерон е, че той се съдържа в така наречените сателитни клетки в мускулите, които са отговорни за бързата регенерация след изтощителни тренировки. В тази връзка са извършвани и различни опити с доброволци, които са получавали допълнително тестостерон. Като резултат се е наблюдавало значително повишение на количествата на сателитните клетки.

Изводът, който може да се направи следователно е – повече тестостерон = повече мускулна маса, по-малко телесни мазнини и повече жизненост.

Увеличаване на тестостерона чрез спорт.

В търсене на начини да се повишат нивата на тестостерон можем да попаднем на всякакъв вид средства, които обещават невероятни резултати. Как да се постигне обаче това повишение по естествен начин чрез стимулиране на тялото само да произвежда този хормон? За начините съществуват както много митове, така и някои напълно реални методи.

Увеличаване на тестостерона чрез бодибилдинг.

Широко популярна е тезата, че можем да накараме тялото да произвежда повече тестостерон чрез практикуване на фитнес или бодибилдинг. Това е вярно, тъй като е подкрепено от множество научни изследвания. В действителност ефектът е наистина невероятен. При опит с 4 мъже, които никога не са тренирали, се започва с общи тренировки за начинаещи на всички мускулни групи. След 1 месец се е наблюдавало увеличение на тестостероновите нива с 40%.

От това следва, че чрез бодибилдинг може да се увеличи наличието на този хормон в кръвния поток. Този ефект все пак е по-голям при по-млади мъже. Той може да се наблюдава в различна степен и в зависимост от вида на всяка съответна тренировка. Много проучвания са доказали, че най-голям е той при тренировки със средна до висока интензивност в съчетание с многоставни упражнения.

Увеличаване на тестостерона чрез спортове за издържливост.

Спортовете за издържливост могат да понижат нивата на тестостерон

Спортовете за издържливост могат да понижат нивата на тестостерон

В сравнение с тежката атлетика и бодибилдингът при спортовете за издържливост нивата на тестостерона преминават към другата крайност. Множество проучвания показват, че тези нива намаляват значително и често даже са с по-ниски стойности отколкото при хора, които въобще не спортуват. Този феномен се обяснява с това, че при практикуването на този вид спортове се повишават нивата на хормона на стреса кортизол, което води до намаляване на хормона тестостерон.

Въз основа на това си въздействие кортизолът е познат също и като хормонът отговорен за загубата на мускулна маса. При атлетите занимаващи се със спортове за издържливост като бягане, колоездене, плуване и други, след многобройни изследвания винаги се установява, че нивата на кортизол са завишени. Затова имайте предвид, че чрез сутрешен крос няма да успеете да повишите нивата на тестостерон, а по-скоро точно обратното – ще ги понижите.

Увеличаване на тестостерона чрез храната.

Възможно е ли е да се увеличат нивата на тестостерон чрез промяна на хранителните навици и подбора на определени видове храни? Съществува една група храни, на която се приписва способността да повлияе положително увеличението на тестостерон в организма. Тези храни следва да притежават следните характеристики:

 • високо съдържание на цинк,
 • високо съдържание на витамин D,
 • свойството да потискат превръщането на тестостерона в естроген.
Now Zinc 50 mg 100 tablets

Now Foods Zinc 50 mg

Храни богати на цинк.

Стридите, черният дроб и тиквата са храни богати на цинк. Но в състояние ли са те да повлияят на нивата на тестостерона?

Отговорът е и да, и не. В действителност цинкът влияе върху нивата на тестостерон в кръвта, но само в случай, че организмът изпитва недостиг. Цинк с цел повишаване на тестостерона се предписва също така на хора, които страдат от безплодие, или когато по неизвестни причини неговите нива са доста ниски.

За средностатистическия организъм допълнителният прием на цинк няма никакъв ефект върху нивата на тестостерон. Разбира се цинк трябва да се приема, тъй като в следствие от една интензивна тренировка във фитнес залата чрез потенето тялото губи своите запаси. Затова е добре да се следи да не се стигне до недостиг на цинк в организма. Това правило е валидно и за магнезия.

Храни богати на витамин D.

Ситуацията с витамин D е аналогична на тази с цинка. Витамин D може да повлияе нивата на тестостерон в тялото само, когато то изпитва недостиг. Храни богати на витамин D като сьомга, аншоа или яйца могат да присъстват по различни причини в диетата, но всъщност не са в състояние да повишат тестостерона.

Храни богати на индол-3-карбинол.

Консумацията на броколи може да повлияе положително нивата на тестостерон

Консумацията на броколи може да повлияе положително нивата на тестостерон

На индол-3-карбинолът се приписва антиестрогенен ефект. Всички кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, зеле и карфиол съдържат глюкозинолат, който е предхождащата форма на индол-3-карбинола. За съжаление не съществуват достоверни изследвания, дали тази съставка може да увеличи нивата на тестостерона. Твърди се, че тя потиска повишаването на нивата на естроген, което като следствие води до увеличени нива на тестостерон.

При всички случаи обаче консумацията на вече споменатите храни не би навредила, даже да няма абсолютни доказателства, че те влияят върху повишаването на нивата на тестостерон. Не трябва да се забравя обаче, че при термична обработка количествата от индол-3-карбинол драстично намаляват.

Увеличаване на тестостерона чрез хранителни добавки.

При прием на хранителни добавки претендиращи, че са в състояние да увеличат нивата на тестостерона, следва да се подходи критично. Няма неоспорими доказателства, че така наречените „тестостеронови бустъри“ действително имат някакво действие. Ако все пак сте решили да експериментирате суплементи като комбинацията от цинк и витамин D няма да ви навреди.

Популярната хранителна добавка tribulus terrestis, която се произвежда на растителна основа, също има спорно и недоказано въздействие върху нивата на тестостерон в организма.

All American EFX Kre-Alkalyn 120 capsules

All American EFX Kre-Alkalyn

Може би най-обещаващият суплемент, който доказано е в състояние да увеличи количеството тестостерон в тялото е креатинът. Това е доказано чрез различни изследвания на спортисти, които приемат креатин. В тези случаи е установено без съмнение, че макар и в ограничена степен нивата на тестостерон са се повишили.

Можем да заключим, че креатинът е може би единствената хранителна добавка, която е в състояние да влияе на тестостероновите стойности в организма.

Няколко правила за да се постигне увеличаване на нивата на тестостерон.

Ако сте си поставили задачата да повишите нивата си на тестостерон е желателно да се придържате към следните правила:

1. Вземете мерки да предотвратите недостига на тестостерон чрез:

 • достатъчно сън,
 • не допускайте да страдате от недостиг на цинк, магнезий и витамин D,
 • хранете се здравословно и следете за правилния калориен баланс,
 • посетете личния си лекар за да се установи дали щитовидната ви жлеза функционира правилно.

2. Преборете се с причините, които понижават нивата на тестостерон.

 • избягвайте консумацията на алкохол,
 • не допускайте да имате наднормено тегло,
 • опитайте се да понижите стреса,
 • избягвайте консумацията на соеви храни.

3. Повишете нивата на тестостерон като:

 • се занимавате с фитнес и бодибилниг
 • избягвате прекалено мазните храни,
 • приемате креатин под формата на хранителна добавка.