Кофеин

Кофеин е алкалоид, който се съдържа в листата и плодовете на различни растения – кафе, чай, гуарана, какао, кола и други. При хората кофеинът действа като стимулант на централната нервна система и има силно тонизиращо действие, активизира мускулните процеси и двигателната активност. Той се съдържа в много храни и напитки, като кафе, чай, шоколад, някои безалкохолни напитки и други, което го прави най-употребяваното вещество, действащо на психиката.

Кофеин стимулира централната нервна система, като възбужда сетивата. Пикът на неговото действие настъпва приблизително на 45-ата минута и трае от 3 до 6 часа. Кофеинът действа като диуретик, а на някои хора и като разхлабващо средство, тъй като ускорява процесите на храносмилане. Също така, той увеличава нивото на хормона допамин. Той е един от хормоните на щастието, като по този начин предизвиква усещане за бодрост.

Според някои проучвания умерените количества кофеин може да ни предпазят от диабет, камъни в жлъчката и заболявания на черния дроб. Въпреки тези изследвания, лекарите не препоръчват консумацията на кафе като метод за лекуване или предпазване от тези заболявания.

Приемът на големи дози кофеин за дълги периоди от време може да доведе до кофеиново отравяне. Кофеинът може да причини безсъние, тревожност, усещане за пренапрежение, стрес и психическа умора. Трябва много да внимавате, защото кофеинът води до пристрастяване. Когато човек, който консумира около 100 грама кофеин на ден и спре рязко приема му, следват главоболие, изтощеност, липса на концентрация, понякога дори и повръщане.

Приема на 300 мг. caffeine на ден се смята за безопасно. Други производители препоръчват безопасна доза между 180 до 450 мг. кофеин за ден. Не се препоръчва консумацията на повече от 1/2 от безопасната дневна доза в рамките на 6-8 часа.