Кофеин

Кофеинът е алкалоид, който се съдържа в листата и плодовете на различни растения. При хората той действа като стимулант на централната нервна система и има силно тонизиращо действие, активизира мускулните процеси и двигателната активност. Може да намерите кофеин в много храни и напитки, като кафе, чай, шоколад, някои безалкохолни напитки. Това го прави най-употребяваното вещество, действащо на психиката.

Кофеинът стимулира централната нервна система, като възбужда сетивата. Пикът на неговото действие настъпва приблизително на 45-ата минута и трае от 3 до 6 часа. Той действа като диуретик, а на някои хора и като разхлабващо средство, тъй като ускорява процесите на храносмилане. Също така, кофеин увеличава нивото на допамин, който е един от хормоните на щастието, като по този начин предизвиква усещане за бодрост.

Според някои проучвания умерените количества кофеин може да ни предпазят от диабет, камъни в жлъчката и заболявания на черния дроб. Въпреки тези изследвания, лекарите не препоръчват консумацията на кафе като метод за лекуване или предпазване от тези заболявания.

Приемът на големи дози кофеин за дълги периоди от време може да доведе до кофеиново отравяне. Кофеинът може да причини безсъние, тревожност, усещане за напрежение, стрес и психическа умора. Трябва много да внимавате, защото употребата му води до пристрастяване. Когато човек, който консумира около 100 грама кофеин на ден и спре рязко приема му, следват главоболие, изтощеност, липса на концентрация, понякога дори и повръщане.

Производители препоръчват безопасна доза между 180 до 450 мг кофеин за ден. Не се препоръчва консумацията на повече от 1/2 от безопасната дневна доза в рамките на 6-8 часа.