Семена от чиа за здраве и енергия

Семена от чиа за здраве и енергия.

Семена от чиа за здраве и енергия.

Семената от чиа през последните години се превърнаха в особено предпочитана храна не само сред вегетарианците, но сред всички почитатели на здравословното хранене. Като храна те са известни от стотици години в Централна и Южна Америка. Отскоро те се превърнаха и в част от Европейската кухня като могат да бъдат закупени от всеки по-голям супермаркет, нещо немислимо допреди няколко години. Семената от чиа са особено богати на полезни хранителни вещества и притежават балансиран аминокиселинен профил, което е достатъчно да бъдат наречени „суперхрана“ или дори лечебна храна.

Какво представляват семената от чиа?

Чиа произхожда първоначално от Мексико. Тя е богата на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и потискат възпалителните процеси в тялото. Съдържа също така микро и макро хранителни вещества необходими както при обмяната на веществата, така и за стимулиране на процесите свързани с регенерацията и пречистването на организма.

Семената от чиа са плодовете на растението чиа, което носи ботаническото наименование Salvia hispanica L. То принадлежи към семейството на устоцветните и представлява едногодишно лятно растение.

Чиа днес се отглежда в Централна и Южна Америка и по-специално в Мексико и Гватемала. От известно време големи производители са също така Египет и Етиопия. В Австралия също се правят опити за отглеждането на това растение.

Според изследователите на свойствата на тази храна 100гр семена от чиа сравнени със 100мл мляко, съдържат пет пъти повече калций. Стойностите на желязо в чиа от друга страна надхвърлят тези в спанака. Благодарение на тази висока концентрация семената от чиа спомагат за подобряване на клетъчното дишане и ускоряват транспортирането на кислород в целия организъм.

Чиа съдържа фенолови киселини, които са богат източник на естествени антиоксиданти. Те неутрализират свободните радикали и се борят с възпалителните процеси в тъканите, клетките, органите, мускулите, костите и кожата. Антиоксидантите от чиа стимулират повишаването на сигналните вещества циркулиращи в кръвния поток, които са отговорни за процесите на стареене като го забавят и предотвратяват появата на възпалителни заболявания.

Количествата фибри в семената от чиа представляват 34% от общата маса. Това означава, че 100гр семена доставят 34гр фибри за храносмилателната система, като по този начин стимулират чревната дейност и активират процесите на пречистване. В тази връзка чиа увеличава обема си неколкократно след досег с течности и така подпомага усещането за ситост за много дълъг период. Поради богатото съдържание на фибри, семената са считани са ефикасно средство за борба с наднорменото тегло. В 100гр се съдържат освен това и 16гр протеини, които я нареждат на първо място сред богатите на белтъчини зърнените храни.

Аминокиселините в семената от чиа задействат възстановителните процеси на клетките. В същото време повишеното съдържание на аминокиселини стимулира мускулния растеж. Чиа освен това съдържа и големи количества ненаситени омега-3 мастни киселини, които подобряват еластичността и гъвкавостта на клетките и служат за синтез на тъканни хормони.

Как действат семената от чиа?

Семената от чиа комбинирани с течност са в състояние да увеличат обема си до 10 пъти. Така попаднали в стомаха те поддържат усещането за ситост като контролират и понижават риска от преяждане. В следствие от увеличения обем на семената в стомаха тялото произвежда специални сигнални вещества, които предават на мозъка информацията, че не е необходимо постъпването на допълнителна храна.

Омега-3 мастните киселини понижават нивата от холестерин и стимулират кръвообращението в мозъка. Като следствие се подобряват мисловните процеси и способностите за концентрация. Балансът на холестериновите нива подобрява дългосрочно кръвните стойности и води до понижен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Комбинацията от естествени антиоксиданти и определени количества макро и микро хранителни вещества разгръща многобройни синергични ефекти, които стимулират здравето та организма и подобряват значително качественото усвояване на отделните хранителни елементи.

Семената от чиа като средство за борба със свободните радикали.

Благодарение на богатото съдържание с ценни съставки чиа действа като естествено и ефикасно средство за борба със свободните радикали. Консумацията на семената зарежда резервоарите на организма с хранителни вещества и потиска възпалителните процеси в тялото. Поради големите количества висококачествени растителни протеини семената от чиа са ценен източник за белтъчини.

Препоръчителните количества за консумация не би трябвало да надхвърлят 15гр дневно, тъй като семената в комбинация с течности набъбват до 10 пъти и могат да предизвикат запек.

