Подсилване на имунната система през пролетта

Пролетта е сезонът на настинките, който продължава от март до средата на май. Това е периодът през, който опасността от простудно заболяване е повишена. За да преодолеем тези опасност и да предпазим организма си през това време подсилвайки съпротивителните сили /имунната система/ на тялото съществуват множество естествени помощни средства. С настоящото изложение ще ви запознаем с биологичните предпоставки за едно простудно заболяване и мерките, които биха могли да се предприемат за изграждането на по-силен имунитет.

На какво се дължи повишената заболеваемост през зимата?

Пролетта от гледна точка на инфекциозните заболявания представлява едно истинско предизвикателство за всички възрасти. Ако простудното заболяване е засегнало дихателните пътища над ларинкса, тогава става въпрос за инфекция на горните дихателни пътища. Ако са засегнати органите под ларинкса /бронхи и белите дробове/, тогава става въпрос за инфекция на долните дихателни пътища. Чести симптоми са дрезгавост на гласа, болки в гърлото, ушни болки, а когато са засегнати долните дихателни пътища се появява и кашлица. В мнозинството от случаите причинителите на простудните заболявания са различни видове вируси като например инфлуенца вирусите, които причиняват истинския грип, риновирусите или аденовирусите. Бактериалните инфекции са причина само за около една трета от простудните заболявания.

При инфекция организмът произвежда естествени сигнални протеини като цитокини или интерферони. Тези субстанции активират имунната система за да бъде тя в състояние на готовност. По този начин тези възпалителни медиатори са отговорни за оплакванията по време заболяването. Същевременно те са неотменна част от една добре функционираща имунна система.

Пролетта е преходен сезон и температурите са все още доста ниски.

Пролетта е преходен сезон и температурите са все още доста ниски.

Влия е ли преходът между сезоните върху защитните сили на организма?

Пролетта като преходен сезон е с доста висок рисков фактор при развитието на дихателни инфекции поради все още ниските външни температури. Въпреки че слънцето е все по-щедро, въздухът е все още доста студен. Студът свива кръвоносните съдове в тялото, включително и тези на носната лигавица. Така диаметърът на артериите се понижава. Като резултат за единица време през свитите артерии преминават много по-малко имунни клетки до мястото, където се намира причинителят на заразата. Следователно при ниски температури съпротивителните способности на тялото са до голяма степен ограничени.

Друга причина също така е, че през този период е характерен по-дълъг престой в затворени помещения, където причинителите на заболяванията се задържат по-дълго и пренасят по-лесно върху здравите организми. Освен това отоплителните уреди допълнително изсушават въздуха, а така и носната лигавица, която се явява препятствие пред болестотворните организми. Така се отваря още един път за тях свободно да нахлуят в тялото.

Естествените лечебни средства в най-добрия случай могат да помогнат да се предотврати една такава инфекция. Това означава, че те имат профилактичен характер. Специален метод за борба с причинителите на повтарящи се инфекции в областта на ушите, носа и гърлото е така наречената микроимунна терапия.

Естествени лечебни средства за изграждане на по-силен имунитет.

Какво представлява микроимунната терапия?

От няколко десетилетия микроимунната терапия се използва за засилване на собствените съпротивителни сили на тялото. Тя трябва да активира и поддържа съпротивителните механизми на организма, при което в него постоянно се поддържат собствени имунни сигнални вещества в минимални /хомеопатични/ количества. Съгласно теорията на микроимунната терапия, тези минимални количества от сигнални протеини като цитокините трябва да поддържат имунната система в състояние на готовност. За целта няколко пъти седмично се приемат определени дози от сигнални протеини подобни на цитокините. По този възможно най-щадящ начин по естествен път би трябвало да се предотвратят всички заболявания, при които отношение има имунната система. Към тях се числят всички простудни заболявания, а също така и алергиите, астмата или инфекциите на пикочните пътища.

Балансираното хранене – основна предпоставка за по-силен имунитет.

Балансираното хранене допринася значително за подсилването на съпротивителните сили на организма по време на студените сезони. Освен основните компоненти на храната като мазнини, белтъчини и въглехидрати, микроелементите като витамини и минерали са от особено значение за поддържането на многобройните процеси протичащи в организма. Витамините например не могат да бъдат произведени от организма или в някои случаи могат, но в недостатъчни количества, изключение прави Витамин D, затова трябва да се набавят чрез храната. Храни с високо съдържание на витамини са зеленчуците, плодовете, също така и прясното месо и риба.

