Мускулна треска – факти и митове

Мускулна треска - факти и митове.

Мускулна треска – факти и митове.

Мускулната треска и спортът са взаимно свързани. Всеки познава това неприятно усещане след тренировка, а това се отнася особено за начинаещите атлети. Но как възниква тя и може ли да се избегне? Възможно ли е да бъдат смекчени симптомите?

В резултат от интензивната тренировка тялото е изложено на голямо физическо натоварване. Резултатът често са болки в цялото тяло на следващия ден и всеки се пита, можеше ли да се направи нещо, за да не се стига до тук. Мускулната треска е толкова често явление, че за появата и преодоляването й съществуват множество митове. В настоящото изложение ще се опитаме да разясним реални факти и ще се спрем на някои популярни митове свързани с това състояние.

Какво представлява мускулната треска и как възниква?

Мускулната треска е болка като следствие от напрежение в мускулите. Тя възниква в резултат от микроскопични наранявания или свързани с промени в обмяната на веществата в мускулните влакна. Причината за появата й най-често е необичайно или прекомерно натоварване на мускулатурата. През разкъсванията прониква течност, която достига рецепторите за болка, които се намират извън мускулите. Вследствие на това възниква леко възпаление, клетките набъбват и така се появява така добре познатата болка. Развитието на този процес отнема време, затова мускулната треска се появява 1-2 дена след тренировката.

Въпреки, че явлението се изследва отдавна, науката все още не е обединена около причините за възникването му. По всяка вероятност това се дължи на комплексния характер на обстоятелствата, които водят до появата на мускулната треска. Изводът, който всеки трябва да си направи е, че тялото сигнализира за претоварване, и че в същото време се адаптира към новите условия.

Колко дълго продължава мускулната треска?

За какъв период от време ще отшуми мускулната треска е строго специфично за всеки отделен човек. Това зависи от множества фактори. Обичайно тя изчезва след 2-3 дена. В някои случаи е възможно тя да задържи и за седмица, но не по-дълго. Ако тя не изчезне в този период, това може да е сигнал за по-сериозно нараняване, което да се нуждае от лечение.

Как да облекчим симптомите на мускулната треска?

Въпреки всички мерки, които се предприемат при тренировка, за да се избегне мускулна треска в един момент тя все пак се появява. Болката за жалост не изчезва изведнъж и е необходимо време. Това може да наруши цялостния тренировъчен процес. Въпреки това практиката е доказала, че съществуват няколко метода за по-леко протичане на това състояние.

Затопляне.

Горещ душ, топла вана или сауна стимулират кръвообращението и подпомагат оздравителните процеси. Етеричните масла (масло от мента) във ваната действат отпускащо при крампи. Препоръчително е да се обличат и по-топли дрехи.

Движение.

За да не се прекъсва тренировъчния процес може да се подходи към разнообразяване чрез по-леки упражнение. Например лека кардио тренировка действа добре и облекчаващо при мускулна треска. Не се препоръчва повторение на тренировката довела до треската. Кардио упражненията стимулират обмяната на веществата и ускоряват регенерацията. Даже една разходка без голямо натоварване е един от вариантите за облекчаване при мускулна треска на краката например. Важно условие е да се избегне голямо натоварване на засегнатите мускули.

Прием на протеини.

Приемът на протеини след тренировка или през деня доказано стимулира оздравителните процеси в мускулите и редуцира мускулната треска. Богатите на белтъчини бобови растения, месо или млечни продукти съдържат освен това и аминокиселините ВСАА. Те имат благотворно въздействие при мускулна треска.

Лек масаж.

Тежките масажи могат да влошат мускулната треска. Леките масажи с подходящ крем или масло могат значително да облекчат симптомите. Тялото само ще подскаже дали чувства подобрение. Ако болките при масажирането се увеличат, следва да се редуцира натискът.

Бавно, но с постоянство.

Този принцип е подходящ особено за начинаещи бодибилдъри. Тренировката следва да се изгражда постъпателно от леко към по-тежко. Така ще се ограничи появата на мускулна треска. В повечето тренировъчни програми неслучайно съществува така наречената „Подготвителна фаза“, при която обемът от тренировки е намален. Мускулната треска ще се избегне и тогава, когато движенията се изпълняват координирано и мускулите работят като си взаимодействат правилно.

