Таурин – малко известни факти

Индустрията на енергийните напитки влага таурин в своите продукти

Индустрията на енергийните напитки влага таурин в своите продукти.

В миналото киселината таурин е била позната в средите на по-възрастните атлети като хранителна добавка за енергия. Относително отскоро тази съставка набира популярност след като Ред Бул го влагат в енергийната си напитка и го рекламират като добавката, която ще ви накара да полетите. В действителност в един кен Ред Бул от 250мл се съдържа едва 1гр таурин.

Стимулиращият и повишаващият концентрацията ефект всъщност се дължи до голяма степен на високото съдържание на кофеин. Тауринът също оказва своето положително действие за възбуждане на сетивата, но той има далеч по-значимо въздействие върху здравето на организма. Освен всичко това тауринът може да се намери на относително достъпна цена.

Какво в действителност представлява тауринът и как действа?

Тауринът често е смятан за аминокиселина

Тауринът често е смятан за аминокиселина.

Битува схващането, че тауринът е аминокиселина, което в действителност не е така. Той е аминоетан сулфонова киселина, а не аминокиселина, тъй като не съдържа карбоксилна група. Химичната формула на таурина е С2Н7NOS. Той представлява стабилен краен продукт вследствие от взаимодействието между аминокиселините цистеин и метионин, при който само една трета се преобразува в таурин. Като следствие това съединение може да се окачестви като полуесенциално. Нуждите на организма от таурин могат да се повишат в зависимост от условията, като например по време на растеж, при тежко физическо натоварване или при различни заболявания.

Основната задача на таурина е да стабилизира водния баланс в клетките. Друго негово качество е да стимулира производството на жлъчни сокове като средство за разграждането на мазнините, а също така притежава антиоксидантно действие и предпазва клетъчните мембрани.

Тауринът не участва при усвояването на протеините и след глутаминът е киселината, която е с най-висока концентрация сравнен с останалите аминокиселини. Резорбцията на таурина приеман чрез храната се осъществява почти веднага от тънкото черво – 93%. Посредством портната вена той се транспортира до черния дроб, а впоследствие до останалите органи в тялото. Около 19% от таурина в организма се съдържа в мозъка, а 25% в черния дроб. Големи концентрации се откриват в мускулатурата и бъбреците.

История на таурина.

Като субстанция тауринът е изолиран за пръв път през 1827 от жлъчка на бик от химиците Гмелин и Тидеман. Името таурин произлиза от латинското наименование за говежда жлъчка „fel tauri”, а в тази връзка и от гръцката дума „tauros” – бик.

Действие на киселината таурин.

Now Taurine 100 veg capsules

Участие на таурина при синтеза на протеин и глюкоген.

Добрият баланс на водното съдържание в мускулните клетки е предпоставка за ефективен протеинов синтез. Тауринът действа осмотично в клетките на мускулите, което означава, че той задържа водата в клетките и прави мускулите да изглеждат набъбнали и добре изразени. За да бъде това възможно е нужно да се приемат от 2 до 6гр таурин дневно. Преди тренировка той повишава концентрацията на азот в тялото действайки като азотен бустер, при което кръвоносните съдове в мускулатурата се разширяват. Приет след тренировка тауринът се грижи за подобреното усвояване на макро и микро хранителните вещества, подобрява синтеза на глюкоген, а по този начин и регенерацията след тренировка.

Едновременният прием на глутамин и креатин също е в състояние да спомогне увеличаването на мускулните клетки. Тук е добре да спомене, че може би най-добрата комбинация за прием на таурин е заедно с верижно разклонени аминокиселини – най-малко 2гр таурин и най-малко 3-4гр ВСАА. Това ще доведе до ускорено възстановяване след фитнес. Тауринът е в състояние да редуцира нарушенията в ДНК, които често възникват в резултат на продължителна спортна активност. ВСАА от друга страна спомага наистина бързата регенерация на мускулите. Така се постига максимален синергичен ефект от двете хранителни добавки.

Тауринът като стимулант.

Тауринът е в състояние да повиши физическата и психическата издържливост на организма. Той повишава вътрешно и външноклетъчните нива на калций в мускулите, което има пряка връзка с производството на АТР. Аминоетан сулфоновата киселина е в състояние да повиши чувствителността на инсулиновите рецептори в мускулите и черния дроб.

Тауринът представлява интерес не само за културистите и тежкоатлетите. Той може да бъде много полезен и на спортистите, които практикуват спортове за издръжливост. Тауринът повишава пулса до 20%. При продължителни натоварвания нивата на таурин в кръвта се увеличават като резултат от настъпващата глюконеогенеза – процес на извличане на енергия от протеините в черния дроб. Това разграждане на протеини свързано естествено и със загуба на мускулна маса може да се избегне чрез прием на 1гр таурин на всеки 2-3 часа.

Спортисти, които са натоварени физически чрез интензивни кардио тренировки с цел изгаряне на мазнините, или за подобряване на обмяната на веществата чрез подсилване на сърдечно-съдовата система, могат да приемат около 3гр таурин преди тренировка.

Тауринът и разграждането на мазнини.

