Детокс диета за пречистване на тялото и енергия

Детокс диета

Детокс диета.

Случвало ви си е да се чувствате отпаднали и без желание да се захванете с каквото и да било? Това най-вероятно се дължи на повишеното съдържание на токсични вещества и химикали в организма. По всяка вероятност сте чували за така наречената детокс диета. През последните години привържениците опитали този метод за пречистване на организма постоянно се увеличават. Какво представлява този вид диета и дали е полезна за организма? На тези въпроси ще се опитаме да отговорим в настоящата статия.

Какво означава понятието „детокс“?

Терминът „детокс“ произлиза от английската дума “detoxification”, което в превод означава пречистване. Той се свързва с освобождаването на тялото от последиците от нездравословното хранене, от токсините в резултат от повишените нива на стресови хормони, както и от вредните вещества нахлули в тялото от околната среда. В действителност човешкото тяло постоянно е изложено на влиянието на различни видове „замърсители“ под формата на лоша храна, алкохол, тютюнопушене, мръсен въздух или просто стрес.

Отпадналост, умора и депресии могат да бъдат признак за интоксикация на организма.

Отпадналост, умора и депресии могат да бъдат признак за интоксикация на организма.

Когато органите черен дроб, бъбреци и кожа, които се грижат за пречистването на организма, са претоварени, тогава се забелязват и първите симптоми на интоксикация на тялото. Това се изразява в лош цвят на кожата и отслабена имунна система. Тогава се засилва и чувството за отпадналост и липса на настроение за физическа активност.

Една детокс диета може отново да подобри обмяната на веществата в организма, да подобри значително състоянието на кожата, да повиши имунитета и да подсили енергията на тялото.

Основни методи за детоксикация на организма.

Типичните начини за пречистване на тялото от различни токсини и химикали могат да бъдат сведени до следните няколко вида:

– Диета – свързва се калориен дефицит.
– Постене с различна продължителност.
– Употреба на различни хранителни добавки или билки.
– Употреба само на специфични хранителни продукти като плодове, зеленчуци, сокове или вода.
– Избягване консумацията на определени храни като мазнини, захар, кофеин, алкохол и др.
– Пречистване на дебелото черво и черния дроб, челация и др.

Най-популярни сред изброените методи за детоксикация са:

Диета чрез постене.

Детокс диетата включва основно растителни храни.

Детокс диетата включва основно растителни храни.

При този вид детокс диета тялото възстановява отново киселинния си баланс чрез чревния тракт. Това се постига чрез консумацията на пресни и базови хранителни продукти. Към базовите хранителни продукти се числят например бананите, прасковите, картофите, спанака, морковите, зелето, руколата, стафидите и сушените плодове и други.

При тази диета е строго забранена консумацията на месо, сирене, бял хляб и продукти от бяло брашно, сладки храни, алкохол, никотин и кафе.

Чрез отказът от тези видове храни се отстраняват едни от основните причинители на повишената киселинност на организма, като по този начин се стабилизира киселинния баланс на организма по един естествен начин.

Детокс диета чрез консумация на сокове и смутита.

По време на детокс диета е препоръчителна консумацията на много течности.

По време на детокс диета е препоръчителна консумацията на много течности.

При този вид детокс диета се отказва изцяло консумацията на твърда храна, която се заменя с вода и плодови или зеленчукови сокове.

Тъй като консистенцията на смутитата е с определена гъстота се постига засищащ ефект, което означава, че при тази диета не е необходимо да се гладува. Съществуват множество примерни схеми за детокс диети от този вид с различна продължителност.

За предпочитане е соковете или съответните смутита да са прясно приготвени в домашни условия. Също така не се препоръчва подобна диета с продължителност по-голяма от 3 дни.

Какво се случва с вредните вещества, които попадат в тялото?

Би било пресилено да се каже, че може да се води живот без наличието на вредни вещества и химикали. Всеки нормален човек например има в себе си милиарди уранови атоми. Стотици от тези атоми ежедневно се разпадат излъчвайки радиоактивност, а те всички попадат в тялото чрез един естествен източник – храната.

Много други отровни субстанции се съдържат напълно естествено в храната. Сред тях можем да споменем и арсена. Разбира се концентрациите са изключително малки за да има повод за притеснение.

