Екстракт от зелен чай

10 предимства от приема на екстракт от зелен чай.

Екстракт от зелен чай.

Екстракт от зелен чай.

Зеленият чай е един от най-често консумираните чайове в света. Екстрактът от зелен чай е концентрирана форма на зеления чай. Само една единствена капсула съдържа същото количество активни вещества, колкото една нормална чаша чай. Както чая, така и екстрактът е изключително богат на антиоксиданти, а техните предимства за здравето са добре известни. Те поддържат здравето на сърцето, черния дроб и подобряват работата на мозъка. Също така те са предпоставка за здрава и чиста кожа. Според множество актуални изследвания антиоксидантите са в състояние да ограничат рисковете свързани с раковите заболявания.

От друга страна екстрактът от зелен чай е в състояние да регулира телесното тегло. Множество продукти за отслабване като фетбърнъри и хранителни добавки съдържат екстракт от зелен чай. А кои са най-важните предимства на тази добавка ще разгледаме в настоящото изложение.

Какво представлява екстрактът от зелен чай?

Екстрактът от зелен чай представлява смлени на прах листа от зелен чай, който се произвежда под формата на хранителна добавка. Практически няма разлика дали се пие зелен чай или се приема като суплемент на капсула. Ползите за здравето се дължат на точно определени вещества от състава на чая, които се съдържат естествено в растението. Полифенолите са молекули, които се произвеждат от растението за да се предпази то от вредните лъчения и болестотворни микроорганизми.

Съществуват множество различни видове полифеноли, от които зеленият чай е особено богат специално на един от тях, а именно катехин. Няколко са видовете катехини, като в зеления чая се открива голямо количество от епигалокатехин-3 галат (EGCG).

Повечето хранителни добавки съдържащи екстракт от зелен чай съдържат и малки количества кофеин, като се предполага, че той само допринася за здравословното въздействие. Съществуват и безкофеинови форми на хранителната добавка, но не е известно дали действието им е различно, тъй като все още няма актуални изследвания.

Ползи от приема на екстракт от зелен чай.

През последните години екстрактът от зелен чай се проучва усилено, като резултатите само потвърждават неговите здравословни качества. Най-съществените от тях са следните:

Екстрактът от зелен чай е богат на антиоксиданти.

На първо място по значение за здравето е богатото съдържание на антиоксиданти в зелени чай. Те премахват оксидативния стрес, като неутрализират действието на свободните радикали, които увреждат клетките. Полифенолните антиоксиданти като катехините са преобладаващата част от състава на екстракта от зелен чай. Най-добре проучен сред тях е епигалокатехин-3 галатът (EGCG). Счита се, че той е и най-полезната съставка в зеления чай.

Според някои проучвания екстрактът от зелен чай повишава антиоксидативния капацитет на тялото и го предпазва от оксидативния стрес. Съгласно едно такова изследване, 35 доброволци са приемали 870мг екстракт от зелен чай в продължение на 8 седмици. В резултат антиоксидативният капацитет в кръвта им се е повишил от 1,2 на 2,5µmol/l.

Екстрактът от зелен чай се грижи за здравето на сърцето.

Оксидативният стрес повишава отлагането на мазнини в кръвта, което засилва вероятността от възпаление на артериите и повишено кръвно налягане. За щастие антиоксидантите в зеления чай ограничават тези процеси. Те потискат абсорбцията на мазнини в клетките и понижават концентрациите им в кръвта.

Съгласно едно проучване 56 участника с наднормено тегло са приемали 379мг екстракт от зелен чай дневно в продължение на 3 месеца. В резултат високото кръвно налягане значително се е понижило. При друго изследване приемът на 250мг екстракт дневно в рамките на 8 седмици е довел до намаляване на концентрациите на общия холестерин с 3,9%, а на LDL-холестерина с 4,5%.

Катехините в зеления чай помагат да се намали кръвното налягане и да се подобри чувствително съдържанието на кръвните мазнини, което подобрява здравето на сърцето.

Екстрактът от зелен чай е полезен за мозъка.

Антиоксидантите в екстракта от зелен чай и в частност катехинът доказано предпазват клетките на мозъка от оксидативния стрес. Така се редуцират мозъчните увреждания, които в определи случаи могат доведат до мозъчни заболявания като Паркинсон, Алцхаймер, деменция и други.

Освен това екстрактът ограничава вредното въздействие на тежките метали като желязо и олово, които могат да увредят мозъчните клетки.

Зеленият чай подобрява паметта, като подобрява комуникацията между различните дялове на мозъка. Провеждани са изследвания, които недвусмислено доказват подобряване на мозъчните функции.

Екстракт от зелен чай за отслабване.

Екстрактът от зелен чай е богат на катехини и съдържа балансирано количество кофеин. Интересно е да се отбележи, че именно тази комбинация оказва положителен ефект върху регулирането на телесното тегло, и по специално върху отслабването.

