Палео диета

Палео диетата или познатата още като „диета от каменната ера“ е принцип формулиран за пръв път от гастроентеролога Валтер Фьогтлин. В книгата си от „Диета от каменната ера“, издадена през 1975, той за пръв път описва този начин на хранене. Там той разсъждава върху това как са се хранили хората по време на палеолита – епоха продължила от 2 милиона години пр.Хр. до 20 000 години преди новата ера. В действителност храната е била добивана от естествени източници и консумирана непреработена. Само това, което е можело да се набави чрез лов или бране и ставало за ядене. Консумация на пшеница, бобови растения и млечни продукти е била непозната. Този начин на хранене комбиниран с повишена физическа активност би следвало да са предпоставка за здраве и на съвременния човек.

Как функционира Палео диетата?

Ако аналицзираме Палео диетата по-задълбочено ще стигнем до извода, че това не е съвсем диета, а по-скоро начин на хранене. Тя се концентрира върху храненето на хората от прастари времена и най-вече върху свежата храна. Привържениците на тази диета смятат, че човешкият организъм не е бил пригоден за консумация на пшеница, захар и млечни продукти, които са причината за наднорменото тегло в днешно време. Отказът от тези хранителни продукти и „връщането“ към естествените храни би трябвало да стимулира редукцията на излишните килограми и да има положително въздействие върху здравето.

Ако искате да изпробвате Палео диетата, трябва да подходите към нея последователно. Това е така, понеже отказът от прием на всякакви въглехидрати за повечето от хората е доста трудно. Специалистите съветват преходът да стане плавно в рамките на период от 30 дни. Който няма търпение и желае да подходи радикално, също не би било проблем.

Избор на храни при Палео диета.

Водещ принцип при тази диета е храненето като пра-хората било то ловци или събирачи. Някои твърди привърженици на Палео диетата се опитват да консумират само такива храни, които са били на разположение в каменната ера. Хранителни продукти, които са открити след усядането на хората и добивани чрез растениевъдство и животновъдство просто не присъстват на трапезата.

Естествено тези храни не е задължително да бъдат лично уловени или събрани, за да може да се спазва Палео диета. Достъпните в днешни времена храни са само базата, на която стъпваме за да можем да се ориентираме към кои точно непреработени храни да се насочим при избора си в хранителните магазини.

Разрешени и забранени храни при Палео диетата.

Според теоретиците на Палео диетата, нашите гени от хилядолетия не са са се променяли и поради тази причина този начин на хранене и днес може да оказва положително въздействие върху човешкия организъм. Поради тази причина са позволени само определен вид храни. Модерните храни не са подходящи за тази диета и често са в основата на повечето съвременни болести, като например диабет или затлъстяване.

Като цяло разрешени храни са всички продукти, които хората са имали на разположение през каменната ера. Това са всички непреработени плодове и зеленчуци, яйца, риба, месо, ядки, семена, а също така някои билки и подправки. Абсолютно забранени храни са пшеницата и нейните производни, както и млечните продукти. Също така са забранени растителните масла, бобовите растения, индустриално произведената „бяла“ захар и всички видове напитки съдържащи захар.

Отказ от захар при Палео диета.

Както захарта така и всички видове нейни заместители са забранени при Палео диетата. Различните видове подсладители са внедрени във хранително-вкусовата промишленост преди около 250 години и не са присъствали в менюто от каменната епоха. Поради тази причина и всички готови храни също са изключени, тъй като повечето от тях съдържат захар и също са прекалено „модерни“.

Захарта е прост въглехидрат, който повишава бързо нивата на кръвната захар. Тези нива както бързо се повишават, също толкова бързо спадат. Така се стига до големи колебания, които предизвикват внезапни пристъпи на глад. Вследствие на това често се стига да повишаване на телесното тегло. Отказът от консумация на захар ще се отрази благоприятно при наднормено тегло.

Освен това Палео диетата има положително въздействие върху инсулиновите нива. Когато се повишат нивата на кръвната захар, като следствие се повишават и нивата на инсулин. Инсулинът съхранява енергия вместо да я освобождава. Това е и причината да се увеличава обиколката на талията и да се затруднява процесът на отслабване.

Без пшенични продукти при Палео диета.