Токсичността на една субстанция зависи точно от количеството. Ако вземем например смятания за безвреден аспирин, то при едно предозиране може да се стигне до проблеми с бъбреците, сърдечна недостатъчност или дори кома. Друго изключително токсично вещество, което в наши дни се радва на особена популярност е ботоксът. Това е една от най-отровните субстанции известна на човечеството, но ето тя намира приложение в козметиката, тъй като се прилага само локално.

Тук е редно да се отбележи, че тялото разполага с достатъчно собствени механизми за пречистване. Те се откриват в червата, които спират токсините да проникнат в организма, в черния дроб, който служи за разграждането на вредните вещества до прости елементи, и в бъбреците, които изхвърлят тези прости елементи от тялото чрез урината.

Какво се случва в тялото по време на детокс диета?

Now Easy Cleanse

Now Easy Cleanse
https://fitnesidobavki.com

Както вече споменахме, тялото е в състояние само да се освободи от попадналите в него токсични вещества. Често обаче, когато съпротивителните му сили се изчерпат, отровните вещества се натрупват в организма. С помощта на детокс диетата тялото отново се пречиства, за да се постигне обичайния баланс.

Детокс диетата повлиява положително обмяната на веществата и храносмилането, поради тази причина първите дни са доста трудни докато тялото се пренастрои.

При пълния отказ от твърда храна, през първите дни може да се появи леко главоболие или да се почувства честа смяна на настроенията. Възможна е и появата на усещане за отпадналост или световъртеж.

Обикновено след третия ден настъпва момент, в който тялото привиква към новия режим и се усеща повишен прилив на енергия.

Кога е добре да се започне детокс диета?

В случай, че тялото е силно интоксицирано, се появяват и първите симптоми , които предупреждават, че е време да се предприеме пречистване. Такива симптоми могат да бъдат:

Бледа кожа.
Акне.
Чуплива коса.
Податливост на различни видове инфекции.
Храносмилателни проблеми.
Изтощение.
Отпадналост.
Повишаване на телесното тегло.
Раздразнителност.
Главоболие.
Безсъние.
Киселини в стомаха.
Гъбични инфекции.
Ставни болки.

Детокс диетата може да се направи по всяко време. Не е и обвързана с определен сезон за да бъде ефикасна. Също така може да се осъществи у дома. Не е свързана с разходи за санаториуми или специфични помощни продукти.

Препоръчва се да се започне, когато има по-слабо натоварване на работното място или ако спортувате да няма силно физическо натоварване. Това е необходимо поради съпътстващите началото на детокс диетата странични ефекти като отпадналост, липса желание за работа, главоболие или понижено кръвно налягане.

Мюслито и сушените плодове са изключително подходящи за детокс диета.

Мюслито и сушените плодове са изключително подходящи за детокс диета.

Примерна тридневна детокс диета.

Петък:

Необходими хранителни продукти: минерална вода, сушени плодове (сини сливи), мюсли, плодове и зеленчуци.
Започнете диетата в петък вечер като вечеряте небелени сварени картофи и чаша билков чай.
Не закъснявайте за сън, за да може тялото да си отпочине добре.

Събота:

Започнете деня с храна богата на фибри: 5 сушени сини сливи са идеални.
Пийте повечко минерална вода.
Стимулирайте кръвообращението чрез джогинг или разходка. След това е подходящо редуване на студен и топъл душ.
Закуска: Плодове и мюсли.
Отново е необходимо движение. Заемете се къщни задачи или просто отново се разходете.
Обяд: Зеленчукова салата. За дресинг може да използвате зехтин и малко пресен лимонов сок.
Отново е време за разходка на свеж въздух, след което може да си позволите кратък сън.
Вечеря: Зеленчукова супа. След 15 часа не яжте сурови храни.

Неделя:

Започнете деня отново с 5 сушени сини сливи. След това всичко като предния ден. Разходка или джогинг, душ и закуска.
Закуска: Само мюсли.
След закуска отново можете да се заемете с физическа активност.
Обяд: Зеленчукова салата. Този път можете да си позволите и задушени зеленчуци.
Вечеря: Варени картофи. Те ще помогнат за пречистването на червата.
В понеделник сутрин диетата приключва.

Важно е да пиете колкото може повече вода. Неограничено можете да пиете билков или плодов чай. Ако между храненията почувствате глад, малко домати с пипер и зехтин биха били идеалното допълнение.