Цинкът също е полезен в малки количества.

Микроелементите като цинк също често се препоръчват за мобилизиране на имунната система на тялото. Цинкът е достъпен под формата на таблетки и доза от 75мг дневно е напълно достатъчна както за възрастни така и за деца. Въпреки че все още не е ясно как точно действа, по-големи дози от цинк могат да съкратят продължителността на простудните заболявания с един до два дни.

Приемайте магнезий за по-силен имунитет.

Магнезият подобрява имунитета тъй като той е важен за мускулите, регулира напрежението на кръвоносните съдове и се грижи за това тялото да произвежда серотонин и мелатонин. Той се открива предимно в пшеничните продукти и кафявия ориз. Други източници на магнезий са също така ядките, слънчогледовите семки, млечните продукти, плодовете и зеленчуците и някои минерални води.

Пробиотици в млечните продукти.

Пробиотиците в млечните продукти богати на лактобактерии допринасят за образуването на такава среда в храносмилателния тракт, където няма място за болестотворните организми. Този принцип се нарича екологична ниша. Полезните бактерии заемат повърхността на червата и осигуряват сигурна защита срещу болестотворните щамове. Червата още с раждането са естествена жизнена среда на безброй бактерии, които са непосредствена част от нашата имунна система. Без тези бактерии хората не биха могли да съществуват, тъй като щяха да имат изключително слаба имунна система. Множество изследвания доказват, че редовен прием на пробиотични млечни продукти води до по-силен имунитет.

Чесънът държи настрана бактериите и вирусите.

Чесънът е естествен антибиотик.

Чесънът е естествен антибиотик.

Чесънът традиционно се използва за подсилване на имунната система. Съдържащото се в него етерично масло с активно вещество алицин има както антибактериални, така и антимикотични свойства. Под формата на алицин на прах в дозировка от 180мг дневно обаче, според различни изследвания не е доказан някакъв особен здравословен ефект при борбата с простудните заболявания. Затова се препоръчва да се приема чесън в суров вид.

Хигиенни мерки за предпазване от простудни заболявания.

За да преодолеем в добро здраве сезонът на настинките е редно да се избегнат потенциалните опасности от заразяване. Мерките, които е добре да се предприемат са редовно миене на ръцете и да се избягват ръкостисканията. Също така да се използват дезинфектанти както за ръце, така и такива за дезинфекция на дръжките на вратите например. Използвайте и предпазни маски за лицето по възможност. Тези мерки доказано ограничават възможността от потенциална инфекция с причинители на простудни заболявания.

Навлажняване на дихателните пътища като надеждна бариера против болестотворни организми.

Някои изследвания доказват, че редовната 20-секундна гаргара с чешмяна вода е полезна като профилактично средство. Водата не трябва да се смесва с други вещества, тъй като идеята е да се поддържа влага в дихателните пътища. Избягването на дишането на студен въздух също доказано има полза от гледна точка на имунитета през зимата.

Спортът само в редки случаи помага при настинка.

Спортът през студените месеци не може да ви предпази от настинка.

Спортът през студените месеци не може да ви предпази от настинка.

Противно на общото възприятие, че спортът през зимата е полезен за здравето, някои съвременни изследвания доказват, че няма връзка между състоянието на имунната система и интензивното спортуване. Изследванията са правени при 45-минутни средно натоварващи тренировки пет пъти седмично. Участниците в тези проучвания, които спортуват активно са споделили, че все по-рядко страдат от простудни заболявания. В действителност се доказало, че са точно толкова податливи на инфекции на горните дихателни пътища, колкото и участниците от контролната група, които не са спортували.

На какво трябва да се обърне повече внимание за защита от простуди и грип.

Пълна защита от простуди и грип през сезонът на настинките просто е невъзможна. Повечето инфекции възникващи през зимата отшумяват от една до две седмици от само себе си. Някои симптоми като кашлицата могат да се задържат и за по-дълъг период. Ако симптоми като например повишена температура не отшумят в рамките на една седмица е препоръчително да се обърнете към лекар за диагностициране на състоянието.

Описаните съвети следва да служат за обща информация и не могат да заменят индивидуалните предписания на личния лекар.