Конопено масло при нарушения на съня и сънна апнея

Все повече хора използват конопено масло при лечението на нарушения на съня и сънна апнея.

Все повече хора използват конопено масло при лечението на нарушения на съня и сънна апнея.

Здравият и достатъчен сън е от жизнена необходимост за човешкия организъм. Нормалната му продължителност е 7-8 часа. По време на сън мозъкът и тялото изпадат в режим на регенерация, при което протичат само няколко основни процеса. Когато този режим се съчетае с дълбок сън, човек започва новия ден зареден с енергия и може да се посвети напълно на предизвикателствата на ежедневието. Също така здравословния сън в дългосрочен план е необходим за поддържането на изрядно здраве. Ако той бъде нарушен, постепенно се стига и до негативни последици свързани първоначално с повишено психично натоварване, а на по-късен етап и до сериозни физически проблеми. За съжаление в наши дни много хора страдат от нарушения на съня под една или друга форма. Поради тази причина науката се опитва да разбере какво отношение има новооткритата канабиноидна система и в частност употребата на конопено масло към цикъла „будност и сън“.

Какво представлява нарушението на съня и как се стига до него?

Не всяко нарушение на съня може автоматично да се определи като безсъние или инсомния. В случай, че понякога имате проблем при заспиването под въздействието на стреса от изминалия ден, или пък просто изпитвате безпокойство поради предстоящо събитие, можете да прибегнете до употреба на конопено масло за потушаване на тези симптоми. При всички случаи обаче диагнозата „нарушение на съня“ или инсомния трябва да бъде поставена от медицинско лице. Това е така, тъй като това състояние може да се дължи на някакво заболяване, което също трябва да бъде диагностицирано и лекувано.

Нарушенията на съня се проявяват под съвсем друга форма. При най-леките случаи засегнатите имат съвсем лек сън, при което през REM – фазата на съня се преминава за съвсем кратко време, като този момент е отговорен за по-голямата част от разтоварването на тялото, а преживяното се преработва чрез сънищата. През последните години все повече хора имат проблем със заспиването, който често се дължи на продължителна работа пред компютър или след напрегнат ден. Който обаче има ясно изразена инсомния, наистина не е в състояние да заспи и има сериозен проблем.

Подобен вид безсъние се отразява неминуемо на психическото и физическото здраве. Това е съпроводено и с неизменни трудности при упражняването на професионалните задачи и други отговорности. Заедно с различните заболявания, които могат да доведат до проблеми със съня могат да се изброят и следните важни причини:

– Нарушения на хормоналния баланс.
– Недостатъчно физическо натоварване.
– Някои видове паразити.
– Стрес.
– Депресивни състояния.
– Различни хронични заболявания като рефлукс, сърдечна недостатъчност или Алцхаймер.
– Различни фактори нарушаващи спокойствието като хъркащ партньор или ниска, а в тази връзка и висока температура на околната среда.

Защо е по-добре да се приема конопено масло вместо сънотворни лекарства?

Да се изпробват различни сънотворни лекарства не е напълно погрешно. Те така или иначе най-често са предписани от медицинско лице. Твърдите сънотворни са под изключително строг контрол и не могат да бъдат закупени без рецепта. По-леките могат да бъдат открити в аптеките свободно, но те могат да бъдат използвани за временно лечение на безсънието. Не трябва да се забравя също и, че сънотворните лекарства на химическа основа често водят и до пристрастяване, което при някои пациенти е особено силно изразено.

Естествените сънотворни като различни видове чай или таблетки на основата на билки биха могли да бъдат много полезни, но трудно могат да са средство за преодоляване на тежки форми на нарушения на съня. Преди приема на който и да е от видовете сънотворни вещества е добре да се погрижите и за предразполагаща за сън обстановка. Следните фактори имат решаващо значение за добрия сън:

– Приятна температура в помещението – 18-20 С.
– Свежо и съобразено със сезона спално бельо.
– Качествен матрак.
– По възможност тишина и тъмнина.

Освен всичко това трябва да стимулирате организма си при производството на мелатонин. Мелатонинът е естествен хормон на съня, който регулира ритъма на тялото при цикъла „ден-нощ“ и при настъпване на тъмнина се синтезира автоматично. Много фактори могат да възпрепятстват неговото образуване. Към тях се числят синята светлина, която се излъчва от голяма част от съвременните таблети или смартфони. Различните електронни устройства източници на светлина също могат да ограничат производството на хормона.

