BCAA

В тази категория Ви представяме основният градивен елемент на мускулите, аминокиселините с разклонена верига или по известни като BCAA. Ние от Фитнес и Добавки предлагаме BCAA на прах, капсули, таблетки и в течна форма. Всички продукти са на водещи производители в областта на хранителните добавки и на ниски цени.

Аминокиселините с разклонена верига се състоят от левцин, изолевцин и валин. Те формират най-голямото количество аминокиселини в тялото (35 до 40%) и присъстват във високи нива (14 до 18%) в мускулната тъкан. Те са незаменими, защото тялото не може да ги синтезира, което означава, че те трябва да се набавят от странични източници.

L-левцинът е основна аминокиселина, която може да се набави от хранителна добавка или от храна. Естествените източници на L-левцин включват месо, яйца, риба и растителна храна. Това е една от най-важните аминокиселини за човешкото тяло, особено за тялото на спортиста. L-левцин има широк спектър на приложение във всеки спорт и на всяко ниво. Добавките, включващи левцин, са приоритет на прием след тренировка, защото синтезът на мускулния протеин не може да се осъществи без осигуряване на подходящо количество аминокиселини.

L-изолевцинът е основна аминокиселина, която трябва да се набави от хранителна добавка или храна, тъй като тялото не може само да я синтезира. L-изолевцин се намира в продуктите, съдържащи протеини, като бадеми, ядки, месо и преработено месо, яйца и млечни продукти. L-изолевцинът може да представлява алтернативен източник на енергия, ако количеството глюкоза и/или мастни киселини не е достатъчно.

L-валин е основна аминокиселина, участваща в синтеза на мускулните протеини и в процеса на производство на енергия. Чрез осигуряване на допълнително количество от аминокиселината, количеството на свободния валин в организма се увеличава. Това от своя страна ще предотврати загуба на мускулна маса. В същото време той поддържа възстановяването на мускулите с помощта на аминокиселини, осигурени за синтеза на новите мускули и възстановяване на увредените.

На пазара има BCAA с различно съотношение на аминокиселините в тях. Може да срещнете съотношения като 2:1:1, 4:1:18:1:1, както и 12:1:1. Според производителите, колкото повече е количеството на л-левцин, толкова по-голям е клетъчният растеж.

Научните изследвания показват, че аминокиселините с разклонена верига улесняват бързото възстановяване на мускулите след тренировка. В допълнение, трябва да се отбележи, че високата концентрация на левцин има положителен ефект върху функционирането на нервната система и намалява умората чрез увеличаване на съотношението BCAA към триптофан.