Пшеницата заедно със захарта не е присъствала на трапезата на ловците и събирачите от каменната ера. Едва с изобретяването на растениевъдството тя става основна част от съвременния начин на хранене. Затова при тази диета пшеницата и пшеничните продукти са забранени.

Пшеничните продукти като бял хляб, макаронени изделия или ориз съдържат много прости въглехидрати. При липса на движение тези въглехидрати консумирани в големи количества водят до проблеми с теглото. Отказът от тези продукти премахва голямо количество калории от менюто.

Избягвайте рафинирани растителни мазнини.

Тъй като прастари времена рафинирането на растителните мазнини е било непознато, то те също са изключени от Палео диетата. Това са маргарин, слънчогледово олио, рапично олио, палмови масла и много други. Вместо тях се препоръчва консумацията на непреработени животински мазнини.

Днес консумацията на трансмазнини и омега-6 мастни киселини е виновна за възникването на множество здравословни проблеми свързани с кръвоносната система. Омега-6 мастните киселини са необходими при производството на хормони, те са от жизненоважно значение, но в големи количества могат да предизвикат възпалителни процеси или дори сърдечни инфаркти. Трансмазнините от друга страна нямат нито едно положително свойство за организма, и поради тази причина са по-скоро вредни. Те повишават нивата на холестерол в кръвта.

Съществуват някои растителни мазнини, които успешно могат да заместят всички вредни свои родственици. Балансиран състав от Омега-3 и Омега-6 мастни киселини има например лененото семе, маслото от авокадо или кокосовото масло.

Премахнете маслото и млечните продукти при Палео диета.

Хората от каменната ера са познавали млечните продукти много слабо. Даже днес те са по-разпространени в Европа, а отсъстват в азиатската кухня или имат несъществено значение. Също толкова незначителни са били те в пра-времената.

Млякото и млечните продукти съдържат множество ценни витамини и минерали, но не са от огромно значение при здравословното хранене. Около 75% от световното население страдат от нетолерантност към лактозата и са принудени да се откажат от тези продукти. Веганите попълват нуждата си от тези витамини и минерали с алтернативни хранителни продукти.

Може ли да се отслабне чрез Палео диета?

Основната задача на Палео диетата е да се постигне здравословен начин на хранене и да не се стигне до загуба на телесно тегло. Въпреки това чрез нея е възможно да се постигне отслабване. Най-важният аспект при корекция на теглото е да се постигне калориен дефицит.

Плодовете, зеленчуците, ядките, семената и сушените плодове следва да са в основата на Палео диетата. Ограничената енергийна плътност на растителните храни допринасят за усещането за ситост. Чрез тези продукти също така тялото ще си набави всички необходими витамини и минерали. Ядките и семената са важен енергиен източник, които ще поддържат тялото по време на диетата.

Палео диетата може да се обогати и с някои храни от животински произход. Чрез месото, рибата и яйцата в организма постъпва голямо количество качествен протеин, който поддържа ситостта за голям период от време. Големите количества белтъчини при тази диета помага да се изгорят по-бързо мазнините и така да се нормализира телесното тегло.

Палео диетата и болестите.

Целта на Палео диетата е да подобри телесното и духовно здраве на човешкия организъм. Освен това този начин на хранене допринася при борбата с множество видове модерни болести.

Научно е установено, че диетата има положително въздействие върху телесното тегло, инсулиновата обмяна на веществата и мастната обмяна на веществата. Поради тази причина тя е напълно подходяща при диабет или смущения в мастната обмяна на веществата.

Тъй като по време на тази диета не се консумират мляко, млечни продукти и зърнени храни, тя е особено подходяща за хора, които страдат от различни видове хранителни непоносимост и алергии.

Примерно меню при Палео диета.

Закуска: Денят може да започнете с вкусно мюсли от ядки, което може да бъде приготвено с кокосово мляко. Тези, които са ограничени във времето могат да си приготвят много бързо смути от авокадо.

Обяд: Риба, свежа салата от авокадо и манго. Този лек обяд не натоварва стомаха, но пък засища добре и предпазва от внезапно огладняване през останалата част от деня.

Вечеря: Малко необичайно, но например лазаня с кокосово мляко. Обичайните блатове се заместват с патладжан и готово!

Ако между основните хранения изпитвате глад можете да си позволите следните храни:

Шепа смесени ядки (орехи, бадеми, лешници, кашу).
Две до три сушени кайсии.
Смесени плодове (боровинки, малини и къпини).