Кои качества на конопеното масло са решаващи при лечението на проблеми със съня?

Чрез ендоканабиноидната система канабидиолът, както и другите канабиноиди, въздействат директно върху СВ-рецепторите в мозъка, като по този начин повлияват централната нервна система. Така тялото се успокоява, което освен върху качеството на съня се препоръчва и като средство против страхови неврози.

Напоследък все повече хора решават да изпитат действието на конопеното масло във връзка с нарушенията на съня си. Най-важните предимства на CBD-маслото са следните:

– Благодарение на успокоителното действие сънят настъпва по-бързо.
– Продължителността на съня се увеличава.
– Фазите на съня съня стават по ясно изразени.

Решаващ фактор за ефикасността на конопеното масло представлява обстоятелството, че канабидиолът в него се явява естествен блокер. Това означава, че всякакви смущаващи съня фактори биват блокирани или най-малкото потиснати. Когато това се случи, сънят настъпва бързо и продължава точно толкова, колкото е необходимо.

Конопеното масло подпомага и по-лесното заспиване при други физически проблеми. Благодарение на успокояващото му действие при болки в гърба например, при които трудно може да се открие безболезнена позиция за сън, то подпомага потискането на болката и възстановява естествения ритъм на будност и сън.

Терпените в конопеното масло.

Докато науката постоянно открива доказателства, че канабидиолът оказва влияние върху качеството на съня, някои учени са на мнение, че терпените също имат имат голямо значение. Лайката, валерианата, хмелът, лавандулата и много други билки съдържат високи концентрации от терпени. Същото се отнася и за канабиса или медицинския коноп. Някои от тези терпени имат релаксиращо действие и биха могли да се използват при дългосрочна употреба като средство за подобряване на съня. Екстрактите от коноп като конопеното масло съдържат стотици от тези терпени. По този начин те допълнително подхранват действието на канабидоидите.

Конопено масло при сънна апнея.

Сънната апнея е нарушение на дишането, което се отразява отрицателно на качеството на съня. Това патологично състояние може да доведе до тежки здравословни проблеми. Със сънна апнея са диогностицирани около 3% от възрастните индивиди, но в действителност много повече са хората, които страдат от това състояние без да го осъзнават. Това е така, понеже патологията е трудна за диагностициране.

Сънната апнея всъщност е нарушение, при което по време на сън се наблюдават многократни прекъсвания на дишането. Самото име апнея има гръцки произход и означава „без дишане“. Понякога в рамките на 1 час може да има 30 такива прекъсвания. Те се случват по време на дълбокия сън и нарушават неговото качество и продължителност. Апнеята оказва влияние и на по-късните фази от съня – REM и не-REM. REM циклите лекуват тялото. Поради тази причина пациентите с апнея изпитват трудности да останат будни през деня и се чувстват постоянно изморени.

Съществуват два вида сънна апнея – обструктивна и централна сънна апнея. Обструктивната апнея е най често разпространения вид на заболяването. Понякога дихателните пътища се запушват само временно. Затруднено е поемането на въздух, което се изразява във хъркане.

Централната сънна апнея се проявява, когато областта в мозъка отговорна за процесите на дишането не е в състояние да комуникира с мускулите, които се грижат за правилното дишане. Някои пациенти страдат и от двата вида сънна апнея едновременно. Лечението на тази форма на заболяването е много сложно и се състои от няколко етапа за да бъде успешно. Мъжете са по-предразположени към сънна апнея от жените, особено с напредването на възрастта.

Въпреки, че проучванията във връзка с влиянието на конопеното масло върху сънната апнея не са особено много на брой, всички които са опитали това лечение са единодушни, че канабидиолът силно е намалил симптомите на заболяването. Наскоро публикувани резултати от едно подобно изследване за обвързали положителните резултати с канцентрацията на канабидиол в маслото. Това означава, че колкото по-висок е процентът на CBD в маслото, толкова по-силен е положителният ефектът върху сънната апнея. Ако страдате от сънна апнея се препоръчва да се започне със по-малки и разумни дози, които постепенно да се увеличават до постигане на желания лечебен ефект.