Синефрин (Citrus Aurantium)

Синефрин (Citrus Aurantium).

Синефрин (Citrus Aurantium).

Много хранителни добавки, които се приемат преди тренировка, съдържат стимулиращата съставка Citrus Aurantium, позната още и под наименованието синефрин. Синефринът се влага в множество суплементи като бустери и фетбърнъри.

Почти няма човек, който не е спазвал диета поне веднъж през живота си. Причините за това са разнообразни. Една от тях и може би най-разпространената е да се подобри визията на фигурата, но много са принудени да спазват диета и поради здравословни причини. Независимо от подбудите, ефектите от диетите са еднакви за всички, а именно понижено настроение и работоспособност. Постоянното чувство на глад и понижаващата се обмяна на веществата не помагат при спазването на диетата, независимо от нейния вид. За справянето с тези проблеми може да помогне синефринът. Той е естествена съставка, която помага да се изгарят повече калории, като същевременно потиска и глада.

Какво представлява Citrus Aurantium?

Когато се говори за Citrus Aurantium се има предвид определено вещество, което се съдържа в горчивия портокал и е популярно повече като синефрин. Горчивият портокал е лимонено дърво, което достига височина до 5м и е с вечнозелени листа. При цъфтеж цветовете са бели и силно ароматни. В народната медицина се използват както цветовете от дървото, така и кората от плодовете – узрели или зелени. Горчивият портокал расте основно в тропическа Азия, но вече се култивира и в Средиземноморието.

Цветовете на зеления портокал съдържат етерични масла, горчиви вещества и флавоноиди и служат като меко успокоително средство при неврози и нарушения на съня. От друга страна кората и плодовете, съдържат етерични масла, но преобладават горчивите вещества. Те намират приложение в медицината като стимулират апетита, когато са налице проблеми с храносмилането или при газове в червата. Етеричното масло от горчивия портокал се влага и в парфюмите на някои производители.

Синефрин като хранителна добавка.

„Магията“ на синефрина се проявява чрез стимулиращото действие върху бета- и алфа-рецепторите или така наречените адренорецептори. Той е протоалкалоид, който може да бъде синтезиран самостоятелно от човешкия организъм. Синефрин се съдържа и в някои хранителни продукти. В състава на горчивия портокал обаче той е в повишена концентрация като достига до 8,8гр на кг сушен плод и заедно с веществата Н-метилтиравин и октопамин, които също са част от състава на кората, се използват активно в китайската традиционна медицина като хранителна добавка.

Горчивият портокал много рядко се консумира като плод. За сметка на това съществуват множество екстракти, които улесняват приема. Те най-често съдържат синефрин в концентрациии от 71,5гр на кг сухо тегло, което отговаря на около 7,1% от общата маса на съответната добавка.

Чисто химически, синефринът много прилича на ефедрин, който е много популярен като част от много видове стакове. И двете субстанции стимулират бета-рецепторите, които са отговорни за изгарянето на мазнините. Главната разлика между двете субстанции, че синефринът е смятан за много по-безвреден, тъй като за разлика от ефедрина стимулира точно определени рецептори, а именно бета-3 рецепторите.

Бета-3 рецепторите за разлика от бета-1 и бета-2 имат много по-ограничен потенциал при горенето на мазнините, но пък страничните ефекти са незначителни и поносими от повечето хора, за разлика от тези на ефедрина.

Действие на синефрина.

Синефринът се използва най-често като фет бърнър, предтренировъчен бустер (стимулант), като средство за потискане на апетита и като диджестив. Зелените плодове на горчивия портокал се използват в китайската традиционна медицина в комбинация с други корени, билки и растения за подсилване на храносмилателната система. Той помага при проблеми с храносмилането, запек, болки в корема, гадене и хълцане.

Във фитнес средите горчивият портокал и в тази връзка синефринът като екстракт се използва поради неговите стимулиращи качества и за ускоряване на премахването на излишните мазнини. Продуктите съдържащи синефрин често се предлагат и като диетични средства.

Въздействието, което синефринът оказва върху бета-3 рецепторите, стимулира термогенезата и води до засилено отделяне на пот, което го превръща в предпочитан преттренировъчен бустер. Той помага в три направления: подобряване на кръвообращението, енергийна обезпеченост и засилена концентрация.

Известно е, че синефринът се произвежда по естествен път и от човешкия организъм посредством тираминовата обмяна на веществата. Най-общо процесът може да се опише по следния начин: тирамин – синефрин – октопамин.

