Три основни правила за по-ефикасно изгаряне на мазнини

Желаете ли да стимулирате по най-ефикасния и здравословен начин на изгаряне на мазнини по време на или извън тренировка? Ще разясним три основни правила, които непременно трябва да се спазват, ако желаете да стимулирате изгарянето на мазнини за продължителен период от време.

Стимулирайте изгарянето на мазнини чрез три основни правила

Стимулирайте изгарянето на мазнини чрез три основни правила

Как функционира изгарянето на мазнини?

За да можете успешно да стимулирате изгарянето на мазнини, първо трябва да сте наясно с това, какво представлява този процес. Изгарянето на мазнини е част от обмяната на веществата в организма и протича денонощно. Тялото постоянно се нуждае от енергия, за да могат да функционират всички органи, независимо от това дали се намира в покой или е физически активно. Тази енергия се набавя чрез консумацията на три макро хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати и мазнини. При изгарянето на мазнини тялото разгражда хранителните мазнини и произвежда енергия от получените по време на този процес мастни киселини. След като засити калорийните си нужди, то пристъпва към складиране на излишната енергия. Резултатът от това са тлъстини в областта на корема и ханша.

Три основни правила за изгаряне на мазнини.

Ако желаете да стимулирате горенето на мазнини би трябвало да спазвате следните три принципа: хранене, спорт и дисциплина. За да има дългосрочен ефект, за този процес всъщност най-голямо значение имат храненето и дисциплината. Едно нездравословно хранене не може да бъде компенсирано от редовни посещения във фитнес залата. Още повече, че за активен спорт повечето хора отделят една съвсем малка част от своето време. Ясно е, че тази малка част ще има съответно също толкова малко въздействие върху желаните спортни постижения.

Едно от най-големите и същевременно най-важно предизвикателство е да се спазва дисциплина. Без спазването на една здравословна и постоянна диета и редовно движение идеалното тяло се намира на светлинни години.

Правило №1: Изгаряне на мазнини чрез хранене.

В тази част ще дадем няколко съвета, как чрез няколко хранителни трика можете да стимулирате изгарянето на мазнини. Преди това желаем изрично да подчертаем, че изгарянето на мазнини не трябва да се бърка с топенето на мазнини, тъй като за последното освен спазването на трите основни правила е необходимо и съблюдаването на нискокалорична диета.

От сега нататък приемайте повече протеини и по-малко въглехидрати.

Dymatize Elite 100% Whey 2100 grams

Dymatize Elite 100% Whey 2100 grams

Консумацията на повече въглехидрати води до повишени стойности на кръвната захар. Тялото има задачата да нормализира отново тези стойности. Това става чрез хормона инсулин. Той разгражда въглехидратите на захар и енергия и я транспортира в кръвния поток и така до мускулите и органите, за да могат те да изпълняват своите функции. В същото време тялото получава сигнал, че трябва да складира енергия, без да освобождава такава. Накратко ако приемате повече въглехидрати хормоналната система на организма превключва в режим на складиране на енергия и изгарянето на мазнини минава на заден план.

Разбира се процесът на обмяна на веществата е доста по-сложен за обяснение. Накратко може да се каже, че ако се стимулира отделянето на хормона инсулин се забавя изгарянето на мазнините. Затова трябва да се опитате да изключите от менюто си храните които провокират неговото отделяне.

Приемайте храни, които повишават телесната температура.

Когато температурата на тялото се повишава, то е принудено да изразходва енергия, за да може да възстанови нормалното си състояние. По този начин се стимулира изгарянето на мазнини. Към храните, които способстват това да се случи, се числят подправките като канела, чили и джинджифил.

Чили, канела и джиндифил повишават телесната температура

Чили, канела и джиндифил повишават телесната температура

Намалете приема на въглехидрати след тренировка.

По време на тренировка се изразходва значително повече енергия от обикновено. Тъй като тялото поначало е „мързеливо“, то не използва натрупаните мазнини като енергиен източник, които може безпроблемно да употреби, а взима директно въглехидратите, които последно са били консумирани. След приключване на тренировката организмът продължава да има повишени енергийни нужди, които не трябва да се задоволяват чрез прием на въглехидрати, а да се стимулира задоволяването им чрез изгарянето на мазнините.

Пийте достатъчно вода.

Пиенето на вода е много важно

Пиенето на вода е много важно за по-доброто изгаряне на мазнини

Тялото се състои от около 60-70% вода. Транспортното средство за всички хранителни или отпадъчни вещества в тялото е кръвта. Тя е изградена основно от вода. Следователно колкото по-малко вода се консумира, толкова повече се нарушават нормалните процеси на обмяна на веществата.

За да се стимулира обмяната на веществата може да се приема по-топла вода, което е своеобразна комбинация от повишаване на телесната температура и хидратиране на организма. Отделно от това приемът на топла вода води до усещане за ситост. Това много помага и при диети за отслабване.