Загряване.

Базова програма за загряване преди тренировка може да предотврати не само мускулната треска, но и други наранявания. Загретият мускул е добре оросен и подвижен. Подгрявайте 10-15 минути преди тренировка. Кростренажорът е добър вариант, тъй като се осъществява динамичен стречинг.

Топло-студен душ.

Топло-студен душ стимулира преодоляването на мускулната треска.

Топло-студен душ стимулира преодоляването на мускулната треска.

Професионалните спортисти след състезание се потапят в ледена вода. Микроскопичните разкъсвания на мускулните влакна се свиват и така се избягва появата на възпаление. Поради тази причина много специалисти са на мнение, че студеният душ е в състояние да предотврати появата на мускулна треска. Но студът има и своите недостатъци. В резултат от тренировката тялото е вече достатъчно натоварено, а студът се явява като допълнителен шок.

Горещ душ също има негативен ефект, тъй като кръвоносните съдове се разширяват. Решението е студено-топъл душ. Особено полезен този метод би бил за мускулите на краката. Не се препоръчва обаче това да се прави незабавно след тренировка. Добре е да се изчакат 10 минути и след това да се вземе душ.

Митове свързани с мускулната треска.

Не съществува друга тема във фитнес и бодибилдинг общностите, която да е предмет на толкова много митове. Абсолютно всеки е чувал по някоя небивалица за мускулната треска като например:

Мускулната треска се причинява от повишена киселинност.

Дълго време тази теза се е считала за правилна и единствена причина за появата на мускулната треска. Първоначално теорията е била, че по време на тренировка се отделя млечна киселина, която е причинител на треската. В действителност всеки, който спортува активно произвежда тази киселина. Лактат се произвежда и тогава, когато мускулната треска е отшумяла. Освен това концентрациите му спадат наполовина само 20 минути след приключване на тренировката, а мускулната треска се появява на много по-късен етап, когато млечната киселина вече е разградена.

Мускулната треска подпомага мускулния растеж.

Често се смята, че за да има резултати от тренировката трябва да се изпитва болка. Причината за растежа на мускулите обаче нямат нищо общо с мускулната треска. Спортовете за издържливост например като леката атлетика са в състояние да предизвикат мускулна треска много по-често отколкото бодибилдинга. При бягането обаче мускулатурата нараства много по-бавно. Това е доказателство, че този мит няма нищо общо с реалността. В действителност растеж в резултат на мускулна треска все пак се наблюдава в резултат от микроскопичните наранявания, но също така се образуват и стрии, а тъканите стават податливи на наранявания.

Да се тренира с мускулна треска подпомага нейното отшумяване.

Ако е налице муксулна треска не е необходимо да се спре всякаква активност, докато тя изчезне. Въпреки това към тренировките трябва да се подходи с внимание, като тяхната интензивност се редуцира. Силната мускулна треска не може да бъде преодоляна с тренировки. Ако се натоварват засегнатите мускули това действа негативно на оздравителния процес. Концентрирайте се върху щадящи упражнения и движения. Другият вариант е да се тренират мускулни групи, които не са засегнати от болките. Тренировки, които стимулират кръвообращението също са полезни да се разградят по-бързо веществата отговорни за възпалителните процеси.

Само начинаещи могат да получат мускулна треска.

Нормално е начинаещите да изпитват често мускулна треска. Напредналите спортисти и професионалистите обаче също не са застраховани от нейната поява. Ако например е направена по-дълга пауза или се опита нов вид тренировка, това неминуемо води до мускулна треска. Тя най-общо е реакцията на тялото при появата на нещо ново и необичайно. В действителност ако тренировките водят до напредък, то тогава честотата на появата на мускулната треска намалява значително.

Разтягането помага при мускулна треска.

Много тренировъчни програми включват динамично разтягане като метод за загряване преди тренировка, а след приклячването й да се прави статичен стречинг. Според актуални проучвания упражненията за разтягане преди тренировка не оказват никакво влияние върху появата на мускулна треска. Въпреки това ако се прави разтягане мускулите са по-ефективни и реагират много по-добре на натоварвания. Посредством загряване преди тренировка, а след нея разтягане, най-ефикасно може да се избегне появата на мускулна треска. Ако тя обаче е налице, упражнения за разтягане не се препоръчват.