Конопено масло

Исторически факти за конопа.

Знаете ли, че конопът е използван като полезно растение още от древността? Преди 10 000 години хората са сели коноп, а преди около 5 000 години в Китай вече се е използвал за производство на текстил. От коноп са се произвеждали въжета или корабни платна. На по-късен етап от него се е произвеждала и хартия. Някои велики художници като Рембранд са рисували върху хартия от коноп. Познати са били и някои негови положителни ефекти върху здравето. Смятало се е, че конопът има благотворно въздействие при високо кръвно налягане.

Днес конопът също има широко приложение в много области. За кратко неговото приложение в текстилната индустрия е изместено от изкуствените влакна, но напоследък изделията от коноп отново набират популярност. От индустриален коноп се произвеждат прежди, платове и даже дънки. Конопът намира приложение и в хранително-вкусовата и химическата промишленост. От него се произвеждат храни, багрила и лакове, а дори и препарати за миене.

Приложение на конопеното масло.

Отскоро конопът се изследва засилено и поради неговите медицински качества, и по-специално една от съдържащите се в него субстанции – канабидиол (CBD). Канабидиолът (CBD) се добива чрез екстрация от индустриален коноп. Индустриалният коноп не съдържа тетрахидроканабидиол или THC, веществото познато с наркотичния си ефект. Много хора погрешно смятат, че конопът и марихуаната са едно и също растение. Това схващане е напълно погрешно. Съществуват много видове коноп, които се отглеждат като суровина с разнообразно предназначение. Специално индустриалният коноп се отличава с високото съдържание на канабидиол (CBD). От него се произвежда и познатото конопено масло. Конопеното масло няма действие на опиат. Поради тази причина то не се счита за лекарство с психоактивно действие. То съдържа освен това и множество незаменими хранителни вещества. Те са важни за човешкия организъм, тъй като тялото не е в състояние да си ги произведе самостоятелно.

Полезните вещества в конопеното масло.

Накратко – те са много! Това на първо място са така наречените канабиноиди. Такъв е и споменатият THC, който почти не се съдържа в конопено масло. В различните държави са установени и допустими норми за неговото наличие. Най-често границата е 0,2% – 0,3%, количество, което не може да въздейства като опиат. Човешкото тяло разполага със собствена ендоканабиноидна система. Посредством рецепторите си тялото комуникира с попадналите в него канабиноиди и ги усвоява. На това взаимодействие се дължат и множеството полезни за здравето ефекти. В зависимост от олиото, което се използва за база на конопеното масло, то се обогатява и с множество други полезни съставки като витамини, минерали, фибри, ненаситени мастни киселини, желязо, цинк, калций, натрий, фосфор и магнезий. Конопеното масло съдържа също така и мед, гама-линоленова киселина, която има противовъзпалително действие, омега-3 и омега-6 мастни киселини, различни каротиноиди и хлорофил.