Както катехините, така и кофеинът подсилват загубата на тегло като подобряват хормоналния баланс и подобряват термогенезата. Термогенезата е процес, при който тялото изгаря калории, за да преработи храната и да произведе топлина. Зеленият чай подпомага този процес, като стимулира тялото за по-ефективно изгаряне на калориите, което от своя страна води до отслабване.

Екстракт от зелен чай за подпомагане функциите на черния дроб.

Катехините в зеления чай помагат да се избегнат възпалителните процеси, които могат да възникнат при заболявания на черният дроб, ако не са предизвикани от алкохол. При проведено проучване 80 участника са приемали 500мг екстракт от зелен чай или плацебо в продължение на 90 дни. Групата приемала екстракт е показала чувствително намаляване на чернодробните ензими, което е симптом за добро здраве на черния дроб.

Интересно за отбелязване е, че когато се приема екстракт от зелен чай за подобряване на работата на черния дроб, не е добре да се надвишават препоръчаните концентрации, тъй като може да се наблюдава обратен ефект.

Екстрактът от зелен чай понижава риска от ракови заболявания.

Животът на тъканите и органите в тялото се характеризира с непрекъсната клетъчна смърт и образуване на нови клетки. Специализирани клетки, които се наричат прогениторни, произвеждат нови клетки, за да заменят тези, които са мъртви. Този процес поддържа клетките активни и здрави.

Когато балансът на възпроизвеждане на нови клетки е нарушен може да се стигне до поява на ракови заболявания. В този случай тялото започва да произвежда увредени клетки, които не умират, когато това е нужно да се случи.

Антиоксидантите в екстракта от зелен чай и в частност катехините имат положително въздействие върху равновесието между клетъчната смърт и производството на нови клетки. Според проведено проучване продължило 1 година, пациенти в рискова група са приемали 600мг екстракт от зелен чай. Резултатът бил, че рискът от поява на рак е сведен до само 3% в сравнение с контролна група, при която процентът се запазил в рамките на 30%.

Екстрактът от зелен чай подобрява здравето на кожата.

Независимо дали зеленият чай се приема като хранителна добавка или се нанася директно върху кожата, той доказано подобрява здравето й. Съгласно множество проучвания екстрактът от зелен чай предотвратява появата на дерматит, розеацея и брадавици. Приемът на капсули помага и при лечението на акне.

Също така независимо дали като мазило или под формата на хранителна добавка зеленият чай помага да се възстанови еластичността на кожата, да се предотвратят и лекуват възпалителни процеси, да се забави стареенето и да се предпазим от вредните UV-лъчи.

Екстрактът от зелен чай подобрява спортните постижения и регенерацията.

Екстрактът от зелен чай намира също така широко приложение и като хранителна добавка в спорта. Тя подобрява постиженията и ускорява възстановяването след тренировка. Това отново се дължи на високото съдържание на антиоксиданти. Катехините редуцират увреждането на клетките и така подобряват издържливостта.

Зеленият чай повишава защитата срещу оксидативни нарушения, които се проявяват в резултат от спортна активност. Това води до по-добри резултати и бързо възстановяване след тренировка.

Екстракт от зелен чай за понижаване на кръвната захар.

Катехините в зеления чай повишават инсулиновата чувствителност и регулират производството на кръвна захар. Тези два ефекта могат да доведат до понижаването на нивата на кръвна захар. Съгласно изследване проведено сред 30 участника разделени на две групи, половината са приемали 1,5гр екстракт от зелен чай, а другата половина плацебо. Групата приемала зелен чай е показала по-добри стойности на кръвната захар само 30 минути след приема на екстракта.

За отбелязване е, че екстрактът от зелен чай не само повишава инсулиновата чувствителност и подобрява стойностите на кръвната захар, но също така понижава нивата на хемоглобин А1С.

Екстрактът от зелен чай се комбинира лесно с всяка храна.

… И на последно място, но не последно по значение е и това как се консумира екстракта от зелен чай. Течните екстракти могат лесно да бъдат разредени с вода, докато тези на прах могат да бъдат добавени към всяко смути. Екстрактът има доста наситен вкус.

Препоръчителните дози са около 250-500мг дневно. Това количество отговаря на 3-5 чаши зелен чай, или около 1,2 литра. Важно е да се знае, че не всички екстракти от зелен чай са еднакви. Някои хранителни добавки съдържат само сухи листа от зелен чай, докато други съдържат изолирани форми с по-високо съдържание на катехини.

Катехинът, който допринася най-много за ползата от екстракта е EGCG. При избор на хранителна добавка винаги проверявайте на етикета за наличието на това съкращение.

За препоръчване е екстрактът от зелен чай да се приема в комбинация с храна, тъй като превишаването на препоръчаните дози на гладен стомах може да доведе до нарушения в работата на черния дроб.