Съвети за слънцезащита на кожата

Съветите са ефикасна слънцезащита на кожата.

Съветите са ефикасна слънцезащита на кожата.

В разгара на лятото и периода на отпуските всички ние сме изложени на горещите слънчеви лъчи. Кожните изгаряния под парещото слънце са само въпрос на време ако не се предприемат мерки за ефикасна защита.

Най-добрият метод за слънцезащита е разбира се, да се избягва продължителното излагане на непокритите части на тялото на директното слънчево лъчение. Ултравиолетовото лъчение има няколко неблагоприятни ефекта върху организма. То причинява изгаряне на кожата, ускорява нейното стареене и още в младежка възраст може да причини наследствени изменения, които да станат причина за увеличен риск от рак на кожата.

Най-добре е да се избягва излагането на слънце.

Най-доброто средство за слънцезащита е сянката.

Най-доброто средство за слънцезащита е сянката.

Разбира се няма как да предотвратим напълно излагането на слънце. Това не е и абсолютно необходимо, тъй като слънчевата светлина в умерени дози има доказано положително въздействие върху организма. Тя подобрява настроението, подобрява имунитета и е необходима за производството на витамин D, който е важен за обмяната на веществата в костите. От друга страна прекаленото дългото излагане на UV лъчение е в състояние да увреди кожата. Хората работещи на открито трябва задължително да вземат мерки за непрекъсната слънцезащита.

Такива мерки са например:

  • Да се потърси добра сянка.
  • Да се избягва горещото обедно слънце.
  • Да се употребяват слънцезащитни средства съответстващи на типа на кожата.
  • Да се избягват прекалено продължителните слънчеви бани, независимо от взетите мерки за слънцезащита.

Слънцезащитата трябва да отговаря на типа на кожата.

Подбирайте внимателно слънцезащитния крем според типа кожа и защитен фактор.

Подбирайте внимателно слънцезащитния крем според типа кожа и защитен фактор.

Кожата притежава естествена защита спрямо UV – лъчите. Разбира се тази защита има и своите граници. Според това колко силно е изразена собствената защита на кожата може да се разграничат 5 различни типа кожа.

Сред клетките на повърхностния слой на кожата се намират меланоцитите. При излагане на слънчево лъчение те произвеждат тъмното вещество меланин. Това вещество се настанява около клетъчните ядра на епидермиса и прави кожата по – тъмна. Всички хора, независимо от произхода си имат еднакви количества меланоцити. Кожата се защитава от слънцето и по още един начин – при силно UV-лъчение горните слоеве на кожата се удебеляват.

Според това как кожата реагира на UV-лъчите се отличава следните типове кожа.

Тип кожаОтличителни чертиПочервеняване и потъмняванеСобствена защитаПрепоръчителен слънцезащитен фактор
Тип 1Много светла кожа, светло руса или червеникава коса, луничкиНикога не потъмнява, получава директно слъчево изгарянеДо 10 минутиОт 30 фактор нагоре
Тип 2Светла кожа, руса коса, без луничкиЛек загар, бързо получава изгарянеНай-много 20 минути.25 до 30 фактор.
Тип 3Светла кожа, кестенява коса, без луничкиПолучава много добър тъмен загар20 до 30 минути.20 до 25 фактор.
Тип 4Тъмна кожа, тъмна косаБързо получава тъмен загар, рядко получава изгаряне.30 до 40 минути.15 фактор.
Тип 5Много тъмна кожа, тъмна косаБързо получава тъмен загар и никога не получава изгаряне.Над 90 минути.5 до 10 фактор.

UV-лъчение и слънцезащитен фактор.

Колко добре предпазва от слънцето един слънцезащитен крем се определя от неговият защитен фактор SPF. Той отразява максималната препоръчителна продължителност за излагане на слънчевите лъчи. Ако например типът кожа позволява 10 минутно излагане на слънце без защита, а слънцезащитният фактор е 10, то по формулата 10мин. х SPF 10 = 100 мин. Това е максималното време, за което тялото от съответният тип кожа има ефективна слънцезащита.

Степента на фактора в слънцезащитните кремове се постига посредством влагането на различни филтри. Химичните филтри абсорбират слънчевите лъчи и трябва да се прилагат половин час преди предвиденото излагане на слънце. Физичните филтри като пигментите титан диоксид или цинков оксид действат веднага. Те отразяват слънчевите лъчи, но пък образуват бял филм върху кожата.

Някои видове слънчезащитни кремове предлагат и защита от вредното UVA лъчение. То предизвиква стареенето на кожата и е потенциален причинител на рак. Трябва да се отбележи, че защитният фактор при UVA лъчите е само една трета от реалният слънцезащитен фактор. Това означава, че при крем със защитен фактор 30, факторът за UVA лъчение е 10.

