5 причини да изберем изомалтулоза вместо захар

Един нов подсладител, наречен изомалтулоза набира все по-голяма популярност през последните години. Човечеството страда от пристрастяване към сладкото и понася всички негативи от неговата консумация. Изомалтулозата има потенциалът да се превърне в универсален подсладител, тъй като той е с абсолютно натурален произход. Технологията на производството й не се различава много от тази на обикновената бяла захар. Благодарение на все пак малко по-различната технология за производство, тя има съвсем различни качества и се понася по коренно различен начин от организма. Бъдещето й изглежда обещаващо и тя вече се влага в множество продукти на хранително-вкусовата промишленост. Но какво всъщност я превръща в така желан продукт?

Какво представлява изомалтулозата?

Изомалтулозата подобно на своята родственица бялата захар се произвежда от захарно цвекло и представлява дизахарид съставен от глюкоза и фруктоза. Единствената разлика е в методът на преработка. Тя изглежда абсолютно по същия начин като захарта и има еднаква калорийна стойност от 4ккал. Тънката разлика обаче се крие в много по-стабилната връзка между два вида захари. Това има голямо значение, тъй като това затруднява храносмилателните ензими при преработката на изомалтулозата.

В природата изомалтулозата може да се съдържа в малки количества в меда. През 1957 за пръв път е произведена изомалтулоза с помощта на ензими и бактерии. Въпреки всичко нейният вкус е натурален и по-малко сладък. От тогава до днес тя започва да се влага масово в различни хранителни продукти – от детски храни до напитки като бира. Тя намира своето място и в множество хранителни добавки и спортни напитки.

Когато се сравнява захарта с изомалтулоза може да се обърне внимание на това, че тя е в състояние да доставя енергия на тялото в много по-продължителен период. Освен това тя притежава особено нисък гликемичен индекс – 32. Така сравнена с бялата захар притежава двойно по-нисък гликемичен индекс, който при захарта е 68. Тази нейна характеристика обаче е ценна не само за хората страдащи от диабет, но и за здравите хора водещи активен живот и за спортистите.

Изомалтулозата се влага в множество енергийни напитки.

Изомалтулозата се влага в множество енергийни напитки.

Подходяща ли е изомалтулозата като заместител на захарта?

Ако изомалтулозата се разгледа по-подробно, тогава ще се установи, че става въпрос за вид захар, дизахарид, който се произвежда по малко по-различен начин. Когато се говори за заместител на захарта, то тогава става въпрос преди всичко за синтетични подсладители като захарин, за произведената от растения стевия или алтернативните на захарта продукти като ксилитол, изомалтоза и сорбитол. Често понятието „заместител“ на захарта се възприема като нещо по-здравословно, алтернативно и по-качествено от най-популярния подсладител.

Следователно изомалтулозата може да се разглежда като алтернатива на захарта. През последните две десетилетия стремежът на хората към по-здравословен живот нараства неимоверно успоредно с високата достъпност на информационните източници. Всички вече са наясно с вредите от бялата захар. Като резултат търсенето на нови видове здравословни подсладители набира скорост. Тук изомалтулозата в качеството си на „нова храна“ се явява като алтернатива на обикновената захар.

„Нова храна“ ли е изомалтулозата?

Когато става въпрос за новопоявили се и непознати досега храни, то понятието „нова храна“ представлява вид сигурност по отношение на качеството свързано най-вече с човешкото здраве. Ако нов продукт получи определението „нова храна“, потребителят е наясно, става въпрос за здравословна и безопасна храна съгласно Европейските стандарти.

След 1997 всички нововъвеждани продукти или „нови храни“ трябва да отговарят на изискванията за качество на ЕС, като преди това се проверяват за тяхната сигурност и поносимост. Сред тези храни се числят всички такива, които притежават нова молекулярна структура, някои екзотични растения, микроорганизми или водорасли, както и всяка храна, която  се произвежда по нова технология.

От юли 2005 изомалтулозата е допусната в ЕС като „нова храна“ и съгласно решението на Комисията на ЕС тя е безопасна. През септември 2007 Американската агенция по храните официално определя изомалтулозата като безвредна за здравето на зъбите.

Изомалтулоза – вкус и приложение.

Докато повечето алтернативи на бялата захар се усещат изкуствени за вкуса, изомалтулозата има напълно естествен вкус. Тя има меко сладък вкус и може спокойно да се сравнява с този на обикновената захар. Единствената разлика е тя е наполовина по-малко сладка от захарта.

Изомалтулозата обикновено се използва като подсладител в някои фитнес напитки. Влага се също и в много енергийни или протеинови блокчета, а освен това напоследък и в някои чайове за деца.