Дози от 50мг р-синефрин, които съответстват на около 700мг Citrus aurantium на прах, не оказват влияние върху кръвното налягане или честотата на сърдечния ритъм. През 2011 е проведено изследване, което доказва, че подобна доза при здрав организъм е в състояние да повиши енергийната обмяна на веществата в състояние на покой до 65 ккал в рамките на 75 минути.

При друго проучване комбинацията от 50мг синефрин и 600мг нарингин е постигнала допълнително изгаряне на 129 ккал в рамките на 75 минути в сравнение с контролна група участници. Поради тази причини в конкретния случай може да се говори и за мощен синергитичен ефект.

Повишеното изгаряне на енергия се дължи на агонистичното действие на бета – рецепторите от тип3, което стимулира липолизата (разграждането на мазнини) и повишава стойностите на обмяната на веществата. По този начин може да се постигне разграждане на телесните мазнини без това да е обвързано с начина на хранене за доста продължителен период от време.

Някои проучвания сочат, че синефринът също така оказва и меко действие върху алфа-рецепторите, които обичайно се стимулират от адреналин и норадреналин. Това действие обаче в действителност е доста слабо и обичайно преминава доста бързо.

Най-приятната новина свързана с въздействието на синефрина е, че в комбинация с други продукти той е в състояние да повиши изгарянето на калории дори без да е необходима физическа активност. При проведен експеримент продължил 6 седмици при група участници приемала синефрин е установено намаление на телесното тегло в сравнение с контролна група, която не е приемала добавката.

Дозировка на синефрин.

В зависимост от това какъв ефект се преследва от приема на синефрин, моментът в който се приема добавката има значение. Ако например целта е да се премахнат излишните мазнини, тогава дозата може да се раздели на 3 приема – сутрин, обед и вечер – като по този начин обмяната на веществата ще получи необходимия тласък без странични ефекти.

Ако се преследва засилване на енергията и силата по време на тренировка, или се търси ефектът на фетбърнъра, тогава може да бъде приета еднократно по-висока доза съгласно предписанията на производителя. Тази доза е добре да се вземе от 20 до 40 минути преди началото на тренировката.

Продължителен прием на синефрин също не се препоръчва, тъй като както при повечето хранителни добавки се стига до привикване на организма. Тъй като всеки възприема действието строго индивидуално, чувствайте се свободни да експериментирате като например 1 ден с прием на синефрин и 1 ден без прием. Така може да се продължи 2-3 седмици, след което да се направи пауза от няколко дни и цикълът да се повтори.

Ако се спрете на схемата от няколко дози дневно, то тогава препоръчителните количества са 3-4 пъти по 20мг синефрин. При варианта с еднократна доза се препоръчва прием на не повече от 50мг преди началото на тренировката.

Странични ефекти от приема на синефрин.

 

Както вече споменахме ефектът от приема на синефрин е значително по-слаб от този на ефедрин. Ефедринът често предизвиква тремор, ускорен сърдечен ритъм и обилно потене.

Ако след прием на синефрин се появи главоболие, тогава просто спрете употребата му или намалете количествата. Практиката показва, че хора които страдат от мигрена или често имат главоболие, притежават естествено повишени концентрации от синефрин. Вероятно това се дължи на нарушена обмяна на веществата на тирамин.

Върху кръвното налягане синефринът обичайно не оказва никакво влияние. При горчивия портокал обаче нещата изглеждат по малко по-различен начин. Ако се консумира плодът тогава е възможно увеличаване на систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Ако страдате от рефлукс, то тогава е редно да се откажете от прием на синефрин, тъй като той предизвиква отделяне на стомашни сокове. На този ефект се дължи неговото полезно влияние върху храносмилателните органи.

Консумацията на синефрин се разглежда като сигурна и без значителни негативни странични ефекти. Ако се приеме в по-големи количества е обичайно да се прояви по-обилно потене, но често това е и търсен ефект. В случай, че добавката се понася добре от организма, тогава е възможно да се експериментира и като се комбинира и с кафе като бустер.

Професионалните спортисти могат също да бъдат спокойни, тъй като 54мг синефрин не могат да бъдат засечени при допинг контрола. Ако се приемат обаче над 150мг дневно се увеличават концентрациите от октопамин, който е продукт от преработката на синефрин. Тогава тестът за допинг ще бъде положителен, а това е нарушение на разпоредбите на Антидопинговата агенция.