Аминокиселини

В тази категория Ви представяме градивните елементи на белтъчините в човешкото тяло – аминокиселини. Те са сложни съединения, съществуващи в природата в изключително разнообразие. Човешкото тяло използва около 20 от тях, но науката познава поне още 150 вида.

Предлагаме аминокиселини в различна форма – течни аминокиселини, които са готови за прием разтвори и дават възможност за по-бързо усвояване. Имаме и аминокиселини на прах, аминокиселини на капсули или аминокиселини под формата на таблетки.

Прието е тези аминокиселини да се разделят в две групи: незаменими и заменими аминокиселини. Заменимите аминокиселини се наричат така, защото човешкият организъм може да произведе всяка една от тях, когато това е необходимо. Те са 12 на брой.

Незаменимите аминокиселини са 8 на брой. Наричат се така, защото не могат да се синтезират от организма и трябва да бъдат доставени чрез храна или хранителни добавки. Незаменимите аминокиселини са треонин, метионин, триптофан, изолевцин, лизин, левцин, валин и фенилаланин.

За най-добри се считат аминокиселините, които имат L-форми. Техните съставки са извлечени от протеини в растителни и животински клетки.

Приемът на аминокиселини води до повишена издръжливост по време на тренировки и по-добро възстановяването след тях. Също така помагат за растежа на мускулните клетки и увеличаване на мускулния обем. Производителите на аминокиселини препоръчват да се спре приема им след три месеца, защото за такъв срок се постига насищане на организма без проява на странични ефекти.