Възможни странични ефекти след прием на изомалтулоза.

Изомалтулозата се понася от организма много добре и не застрашава здравето по никакъв начин. Въпреки това тя има еднаква калорийна стойност с тази на захарта от 4ккал на 1гр. Поради тази причина тя не може да бъде причислена към нисковъглехидратните храни. Както при всички алтернативи на захарта правилото за количеството и вредата е актуално и при изомалтулозата. Въпреки, че тя има множество положителни характеристики, които носят много ползи за тези, които я консумират, трябва да се следи да не се прекалява с количествата.

Не трябва да се забравя също, че изомалтулозата не е толкова сладка колкото бялата захар. Това означава, че всеки който реши да замени захарта с изомалтулоза, трябва да следи и за телесното си тегло, особено ако прекалява с количествата и се окаже, че надхвърля нормално допустимите калории. Хората с непоносимост към фруктоза е добре да избягват консумацията на изомалтулоза, тъй като в нея се съдържа фруктоза.

5 причини да изберем изомалтулоза вместо захар.

През последните няколко години качествата на изомалтулозата се изследват активно. В резултат са установени множество положителни характеристики на този продукт. Едно от най-важните качества на този подсладител е, че той може да бъде консумиран от всеки без значение дали страда от диабет или просто е решил да се храни здравословно. Единствено изключение се отнася за групата на хората, които страдат от непоносимост към фруктоза.

Изомалтулоза като източник на продължителна и постоянна енергия.

Храносмилането на изомалтулозата протича в тялото доста трудно, тъй като преработката се осъществява доста бавно. В тази връзка наличната глюкоза е на разположение на организма продължително и постоянно. Това може да бъде полезно, когато е налице продължително натоварване на организма. Монозахаридите като декстроза и малтодекстрин се усвояват много по-бързо, но за много по-кратък период.

Изомалтулозата поддържа постоянни нивата на кръвната захар.

Изомалтулозата е разрешена при диабет.

Изомалтулозата е разрешена при диабет.

Колкото по-високо е съдържанието на глюкоза в кръвта, толкова по-високи са нивата на кръвната захар. Чрез по-бавното преработване на изомалтулозата нивата на кръвната захар имат по-малки колебания и тялото не се нуждае от големи количества от хормона инсулин за да ги регулира. Ако нивата на кръвната захар не се поддържат в норма, тогава се проявяват отпадналост, глад, загуба на работоспособност и други.

Изомалтулозата има нисък гликемичен индекс. Изразено в цифри, той е точно 32, докато на бялата захар той е 68, а при декстрозата той достига до 99. Когато гликемичният индекс е нисък, тогава усещането за ситост се запазва за доста дълъг период.

Може ли приема на изомалтулоза да стимулира изгарянето на мазнини?

Няма човек, който да не се стреми да се раздели с някой друг грам от телесните си мазнини. Независимо дали става въпрос за мъж или жена, по-малкото мазнини променят фигурата. При спортно натоварване мазнините се използват от тялото като източник на енергия. При консумация на въглехидрати обаче, при тренировка се случва точно обратното. Стойностите на оксидация на мазнините спада, а режимът на изгаряне на мазнините просто изключва.

Вследствие на ниските нива на кръвна захар спада и производството на хормона инсулин. Високите нива на инсулин също възпрепятстват изгарянето на мазнините.

Въглехидратите с нисък гликемичен индекс имат доста ограничено въздействие върху оксидацията на мазнините, отколкото тези с висок. Поради това действие на изомалтулозата върху метаболизма, оксидацията на мазнините се повлиява в много по-малка степен.

Изомалтулозата не е вредна за зъбите.

Противоположно на бялата захар и декстрозата, изомалтулозата не причинява кариес и няма ерозивно въздействие върху зъбите. Поради спецификата на нейната структура, тя не може да бъде преработена от бактериите в устата до вредните за зъбите киселини, като рН стойностите не надвишават критичните нива.

Изомалтулозата се понася добре от организма.

Изомалтулозата е полезна за здравето и се усвоява добре от организма. Даже ако се консумират големи количества не е възможно да се стигне до непоносимост. Вероятно има хора, които са страдали от стомашно неразположение вследствие на преяждане, но това са по-скоро изключения.

Въпреки, че изомалтулозата се разтваря по-бавно във вода в сравнение с бялата захар, количествата, които остават неразтворени са пренебрежимо малки, което по никакъв начин не може да се отрази негативно на храносмилането. Изомалтулозата се усвоява напълно и съпоставена с някои други заместители на захарта няма разхлабително действие.