Липсата на Омега 3 – Как да я разпознаем и как да се преборим с нея?

Днес става все по-трудно да си набавим в достатъчни количества така необходимите Омега 3 полиненаситени мастни киселини чрез храната. Резултатът е, че все повече хора страдат от недостиг на Омега 3. Голяма част от тези хора даже не разпознават симптомите на тази липса и не знаят как да се преборят с нея.

В следващите редове ще Ви запознаем с най-важните проблеми на липсата на Омега 3 – как да я установим и какво можем да направим, за да задоволим нуждите на организма. Ще се спрем и разясним следните важни въпроси:

• Какво въздействие върху организма има липсата на Омега 3?
• Как да установим липсата на Омега 3 в организма?
• Как да се реагира ако прецените, че Вашият организъм страда от липса на Омега 3?
• Как да се избегне липсата на Омега 3?
• Какви са ползите от приема на Омега 3?

Как се отразява на организма липсата на Омега 3?

Омега 3 полиненаситените мастни киселини Алфа-линоленова киселина (ALA), Ейкозапентаенова киселина (EPA) и Докозахексаенова киселина (DHA) са есенциални мастни киселини. Те се от жизнена необходимост за организма, тъй като могат да бъдат доставени единствено чрез прием на храна. Тялото не е в състояние да ги произведе или компенсира с други вещества.

Тяхната липса повлиява нормалните функции на организма, тъй като те са градивна част от клетъчните мембрани и са в основата на жизненоважни субстанции като ензимите и хормоните.

Докато ALA може да се набави предимно чрез прием на определени растителни храни, DHA и EPA се съдържат изключително и само в мазното месо на определени видове риба като херинга, сьомга и сардела. За да се предотврати недостигът на Омега 3 е необходимо към ежедневното меню да се добавят около 200-300 грама месо от тези риби.

Тъй като повечето хора не осъзнават липсата на Омега 3, а в храната не присъстват толкова много рибни продукти, се стига до недостиг на тези мастни киселини. Но даже да сме наясно, че организмът се нуждае от Омега 3, е доста трудно да заменим разнообразното хранене и да приемаме риба в такива количества. Тук подходящите хранителни добавки могат да имат решаваща роля.

Как да установим липсата на Омега 3 в организма?

Симптомите при липса на Омега 3 често са разнообразни и трудно могат да бъдат категорично установени. Те също така не се проявяват бързо или остро, за да могат да бъдат забелязани от засегнатия и да може да им се противодейства. Най-често се стига до постепенно влошаване на общото състояние на организма, без да се подозира на какво се дължи това.

Следните най-чести симптоми могат да помогнат при установяването на липса на Омега 3:

• Липса на концентрация
• Смущения в зрението
• Отпадналост въпреки достатъчно сън
• Смущения на съня
• Отслабена имунна система
• Главоболие
• Продължителна мускулна треска
• Суха кожа
• Болки в крайниците
• Осезаема загуба на мускулна маса по време на диета

Изброените симптоми могат да се дължат и на други причини, но това е повод те да бъдат изследвани по-задълбочено.

В същото време те могат да се дължат на важната роля, която Омега 3 мастните киселини имат в организма при производството на хормони и ензими. Когато тялото страда от недостиг, тогава спадат и съпротивителните му сили при възпалителни процеси, в определени случаи може да се стигне даже до сърдечни и сърдечно-съдови заболявания.

Как да се реагира ако прецените, че Вашият организъм страда от липса на Омега 3?

В случай, че установите гореизброените симптоми, е препоръчителна консултация с личен лекар. Естествено възможно е да опитате да се преборите с тях чрез обогатяване на ежедневното меню с повече риба или директен прием на Омега 3 като хранителна добавка. Ако и след това няма резултат посещението при личния лекар е повече от наложително.

Ако след медицински преглед и назначени изследвани се установи, че действително страдате от недостиг на Омега 3, е препоръчително да промените и обогатите храната си чрез добавяне на повече рибни продукти. От значение е организмът бързо да набави липсващите DHA и EPA в достатъчно големи количества.

Тялото се нуждае най-малко от 250 милиграма на ден от тези мастни киселини. Тъй като първоначално е нужно да се засити организмът, се препоръчва прием на 1 грам Омега 3 дневно. 100 грама мазно рибено месо на ден би следвало да са достатъчни за начало. Като алтернатива Омега 3 могат да се приемат и под формата на капсули.

В конкретния случай приемът на по-големи количества от тези мастни киселини носи само ползи за организма. Няма установени странични ефекти при завишената им консумация, но не се препоръчва дози по-големи 3 грама дневно. Редовният прием на по-големи количества от препоръчаните може да има обратен ефект, като може да се стигне и до дисбаланс между Омега 3 и Омега 6 мастните киселини в организма.

Как да се избегне липсата на Омега 3?

Независимо от това дали има проява на изброените симптоми, приемът на Омега-3 носи само ползи за организма. Дали към настоящият момент се подлагате на краш диета за отслабване или желаете да изградите бързо и ефективно мускулна маса, или просто спортувате за красиво телосложение и за здраве, консумацията на Омега 3 винаги има положителен ефект. Даже и да не се занимавате активно със спорт само ще спечелите ако приемате достатъчни количества от тези мастни киселини чисто по здравословни причини и за профилактика на сърдечни и сърдечно-съдови заболявания.

Заедно с Витамин Д, Омега-3 се числят към хранителните добавки, които всеки би трябвало да приема в нужните за тялото дози, независимо от това дали спортува активно или чисто по здравословни съображения. Те без съмнение са в състояние да подобрят многократно качеството на живот.

Какви са ползите от приема на Омега 3 полиненаситени мастни киселини?

Омега 3 мастните киселини имат множество положителни въздействия върху организма, сред които можем да изброим следните:

  • Играят незаменима роля за правилното функциониране на мозъка, засилват паметта и са в състояние да забавят и дори да предотвратят появата на болестта Алцхаймер.
  • В състояние са да предотвратят чувството на тревожност и депресии и имат общо положително въздействие върху нервната система.
  • Имат противовъзпалителен ефект при ревматоиден артрит.
  • Според някои изследвания имат профилактичен ефект при редица ракови заболявания.
  • Предпазват от сърдечно-съдовата система от редица заболявания, като се използват ефикасно за лечение след прекаран инфаркт.
  • Имат изразен положителен ефект при заболявания на зрението свързани с напредването на възрастта.
  • Влияят положително върху състоянието на кожата, като я поддържат свежа и еластична.
  • Според някои актуални изследвания влияят положително върху плодовитостта при мъжете и жените. Неоценими са ползите при бременност. Омега-3 са основен градивен елемент за мозъка, очите и нервната система на плода.