Левзея при спорт и за здраве

Левзея при спорт и за здраве.

Левзея при спорт и за здраве.

Още от дълбока древност хората са използвали левзеята, позната още като маралов корен, като средство за повишаване на силата, подобряване на тонуса и издържливостта. На Изток растението е широко използвано и като лечебно средство още преди 5000 години. То се използва и днес в медицината. В края на миналия век екстрактът от левзея или Rhaponticum carthamoides е проучван за повишаване на спортните постижения. Поради тази причина неговата употреба в много спортове, в това и число и в бодибилдинга, е широко разпространено.

Сфери на приложение на левзеята.

Съществуват много различни начини, по които левзеята може да бъде прилагана. Екстрактът предназначен за повишаване на спортните резултати например може да бъде закупен под формата на таблетки. Съществуват и продукти за външно ползване при лечение на различни видове наранявания или фрактури.

Левзеята има тонизиращо и стимулиращо действие. Екстрактът се използва при възстановяване след прекарано заболяване, при изтощение или при депресии. В същото време той намира и приложение при подобряване на работоспособността, при големи натоварвания в спорта, за стимулиране на интелектуалните възможности, а също и за подобряване на потентността.

Освен това левзеята способства при нормализиране на нивата на кръвната захар и е в състояние да предотврати появата на диабет. Корените от това растение могат да се използват от всички възрасти, тъй като това е един напълно натурален продукт. В процеса на производство на таблетките от левзея, корените се раздробяват като към тази маса се добавя витамин С. Някои препарати с левзея съдържат и други биоактивни вещества.

Левзея при спорт.

Ценните качества на левзеята се използват масово при подготовката на спортисти от всички сфери. В бодибилдинга например левзеята отдавна е позната като естествен анабол. Медикаментите, които са произведени от корените на растението имал леко анаболно действие и не вредят на организма като синтетичните си аналози. В спортната медицина също така не съществуват ограничения при употребата на стимуланти базирани на левзеята.

Продължителната употреба на маралов корен повишава чувствителността и координацията на движенията, което е решаващо значение при всички видове спорт. Ако добавката се приема преди решаващи състезания, тя способства за достигане на топ форма от всеки спортист.

В бодибилдинга левзеята е особено популярна поради качествата си много бързо да стимулира натрупването на мускулна маса. Приемът на хранителни добавки от левзея води до повишаване на червените кръвни телца и левкоцитите в кръвта, което подобрява имунитета на спортистите. Освен това левзеята подпомага протеиновия синтез и повишава концентарцията на белтъчини в мускулатурата, бъбреците, сърцето и черния дроб, като по този начин повишава ефективността и издържливостта.

Съставката обаче, на която левзеята дължи своите анаболни качества е така нареченият екдистерон. Екдистероните са флавоноиди с антиоксидантно действие и също така естествени стероли.

Какво представлява екдистеронът?

Както споменахме, екдистероните са стероли, а те от своя страна представляват стероидни хормони, които се откриват в някои видове растения. Екдистерони се откриват и в насекомите, паякообразните и членестоногите животни. Стеролите съдържащи екдистерони обаче не са стероиди. Те са растителни вещества, които споменатите животни използват като хранителни вещества за стимулиране на растежа им.

За пръв път за екдистерон се заговори през 80те години на миналия век, когато руските тежкоатлети са започнали да го използват в преходния стадий между стероидните фази, с цел да се предотврати драстично спадане на мускулната сила и мускулната маса. По това време достъп до тази хранителна добавка имат само отбрани елитни спортисти, тъй като тя е била доста скъпа. Самото производство при тогавашните методи на екстракция и филтрация е било невероятно бавно и сложно. Говори се, че 1кг от екстракта тогава е струвал около 20 000 долара.

Междувременно са открити още около 200 вида различни вариации на екдистерона, повечето от които обаче не се усвояват от организма при орален прием. Най-известен и важен от всички видове е екстрактът Бета-екдистерон, чието производство е вече стандартизирано и се използва масово в съвременните изследвания, които дават само положителни оценки за неговото действие.

Как действа екдистеронът?

Екдистеронът има пряко въздействие върху протеиновия синтез. Под протеинов синтез се разбира процесът на образуване на протеини в дадена система, в конкретния случай организма. Този процес не е свързан само с изграждането на мускулна маса, но има въздействие върху цялото тяло. Той протича във всеки един момент, при което изграждането на белтъчини (хипертрофията) и разграждането им (атрофията) са в непрекъсната битка. Добрата новина е, че е възможно да се окаже влияние върху хипертрофията. Това се постига чрез кислороден глад или чрез механично натоварване. Такова натоварване може да бъде например една тренировка, по време на която мускулите получават малки разкъсвания. Тези разкъсвания задействат определени биохимични процеси в човешкото тяло, които съобщават, че тези травми трябва бързо да се излекуват. По този начин се задейства протеиновият синтез. Това води до изграждането на нови протеинови структури на мястото на разкъсаните преди това места.

