Глутамин

В тази категория ще ви запознаем с аминокиселината глутамин. Ние от онлайн магазин Фитнес и Добавки предлагаме само най-качествените продукти, от най-добрите и утвърдени производители на хранителни добавки. Имаме глутамин на прах, капсули и на таблетки.

Глутаминът е есенциална аминокиселина, от която тялото ни се нуждае в по-големи количества. Глутамин е основен невротрансмитер в мозъка и подпомага подобряването на паметта и концентрацията. Също така, подпомага растежа на мускулите и помага за намаляване количеството загубена мускулна маса.

Според много учени глутамин е най-важната аминокиселина за атлетите. Той носи ползи за мускулния метаболизъм и клетъчната структура, които другите аминокиселини просто не могат.

След като глутаминът се синтезира в скелетните мускули, той се освобождава в кръвта и се транспортира до бъбреците, черния дроб и клетките.

Глутаминът се използва от белите кръвни клетки и спомага за нормалната имунна функция на организма. Хората с болести, които са свързани с отслабена имунна система и невъзможност за производство на глутамин от тялото, могат да се възползват от хранителни добавки наред с други аминокиселини.

След интензивна тренировка, млечна киселина се натрупва в мускулната тъкан. Това от своя страна поражда болки в тренираните мускули, дори в продължение на дни след тренировка.

Глутаминът спомага да се противодейства на тази клетъчна киселинност и предотвратява натрупването на амоняк в кръвта чрез изтегляне на вода в тъканта. Тази вода в мускулната тъкан води до повишен мускулен обем. Това пък е причината мускулатурата да изглежда по-голяма веднага след силова тренировка.

Оптималният дневен приема на глутамин е 15 грама, разпределени на 5 грама преди тренировка, 5 грама след тренировка и 5 грама преди сън. Мъже и жени могат да приемат сходни количества от аминокиселината като това зависи от целта, която желаем да постигнем.

Както знаем глутамин е форма на протеин и се намира в изобилие във всички видове риба, говеждо, свинско и пилешко месо. Киселото и прясното мляко и сиренето също са добри източници.

Цената на лглутамин се определя от различни фактори като произход, качеството на суровината и други.