Тауринът окадва положително въздействие на процесите на обмяна на мазнини. Съгласно едно изследване на 30 студента в продължение на 7 седмици са давани дози от по 3гр таурин дневно. Резултатите показват, че тази група е имала значително понижение на телесното тегло в сравнение с друга контролна група. Като допълнителен ефект се е наблюдавало значително подобрение на кръвната картина и понижени нива на общия холестерин.

Тауринът и нивата на тестостерон.

Мъже с ниски нива на тестостерон или такива, които имат проблеми свързани с напредването на възрастта, могат да решат този проблем чрез допълнителен прием на таурин. Разбира се изследванията по този въпрос продължават, като засега има потвърдени данни за положителни тестове само със животни.

Тауринът и действието му като успокоително средство.

Тауринът има сънотворно и отпускащо действие

Тауринът има сънотворно и отпускащо действие.

Тауринът може да бъде използван като меко, но сигурно успокоително средство. Той въздейства върху определени невротрансмитери и по този начин потиска чувството на страх и действа успокоително.

Тауринът се предписва и като алтернатива на ефедрин, кленбутерол, йохимбин и други, при което той повишава сърдечните контракции, действа антиаритмично и понижава повишеното кръвно налягане. Тауринът не понижава кръвното налягане ако то има нормални стойности. В Япония например тауринът се използва като лекарство против стрес.

Ако се приема таурин вечер преди сън в доза от 3-5гр може да се наблюдава пълно отпускане на тялото след около 30 минути.

Други приложения на аминоетан сулфоновата киселина таурин.

Тауринът при сърдечни заболявания.

Киселината таурин помага при сърдечно-съдови заболявания.

Киселината таурин помага при сърдечно-съдови заболявания.

Тауринът се използва успешно за лечение на сърдечна недостатъчност. Съгласно едно изследване на 15 сърдечно болни пациента са давани дози от 4гр таурин дневно. При 13 от тях рискът от развиване на повторна недостатъчност е намален с 1 до 2 степени и то без странични ефекти. Това се дължи преди всичко на неговите качества да понижават кръвното налягане и на антиаритмичното му действие. Същевременно се наблюдава подобрение на кръвната картина и се понижават нивата на общия холестерин.

Тауринът и заболяванията на черния дроб.

Смущения на функциите на черния дроб, както и възпалението на черния дроб се лекуват успешно посредством таурин. След прием на 12гр след 24 часа при пациенти с проблеми в черния дроб се наблюдава значително повишение на защитните механизми в този орган. След няколкодневен прием се наблюдава значително повишение на чернодробни ензими в кръвта.

Дегенерация на ретината.

В ретината могат да се открият големи концентрации от таурин. Някои учени подозират, че има сериозна взаимовръзка между нарушения тауринов баланс и дегенерацията на ретината. Тауринът регулира осмотичното налягане, стабилизира клетъчните мембрани и концентрацията на калциеви йони. Той потиска липидната пероксидация при излагане на оксиданти, което го прави антиоксидант и мощно средство за борба със свободните радикали.

Таурин при диабет.

Приемът на таурин от хора страдащи от диабет Тип I води до избягване на усложнения причинени от това заболяване. Той понижава нивата на кръвна захар в организма, влияе положително на инсулиновите стойности и повишава синтеза на глюкоген. При зависими от инсулин пациенти нивата на таурин в плазмата обичайно са по-ниски. Това може да се избегне чрез орален прием на таурин.

Цистофиброза.

Цистофиброзата е наследствено заболяване свързано с нарушения на обмяната на веществата. При 12 от 13 пациенти след прием на 30мг на килограм телесно тегло дневно се наблюдавало намаление на отделянето на мазнини до 40% при дефекация.

Таурин при алкохолизъм.

Тауринът можа да предотврати рецидивите при алкохолизъм

Тауринът можа да предотврати рецидивите при алкохолизъм.

При прием на 3гр таурин дневно, симптомите на психоза при 22 хронични алкохолика значително намаляват. Съгласно други 11 изследвания на общо 3000 пациента рецидивите при алкохолизъм се избягват значително по-успешно при употреба на таурин. Тези резултати са обещаващи и при проучванията за лечение на други психологични заболявания.

Правилна дозировка на таурин.

В заключение ще изброим препоръчителните дози от таурин за всяко специфично състояние на организма, чиито стойности целим да подобрим. Разбира се преди да се пристъпи към самолечение е желателно да се консултирате с личния си лекар.

1. Регулиране на водния баланс в организма – 2-5гр дневно.
2. Прием като азотен бустер – 2-3гр.
3. Оптимизация на сърдечната дейност в спортовете за издържливост – 1гр на всеки 2-3 часа.
4. Тестостеронов бустер – 7-8гр дневно.
5. Успокоително средство/Сънотворно – 3-5гр.
6. Сърдечна недостатъчност – 3-4гр дневно.
7. Понижаване на холестерин – 6гр дневно.
8. Цистофиброза – 30мг на кг телесно тегло дневно.
9. Остър хепатит – 12гр дневно.
10. Психози при алкохолизъм – 3гр дневно.