Многото проучвания са единодушни, че екдистероните имат стимулиращо въздействие върху протеиновия биосинтез. За съжаление обаче все още не е известно как в действителност действа този механизъм. Единственото, което е със сигурност установено, че стимулацията на протеиновия синтез оказва влияние върху рибозомите и митохондриите. Освен това е установено и, че подобно действие екдистеронът има и върху протеиновия синтез на нервните тъкани и върху черния дроб.

Приложение и странични действия.

Базирайки се на изцяло положителните резултати от всички проведени проучвания на екдистерона, тежкоатлетите и бодибилдърите го употребяват масово като добавка към следтренировъчния протеинов шейк. В дните, когато не се тренира, екстрактът от левзея може да се добави към богатата на протеини храна. Този начин на прием е възприет след допитване сред атлети, които имат твърдо определен режим на хранене и приемат екдистерон по точно определена схема.

При покупката на Бета-екдистерон е добре да се обърне внимание на конкретния продукт поради голямото ценово разнообразие, тъй като той може да бъде екстракт от различни растения като например спанак. В такъв случай концентрацията не трябва да бъде по-ниска от 40%. При по-ниските концентрации ефектът ще бъде значително по-слаб. Също така е хубаво да се обърне внимание на цената. Прекалено ниската цена в повечето случаи означава много ниско качество.

Екдистеронът е един предимно безвреден суплемент, който няма странични действия ако не се надхвърлят препоръчителните дневни дози. Едва при прием на количества от над 800мг дневно могат да се проявят стомашни и чревни смущения.

Тинктура от левзея за здраве.

Дотук разгледахме подробно екстракта екдистерон от левзея, тъй като той има действие на естествен стероид при спорт. Тъй като обаче този екстракт може да се окаже доста скъп, е възможно да се приготви тинктура от левзея в домашни условия. Тинктурата има благоприятно въздействие както върху спортните постижения, така и върху здравето. Отварата от маралов корен например е известна в медицинската практика още от древността, но е с по-слабо изразено действие. Тинктурата обаче се възприема много по-бързо от организма в сравнение с таблетките.

За да се приготви в домашни условия са необходими само 1л водка или спирт и 100гр смлени корени от левзея, които се смесват и оставят да престоят 10-15 дни. Когато тинктурата е готова се приема преди хранене като лекарство 3 пъти дневно по 40 капки.

Може да се приготви и тинктура само с вода. За целта 10гр смлени корени от левзея се добавят към 250мл кипяща вода. Разбърква се за кратко и сместа се излива в термус, където се оставя да престои около 30 минути. Приема се 3 пъти дневно по една супена лъжица преди хранене.

16 причини да се приема левзея за здраве.

1. Левзеята има антиоксиданто действие. За да се подсили ефектът тя може да се приема в комбинация с арония.

2. Левзеята помага при стрес. Тя съдържа N-feruloyl серотонин, който спомага да се редуцират симптомите на стрес.

3. Левзеята подобрява работата на жлъчната система на организма.

4. Левзеята увеличава силата и издръжливостта.

5. Левзеята може да предпазва от натравяне на организма, като например след употреба на алкохол. Алфа-амините, които се съдържат в мараловия корен предпазват черния дроб от уврежданията причинени от ацетаминофен.

6. Левзеята премахва умората и подобрява настроението.

7. Левзеята има антибактериални свойства.

8. Левзеята има антимикотични свойства.

9. Левзеята има противопаразитни свойства.

10. Левзеята може да се използва като лек при някои ракови заболявания като мозъчен тумор, рак на гърдата, рак на матката, лимфом, левкемия и рак на яйчниците.

11. Левзеята подпомага здравето на сърдечно-съдовата система. Тя може да предпази от инфаркт на сърцето и атеросклероза.

12. Левзеята ускорява заздравяването на всякакви видове наранявания.

13. Левзеята повишава либидото.

14. Левзеята подобрява работата на имунната система.

15. Левзеята е полезна при диабет или метаболитен синдром.

16. Левзеята предпазва мозъка. Тя може да защити определени участъци от мозъка от екзотоксини.