Ако имате слънчева алергия се препоръчва да подходите внимателно при избора на слънцезащитен крем. При кремове с висок защитен фактор, от 30 нагоре, обърнете внимание кремът да не съдържа ароматни вещества и консерванти.

Облеклото като ефикасна слънцезащита.

Тъмните и широки дрехи имат по-добри слънцезащитни качества.

Тъмните и широки дрехи имат по-добри слънцезащитни качества.

Когато не се използва слънцезащитен крем единствената защита за кожата е да се потърси сянка или да се избере подходящо облекло и шапка.

Текстилните тъкани са даже много по-добър начин за защита от слънцето отколкото различните видове кремове. Колкото по-плътна е една дреха, толкова по-трудно слънчевите лъчи преминават през нея. Тъмните и широки дрехи предпазват много по-добре от светлите и прилепнали. За да подобрите защитните качества на една дреха е добре тя да бъде изпрана преди употреба. По този начин влакната в плата се отпускат и правят плата по-плътен.

Можете да направите един лесен тест, за да установите дали вашата дреха е с добри слънцезащитни качества. Например ако искате да проверите дали кърпата за глава или шапката не пропускат слънчевите лъчи е достатъчно да намерите добър източник на светлина като фенер, лампа или пък даже слънцето. Ако от тъканта не прозира светлина това е знак, че вредните слънчеви лъчи не могат да проникнат през плата.

Съществуват и платове, които са обработени така, че да предлагат допълнителна UV – защита. Ако решите да закупите дреха произведена от такъв плат обърнете внимание на етикета да е отбелязан UV стандарт 801.

Плътните тъкани предоставят много добра слънцезащита.

Плътните тъкани предоставят много добра слънцезащита.

Още съвети за добра слънцезащита.

Успоредно с основните методи за защита на кожата от вредното действие на слънчевите лъчи съществуват и други такива, които ще позволят да се наслаждавате пълноценно на лятото.

1. Увеличавайте постепенно времето за излагане на слънце. Първите пролетни слънчеви лъчи или силното слънце по време на лятната отпуска са особено коварни. Кожата има нужда от време да изгради отново своята собствена защита. Освен това UV лъчите през пролетта са особено интензивни. Препоръчително е през първите дни да се прикривате на сянка. За тези, които нямат търпение и желаят бързо да добият тен ще обясним, че колкото по-дълго кожата е оставена да се адаптира към слънцето самостоятелно, толкова по-дълго се запазва придобитият тен.

2. Избягвайте обедното слънце независимо от това дали сте на морето или в планината. Сянката е най-правилната защита от силното слънце. Внимавайте и при наличие на вятър, тъй като той бързо охлажда и тя губи способността си да прецени правилно слънчевата топлина. Ако почивате в чужбина, то колкото по на юг се намира вашата дестинация, толкова по-силно и опасно е слънцето за вашата кожа.

3. Когато сте на плажа или на басейна никога не оставайте без слънцезащитен крем. Морската вода или тази от басейна отразяват доста силно UV – лъчите и засилват тяхното въздействие. Поради тази причина не влизайте и във водата без да сте положили обилно защитен крем върху кожата.

Слънчевите очила трябва задължително да имат ефикасен UV филтър.

Слънчевите очила трябва задължително да имат ефикасен UV филтър.

4. Очите също имат нужда от слънцезащита. Само очила с много тъмни стъкла не са достатъчни. Най-важно е очилата да имат вграден филтър за ултравиолетова защита. В противен случай рискувате да получите дълготрайни увреждания като дегенерация на макулата, катаракт или нарушения на ретината. Когато стъклата са само затъмнени без необходимата защита, зеницата се отваря широко и допуска много повече от вредните лъчи в окото.

5. Козметичните препарати правят кожата много чувствителна. Те не притежават слънцезащитни качества и могат да предизвикат нежелателна пигментация на кожата в комбинация със силните слънчеви лъчи. Подобно действие могат да имат и някои етерични масла като лимоненото или лавандуловото масло. Неприятните последици често могат да се проявят и след кратко излагане на слънце. Важно е да се знае, че когато кожата е раздразнена, тя реагира много по-бързо на слънцето като неусетно се стига до изгаряне.

6. Погрешно е популярното схващане, че някои витамини като витамините С и Е, както и бета – каротинът съдържащ се в морковите, са в състояние да предпазят кожата от увреждане при излагане на слънце. Бета – каротинът може само да помогне да се редуцира клетъчното увреждане, тъй като този провитамин притежава антиоксидантни качества и може да се свърже със свободните радикали, които кожата отделя при контакта си със слънцето. Същото е валидно и за споменатите вече витамини.