Л-глутамин – като хранителна добавка

Химична формула на Л-глутамин

Химична формула на Л-глутамин

Л-глутаминът е една от най-важните аминокиселини за човешкия организъм. Тя участва в огромен брой процеси протичащи в тялото. Точно поради тази причина спортистите имат по-голяма нужда от допълнителен прием на Л-глутамин. Но какви точно качества притежава тази така важна аминокиселина и какво въздействие има тя върху човешкото тяло? На тези въпроси ще дадем отговор в нашата статия.

Какво е Л-глутамин?

Л-глутамин е аминокиселина, която се съдържа във всички видове протеини. Това не е есенциална аминокиселина и може да бъде синтезирана в човешкия организъм от други аминокиселини. Процесът на синтез на Л-глутамин е постоянен, тъй като тялото ни постоянно има нужда от него. Неговата важна роля може да се установи даже ако обърнем внимание на делът, който той заема в протеиновия състав на тялото. В здрав организъм той представлява 20% от всички налични протеини.

Той заема централно място и в мускулатурата като най-често срещаната аминокиселина, затова приемът и като хранителна добавка особено при спортна активност е препоръчително. Л-глутаминът представлява над 60% от скелетната мускулатура.

Интересен факт за Л-глутамина е, че се използва за преодоляване на алкохолизма. Прилага се също и при преодоляване на зависимост към захар и сладко. Според потребностите мозъкът преработва Л-глутамина или глутаминовата киселина в субстанции, които направляват мозъчните функции. Заедно с глюкозата, тази аминокиселина е позната и като единственият енергиен източник за мозъка.

Л-глутамин и Л-глутаминова киселина не са едно и също!

Често Л-глутаминът се бърка с Л-глутаминова киселина. Тези две съединения са различни. Въпреки, че молекулите им са близки по структура и всяко от тях може да се превърне в другото, те изпълняват различни функции в човешкия организъм. За да бъде полезна Л-глутаминовата киселина трябва първо да се преобразува в Л-глутамин. За да бъде възможен този синтез, организмът се нуждае от аденозин трифосфат (ATP).

Сравнение между Л-глутамин и Л-глутаминова киселина.

Преобразуването на Л-глутаминова киселина почти никога не е напълно и в зависимост от ситуацията може да се окаже, че непреобразуваните количества са в по-високи от допустимите стойности. Тя освен това има токсично въздействие върху нервната система. Затова приемът на Л-глутамин е за предпочитане пред този на Л-глутаминова киселина.

Какво въздействие има Л-глутаминът върху тялото ни?

Л-глутаминът играе важна роля при огромен брой процеси в човешкото тяло. Обикновено тази роля не се забелязва докато не се достигне до недостиг. Ето някои от най-важните функции на тази аминокиселина:

Л-глутаминът служи като универсален склад за протеини.

Това е аминокиселината, която вследствие на протеиновия синтез може да послужи за добиване на други важни аминокиселини. Това нейно качество я превръща в участник в огромен брой процеси извършващи се в човешкото тяло.

Подпомага имунната система на организма.

Освен всичко друго Л-глутаминът допринася и за правилното функциониране на имунната система. Неговата роля е да допринася за растежа на клетките и тяхното делене, което е най-важната предпоставка за силна имунна система. Това е най-видно след операции, различни наранявания или инфекциозни заболявани, когато концентрацията на Л-глутамин в тялото е значително по-малка от обикновено.

Подобрено и ускорено възстановяване след тренировка.

Л-глутаминът в достатъчни количества ускорява процесите на възстановяване в организма след тежка и изтощителна тренировка. Ако тази аминокиселина се приема като хранителна добавка към здравословното хранене, тя е в състояние да предотврати или понижи мускулната треска. Може също така да помогне в случаите на претрениране.

Повишава резултатите от тренировка и подпомага мускулния растеж.

Л-глутаминът участва в процеса на клетъчния растеж, което повлиява положително запасяването с енергия на тялото, както и доброто снабдяване с вода на клетките. Също така има важна роля при съхранението на глюкоген в мускулите. По този начин чрез допълнителният прием на глутамин се подобряват енергийните запаси и готовност на тялото за натоварване, което води до повишаване на силата. Това е важна предпоставка за последващ растеж на мускулатурата.

Защо се препоръчва прием на Л-глутамин като хранителна добавка?

Л-глутаминът в качеството си на неесенциална аминокиселина не е от жизнено значение, тъй като може да бъде синтезирана от други аминокиселини и се съдържа в достатъчно големи количества в организма. Освен това тя се съдържа във всички богати на белтъчини храни. Това се отнася особено за храните с животински произход. В протеините на прах като суроватъчния протеин или казеинът Л-глутаминът се съдържа в големи количества. Затова недостигът на тази аминокиселина може да бъде покрит чрез здравословно хранене или прием на белтъчни шейкове.

От всички неесенциални аминокиселини обаче, Л-глутаминът редом с BCAA е една от най-полезните хранителни добавки, тъй като има важна роля за изграждането и запазването на мускулите. Естествено вследствие на приема на Л-глутамин не може да се очакват чудеса, но при всички случаи едно завишено количество в добавка към останалите аминокиселини би имало положително влияние.

Л-глутаминът може да помогне много на спортисти, които не консумират животинска храна или на вегани, тъй като е много вероятно те да изпитват недостиг на тази аминокиселина.

В какви количества се приема Л-глутамин?

Л-глутаминът има както анаболно така и антикатаболно действие, затова е най-добре да се приема преди и след тренировка. По този начин повишеното количество има оптимален ефект за тялото. Препоръчителните дози са от 5 до 10 грама глутамин разтворени в шейк преди и след тренировка. В един нормален протеинов шейк така или иначе се съдържа определено количество Л-глутамин. Поради тази причина не се препоръчва добавянето на повече от споменатите количества до 2-3 пъти дневно. Това по никакъв начин няма да навреди на организма, но е ненужно.

Вегетарианците или веганите могат да добавят още 10 грама Л-глутамин към закуската си, за да попълнят максимално резервите на организма си и да се предпазят от липсата на белтъчини.

За какво да внимаваме при избор на Л-глутамин като хранителна добавка?

Ако решите да приемате Л-глутамин като хранителна добавка трябва да обърнете внимание най-вече на това, че купувате чист микронизиран Л-глутамин без примеси на глутаминови пептиди или глутаминова киселина. Много производители смесват споменатите съставки за да понижат цената на крайния продукт.

Също е важно под каква форма желаете да приемате тази хранителна добавка. На пазара тя се разпространява във вид на капсули и на прах. Аминокиселините под формата на прах са значително по-евтини. Собственият вкус на глутамина може да се прикрие лесно като просто се добави в протеинов шейк. Капсулите от друга страна позволяват по-лесна дозировка и са удобни за пренасяне.

Безопасен ли е приемът на Л-глутамин?

Л-глутаминът е една безопасна хранителна добавка. Няма данни за странични ефекти от предозиране. Въпреки това не се препоръчва завишен прием от подрастващи. Също така не се препоръчва да се приема от хора, които имат заболявания на черния дроб. Можем да обобщим, че тази аминокиселина може да донесе основни ползи за един здрав активно спортуващ организъм.

В заключение ще добавим само, че от тази добавка въпреки особено важното значение за организма не можем да очакваме чудеса. Нейният прием е полезен като допълнение към здравословното и разнообразно хранене. В комбинация обаче с други хранителни добавки като кре-алкалин, трибулус терестис и креатин може да се стимулира мощен синергичен ефект, който да доведе до ускорено изграждане на мускулна маса.