Правило №2: Изгаряне на мазнини чрез спорт.

Спортът помага да се стимулира изгарянето на повече калории, но в същото време оказва и положително въздействие върху сърдечната и кръвоносната система, което повишава имунните качества на организма. Даже да се отделя незначително време за спорт, но редовно, това има дългосрочно положително въздействие не само върху тялото, но върху и психическата стабилност.

Занимавайте се със фитнес

Занимавайте се със фитнес

Фитнесът е препоръчителен.

Даже когато спазвате диета и вече изпитвате калориен дефицит, тялото се насочва към бързите енергийни източници. Това от една страна са мазнините, но в същото време и част от мускулната маса се преработва в енергия. Тъй като един килограм мускулна маса може да употреби до 100 ккал, по време на диета е важно да се следи тя да не се губи.

Хора с голяма мускулна маса имат нужда от повече калории в сравнение с тези, които са по-слаби. Това е така, понеже даже в състояние на покой мускулите употребяват калории. Следователно ако се губи мускулна маса, това води до занижени нужди от калории и до намален прием на калории.

По време на диета също така е много важна и фитнес програмата, за запазването на мускулната маса. Такъв вид например е тренировката за хипертрофия.

Жените също би трябвало да тренират за изграждане на мускулна маса. Тъй като те разполагат със значително по-малко тестостерон от мъжете е разбираемо, че не могат да качат мускулна маса по естествен начин. Но чрез фитнес тренировките жените могат да стимулират обмяната на мазнини.

Друго предимство на активният спорт е това, че повечето атлети в дългосрочен план са много по-дисциплинирани спрямо своето хранене от тези, които не спортуват.

Кратко и стегнато стимулиране на обмяната на мазнините.

По-добре е да се прави кратка и стегната интервална тренировка, отколкото да разтеглим до „безкрайност“ престоя си във фитнес залата. При интервалната тренировка постоянно се мени интензитета на натоварването. По време на различните фази пулсът от много висок се променя до средни нива и обратно. Този начин на трениране е особено ефективен ако желаете да стимулирате обмяната на мазнини.

При джогинг или колоездене интензитетът може да се променя на определени времеви интервали, а по този начин и пулсът от високи до средни нива. Същото може да се постигне и във фитнеса, ако се изпълняват упражнения със собствена тежест.

Изгаряне на мазнини чрез вторичен ефект на изгаряне на мазнини.

За ефекта на вторично изгаряне на мазнини се говори най-вече при интервалните тренировки и тренировките за хипертрофия. Счита се, че при този вид натоварвания горенето на мазнини продължава до 42 часа след приключване на тренировката. Разбира се този ефект е най-силен веднага след тренировка и с времето намалява. Той може да доведе до изгарянето на допълнителни около 200 ккал.

Правило №3: Изгаряне на мазнини чрез дисциплина.

Мечтаната фигура се постига с много труд, но и с дисциплина. Невъзможно е тя да се изгради с еднократно похапване на салата и няколко посещения във фитнес залата. Необходимо е да се спазват някои задължителни правила и те да се превърнат в рутина.

Сънят е много важен.

Сънят подпомага изгарянето на мазнини

Сънят подпомага изгарянето на мазнини

Това правило звучи доста приятно и лесно за изпълнение. По време на сън тялото произвежда лептин. Това е хормон, който потиска апетита. Съгласно някои изследвания хора, които редовно спят по-малко от 7 часа имат по-високо тегло от тези, които спят по-дълго. По-малко сън променя обмяната на въглехидратите. Клетките на организма стават нечувствителни към хормона инсулин, което в дългосрочен план може да доведе и до диабет. Ако желаете следователно да стимулирате обмяната на мазнини, трябва да спите достатъчно.

Краш диетите ще объркат допълнително обмяната на мазнини.

И тук всичко опира до дисциплина. По-добре е да отслабнем бавно с максимално запазване на мускулната маса, отколкото да подложим тялото си на глад дори за кратък период. Когато тялото гладува продължително време, то се пренастройва и трудно отдава запасите си от мазнини. Ако след гладуване започнете изведнъж да се храните нормално, ще забележите ефекта отразен върху вашия ханш и корем. За да се стимулира по най-правилния начин изгарянето на мазнини е нужно да се храните редовно и за продължителен период от време.

Алкохолът затруднява изгарянето на мазнини.

За да изгаряте мазнини с успех трябва да се откажете от алкохола. Той се числи към веществата, които тялото определя като токсични. В резултат на прием на алкохол организмът преустановява изгарянето на мазнини и се заема първо със задачата да разгради алкохола. В зависимост от това колко сте изпили, процесът продължава до няколко часа, преди тялото отново да бъде в състояние да се заеме с мазнините.