Кога е добре да се консумират семена от чиа?

Семената от чиа могат да бъдат приемани в най-различни комбинации.

Семената от чиа могат да бъдат приемани в най-различни комбинации.

Ацтеките са употребявали семена от чиа за подобряване на жизнеността, за подсилване на организма, за повишаване на силата, енергията и издържливостта. Преди военни походи те са изяждали 2 супени лъжици семена накиснати във вода за 24 часа. Считало се е, че тази „чудодейна“ порция храна е в състояние да достави на организма на бойците необходимата енергия и сила в продължение на едно денонощие.

Поради неутралния си вкус чиа може да се консумира по разнообразни начини и да бъде комбинирана с множество други храни. Според предпочитанията тя може да се яде сурова, печена или варена.

Редовната консумация на продукти съдържащи чиа са предпоставка за здравословно и пълноценно хранене, като тя е и тайно средство за контрол на телесното тегло. В качеството си на мощен антиоксидант чиа доставя на организма големи количества биоактивни вещества, които подсилват имунната система и понижават уязвимостта на организма спрямо инфекции.

Кога настъпва ефектът от консумацията на чиа?

Семената от чиа забавят естествените процеси на стареене.

Семената от чиа забавят естествените процеси на стареене.

Поради високото съдържание на фибри в семената от чиа, чревната дейност е първата която ще почувства благотворното влияние от тази храна. Тя задейства пречистващите механизми на този орган като същевременно допринася за продължително усещане за ситост.

Тези, които желаят да използват чиа като основа за здравословно хранене и инструмент за контрол на телесното тегло ще се възползват не само от ползите, които богатата на фибри храна предоставя, но също така и от високия дял аминокиселини, които са в състояние да стабилизират нивата на кръвната захар.

Семената от чиа са богати също така на витамините В1 и В3, които стимулират обмяната на веществата, като се задейства изгарянето на мазнините и поддържат естествената регенерация. Съдържащият се в чиа витамин Е подсилва имунната система, свърва се с със свободните радикали, подобрява обмяната на хранителните вещества между клетките, подсилва съединителните тъкани и изостря концентрацията.

В качеството си на естествен източник на антиоксиданти семената от чиа потискат бързо възпалителните процеси в организма, при което се засилва имунната активност. Почти веднага настъпва и забавяне в динамиката на процесите на стареене включително и на тези на кожата, а рисковете от поява на заболявания свързани с възпалителни процеси просто изчезват.

Поради високите концентрации от противовъзпалителните омега-3 масти киселини след консумация на чия веднага настъпва и повишение на нивото на серотонин. Хормонът на щастието повишава настроението и предотвратява появата на депресии. Микроелементът цинк, който се открива в организма в много малки количества ускорява процесите на зарастване на раните, ускорява обмяната на веществата и подсилва образуването на нови клетки.

Странични ефекти при консумацията на семена от чиа.

Множество научни изследвания поддържат тезата, че семената от чиа имат кръворазреждащо действие. Поради тази причина се препоръчва хората, които приемат медикаменти за разреждане на кръвта или страдат от подобно заболяване да се консултират с лекар преди да започнат консумация на съответните продукти.

Хора страдащи от ниско кръвно налягане също следва да се консултират с лекар преди да консумират продукти съдържащи чиа, тъй като са възможни взаимодействия с препаратите варфарин, кумадин и аспирин.

Тъй като семената от чиа набъбват неколкократно при взаимодействие с течности, дневната доза не трябва да надхвърля 15гр. Ако се консумират по-големи количества съществува риск от поява на болезнен запек.

Тъй като чиа се причислява към семейството на устоцветните, към което принадлежат синапът, розмаринът, ментата, мащерката и градинският чай, се препоръчва хората, които страдат от алергия спрямо изброените растения да подходят с повишено внимание, когато приемат семена от чиа.

Съществуват ли храни, които биха били алтернатива на семената от чиа?

Счита се, че почти пълна алтернатива на семената от чиа представлява лененото семе. То също е особено богато на ценни хранителни вещества и благодарение на своята първокачествена бионаличност се усвоява много бързо от организма.

Лененото семе също е богато на фибри, които представляват 30% от общата маса и подобно на чиа се числи към най-богатите на фибри храни. То е особено богато и на слузести вещества, които покриват стомяшно-чревния тракт с предпазен филм, който защитава клетките и стимулира тяхната регенерация.